Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte, v sobotu večer jsem porodila a stále nemám mléko. Tak se chci zeptat jak je to s pouštěním domů respektive když bych měla mléko pustili by mě zítra, jak dlouho myslíte že by čekali než by nás pustili s umělym mlékem domů? A kolikátý den by ho začli malý dávat?
A zatim nemela nic? pokud bude na UM, tak ji pusti domu klidne. respektive u nas dite muselo zacit pribirat, proste mit vic nez predchozi den ![]()
@Mishicka1 píše:
Ahojte, v sobotu večer jsem porodila a stále nemám mléko. Tak se chci zeptat jak je to s pouštěním domů respektive když bych měla mléko pustili by mě zítra, jak dlouho myslíte že by čekali než by nás pustili s umělym mlékem domů? A kolikátý den by ho začli malý dávat?
Ona je od soboty hlady?
A pomáhají ti tam nějak s tvorbou mléka?
Ceka se na vahovy prirustek. ěokud nemas mliko tak dej um a pribere hned, jestlihces jit domu a doma se zacni rozkojovat. v porodnici to jsou vetsinou nervy o kazdy gram, doma je na to vetsi klid.
U nás to bylo tak, že se mi mléko udělalo jakž takž, pustili mě domů a po třech týdnech jsme stejně najeli na nutrilon. Ale řekli mi čtvrtý den, že mě klidně pustí i bez mléka, ale nejdřív 24hodin musí testovat UM, jestli malému vyhovuje
@Mishicka1 Já jsem taky rodila v sobotu a mléko se mi začalo dělat až ve středu, kdy nás pustili, protože malá sice něco ztratila, ale bylo to v normě. Do té doby jsem měla jenom mlezivo a ještě hodně malinko. Hlavně se tím nestresuj, já mlíko sice měla, ale málo a malá byla velké miminko a ode mě jí mléko nestačilo, takže od prvního dne, co nás pustili z porodnice jsem dokrmovala UM a žádný problém to nebyl, malá je krásné zdravé prospívající miminko ![]()
Miminko vydrží 3 dny bez mlíka… má zásoby ještě z bříška. jinak já měla mlíko až 4 den
at vám púujčí odsávačku a zkuste odsávat co nejčastěji i po hodině ( nejlíp přikládat mimčo co hodinu a zbytek odsát a zítra odpoledne už bude mlíčko ![]()
Ja obe deti rodila v nedeli vecer a s obema jsem sla domu v patek rano na UM. Do stredy se zkouselo kojeni, pak uz zacali davat UM, aby pribiraly, kdz jsem se nerozkojila.
Mléko se mi u prvního syna spustilo až 4. den. U druhého třetí den. Ale chce to přikládat často miminko a mezitím odstříkavat(stimulovat, i když neteče). Je to hrozně náročné po psychické i fyzické stránce(mezi kojením nelze spát, ale odstříkávat). Ale vyplatí se to 3-4 dny vydržet. Pak jsem kojila oba do roka. Oba tedy dostali v porodnici zhruba 3.den dokrm stříkačkou přes prst.
Od soboty je hlady, ale rodila jsem večer v půl 9tý. Jediný co tak mi pomáhají jí správně přiložit. Ale musím používat klobouček a malá párkrát nasaje a pak už nemůže sice je vzhůru, ale nemá sílu sát a to se opravdu snaží. Začínám z toho mit stres :/ a mleziva mám malinko vzdycky vytece jen kapka…uz je mi maly lito jak ma hladik a oni porad cekaji :/ ale bez mlika me pry zitra nepusti :/ tak snad se mi dneska udela a kdyz ne tak snad daji zitra maly umely
Rodila jsem před dvěma měsíci, mléko mi taky „naskočilo“ až třetí den, do té doby dostávala malá dokrm, protože byla neklidná a měla hlad..Ale byla tam maminka, které mléko „nenaskočilo“(na jedno kojení nakojila maximálně dvacítku, což je na třetí, čtvrtý den po porodu málo) a pustili ji domů i s dokrmem, proškolením, jak podpořit a zvýšit laktaci, jak ten dokrm připravit, kdy a kolik podat, jak a za jakých okolností možno přejít na plné kojení. Ideální pro tyto situace by bylo mít doma kojeneckou váhu, ta nejlevnější stojí dnes do tisícovky, když si vezmeš v úvahu cenu UM, hned první měsíc se Ti investice vrátí. Kdybych měla ten problém, poslala bych pro ni někoho cestou z porodnice.
Já si myslím, že poradit by měli hlavně v porodnici(laktační a dětská sestra) a taky dětská dr.,kterou máš kontaktovat do 48 hodin po propuštění z porodnice. Diskuze na emiminu to podle mě moc nevyřeší, protože každé dítě je jiné a každá maminka taky..Dcera dostávala dokrmy(s mým souhlasem),ne proto, že by rapidně ubývala na váze, ale proto, že plakala a měla evidentně hlad. Jen jsem pro ni chtěla mateřské mléko(pasterované),vyhádala jsem si dvě dávky, protože ho neměli dostatek, měli ho hlavně pro nedonošené děti. Zbytek jsme se museli spokojit s Nutrilonem ![]()
Starší dcerka, dnes skoro tříletá, ty první tři dny po porodu téměř prospala, že zatím nemám mléko, jí evidentně nevadilo a ničeho se nedožadovala.
První dcera, u ní jsem naopak měla mléka nadbytek od začátku, nespotřebovala ho, tak jsem ho odsávala pro nedonošené děti.
@Jana206 Prosímtě váhu jí netlač! Vlastní zkušenost.
Pokud bys i měla třeba jen 30 nebo 30 ml, dítě to vypije a nebrečí, může taky být, že nemá tolik žízeň (např. žloutenka). A stresovat se každým gramem může být taky jistý způsob, jak se vynervovat a o mléko přijít - viz můj deníček https://www.emimino.cz/…trasak-8967/.
Pravdu máš v tom, že všude je to různé. Zakladatelka si musí sama srovnat, jestli se bude cítit líp s vážením, a nebo s tím, že týden bude krmit, a pokud mimi nebude ječet, tak tomu ten týden dá - a až kdyby hublo, najede na dokrm.
@Mishicka1 Klid, mlíko se spustit může. Hlavně se nenech od nikoho vystresovat! Pokud bude miminko spokojené, nebude brečet hlady, tak se nenech tlačit tabulkama, udělej vše pro to, aby Tě pustili domů, a pak to řeš doma - s váhou, nebo bez ní, ale je to jedno, mimi není z cukru, vydrží, a za pokus o rozkojení to stojí (když nepláče hlady).
Fakt je hlady?
no to mi řekni, to je dobrá porodnice
to neřve? U nás dokrmují stříkačkou po prstu pasterizovaným mateřským mlékem. Jinak naprosto klid, já u obou dětí neměla ani kapku, u obou se rozjela laktace 4.den od porodu a to jsemrodila ráno, a až čtvrtý den ráno začalo bý pár mililitrů, do večera už plná dávka, co dítě potřebovalo, a kojené pak byly bez jediného problému, dokud jsme ji to po roce nesebrala.
Děkuju uklidnily jste mě trochu. Hlady právě brečí pořád i 4 hodiny v kuse a jediný co tak mi řeknou ať jí přikládám. Právě mi jde o to aby nás pustili domů pak věřim že se mléko spustí, ale tady se proste nervuju ze nas pusti za dlouho.
@Mishicka1 Ahoj mě malý v porodnici řval hlady hned druhý den po narození a dali mu hnedka HIPP. Sestřička se smála, že takový jedlík tam dlouho nebyl, protože vycvakl hned 30ml
No mě se mléko udělalo asi až 5 den. Byli jsme tam kvůli žloutence dýl. Ale měla jsem tak málo mléka, že mě naučili hned dokrmovat UM stříkačkou. Doma jsem v tom pokračovala, protože se mi rozkojit nepovedlo a od 6 týdnů je plně na UM a je v pohodě. Hlavně se nestresuj, někdo mléko má a někdo ne. Akorát nechápu, že malou nechají brečet hlady ![]()