Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím, jdu si k Vám pro rady a možná i pro povzbuzení. Předem se hrozně moc omlouvám, již teď vím, že než vše popíšu, bude to orpavdu hodně dloué. Těm kdo budou mít trpělivost a přečtou si to předem moc děkuji
A teď k „problému“. Už od narození syna bojuji s kojením, ze začátku podle LP jsem to měla jen v hlavě, posledních pár dní mi přijde, že už to jen v hlavě není. Zkusím co nejlépe svůj problém popsat, třeba někdo poradí
Malí krásně přibírá - od narození má nahoře 2kg. Dnes přesně jsou mu 2 měsíce. Čůra vyloženě jako amina (víc jak 8 počůraných plen), kaká taky, konzistence míchaných vajíček, prostě podle každého (i dětské a LP) mu mé mlíčko stačí (prý mu šlehám smetanu) a prospívá jak má. Většiou kojím co 2hodiny, při „krizích“ mnohem častěji, cca co hodinu i dřív, někdy místo 20minut i třeba hodinu, s občasnou přestávkou kdy odpadne, já mám dojem, že má dost, chci ho nechat odříhnout, vzbudí se a po chvilce vyžaduje prso zpět. V 6týdnech byl na operaci s kýlou a od té doby mi přijde, že to jde neuvěřitelně z kopce. Od té operace začal dost odblinkávat (prý je to v normě a normální). Narodil se jako menší (o 3týdny, přestal v děloze prosípvat), měl žloutenku, byl spavej a línej, v 5 dnech (v den propuštění z porodnice, tam si toho ale nevšimli…) měl infekci pupíku, takže opět nemocnice a ještě větší lenost a nespavost. Před operací už to jakž tak šlo, bohužel kvůli operaci jsem ho musela 2dny nechat hladovět (první den 4h zbytečně, druhý den od půl 3 v noci do půl 12) pak jsem ho nechala baštit po troškách a postupně, víc naráz by nezvládl, i po tom malinku měl tendence blinkat, to se ještě ten večer srovnalo a kojení bylo fajn, ale po návratu domů začal opět hodně usínat a blinkat, možná i něco shodil (vážila sem si ho před operací v oblečení a po ní taky, ale v jiném), navíc dost blinkal (i 3× hned po sobě) měla jsem dojem, že možná cca 50g shodil (těžko soudit), dětská okamžitě nasadila Nutrilon, ten jsem nedala, hned druhý den jsem se rozkojila, dva dny po kontrole jsme šli na převážění a za ty dva dnjy Marek nabral 150g, ale asi před 4dny si opět začal tahat málo (tím, že se narodil malinký a nechtěl baštit jsem musela vážit před a po kojení), byli jsme opět u LP, ta nic neshledala, hned ten večer se mi najednou rozbaštil a další dva dny baštil po 100ml, pořád co 2h, i dnes až do odpoledne baštil po 100ml, jenže pak kolem 2 odpoledne přestal spinkat, pobrekával, tak jsem si ho kolem 6 zkusila na kojení zase zvážit a vytahal si 40ml. Od té doby chce pořád chovata je plačtivej, mám obavu jestli není hladový. Teď ale u přítele spí, tudíž bych řekla, že kdyby byl hodně hlaovej, nezabrál by ani u něj ne? Kojím z obou prsou po 10min. Piji minimálně 3litry neperlivé minerálky, vařím si polévky, min. 3× denně mám meltu, 3× denně kojící čaj, baštím homeo, čaje, vyjjímečně dnes 2× kafe, tudíž tekutin by měl být dostatek. Kde je tedy chyba? Hrozně ráda bych kojila alespoň do roka. Kolikrát už si říkám, že by bylo hrozně jednoduché dát mu flašku
Ale nechci to vzdát, jen už 2hý měsíc neustáleho boje o kojení mě vyčerpává a to hlavně psychicky
A hlavně bych nerada aby malí trpěl hlady, nechci to lámat přes koleno na jeho úkor. Jenže když se mu snažím dát dokrm (své odsáté mlíčko), pokud nechce, tak prostě nechce i když mi přijde, že hlad má a podle váhy i vím, že snědl „málo“. Pořídila jsem si i el. odsávačku a snažím se odsávat, když mám čas. Moc ho není, Mareček přes den skoro nespí, teď pomalu přichází nachuť kočárku, tak aspoň venku spí, i v kočárku se hlási po 2h k jídlu, tak moc času k odsávání není. Přítel věčně až do večera v práci a já si to stále moc neumím skorigovat aby i na to odsávání byl čas. Opravdu máme problém s kojením a nebo si to vsugerovávám, přenáším to na malého, stresuji se vážěním (už nevážím pokaždé) a proto to „nejde“? Už totiž opravdu netuším, na koho se obrátit a co s tím. Moc díky za rady a zkušenosti. Snad jsem popsala tak nějak vše a na nic nezapoměla.
Zahoď tu váhu. Přibírá? Jo. Prospívá? Jo? Brečí každý dítě.
No já nevím, ale je normální, že děti ublinkávají… že na každé kojení vypijou jinou dávku… Přibírání je taky skokové - 14 dní nic, pak za týden 400g.
Nikdy jsem děti před/po kojení nevážila.
Jen jednou, když jsme byli v nemocnici a jim se zdálo, že moc nepije… To byl takový stres pro mě.
Nevážila bych, kojila podle chuti prcka a hlídala ty počůrané plíny a jestli přibírá (vážení třeba co 10 dnů, jestli ráda vážíš
).
@Klarisska3 To rozhodne nevypada na problem s kojenim. Miminko pije fakt hodne - naopak ny byly vhodne delsi intervaly. To ze jednou vypije 40 a jednou 100, to je uplne fuk, staci to… Nevim, jak to napsat, aby to nevyznelo nejak zle, ale z meho pohledu se moc snazite. Chce to klid, byt v pohode…
Já si myslím, že problém je v tvé hlavě. No, řešila jsem totiž podobnou věc, když měl malej asi dva měsíce. Najednou jsem měla pocit, že pije málo. A furt jsem vážila a on fakt pil míň a já jsem vyšilovala. Naštěstí mi to na jiné diskuzi pár moudrých lidí vymluvilo (laktační poradkyně, pediatr a další). Měli pravdu, váhu jsem dala pryč a šlo to dál, malej bude mít dva roky a furt ho kojím.
Podle mě jsi jen ve stresu a přenášíš to na prcka
bohužel jen tak to stopnout nejde. Já to udělala tak, že jsem prostě přestala kojit a jen jsem odsávala a dávala z lahve, čili jsem vždy věděla, kolik si malý vzal a nebyl pak problém s tím, když jsem šla ven a krmil manžel
ale to jsi asi nechtěla slyšet ![]()
Přesně tak, zahoď váhu…
Já v porodnici taky pořád musela vážit a akorát mě to pěkně nervovalo. Navíc na těch jejich „zelinářských“vahách bylo s mrskajícím se miminem dost těžko poznat zda desítku vypil nebo ne.
Prvotní problémy a pláč jak malýho tak můj máme za sebou. Měla jsem nervy, když měl občas dny kdy málo pil..
Ale teď skoro v šesti měsících má přes 8 kilo, on už byl tedy při porodu kousek (3,7 kg), ale v porodce nepřibíral..
Pokud čůrá a přibírá, uklidni se, protože vynervovaná máma nervuje i dítě. Vypusť ty myšlenky a uvidíš, že se vám oběma bude žít líp.
Dvě kila za dva měsíce je nádherný přírůstek a fakt nic nenasvědčuje tomu, že by měl málo, naopak, možná má až moc a ublinkává, vypadá to, že nemáš problém přizpůsobit svou produkci jeho potřebě, takže když dostane větší hlad, brzo má víc mlíčka, tak si vážně nedělej starosti, myslím, že když budeš chtít, kojit budeš třeba do tří let. ![]()
No fuj, úplně vidím sebe po porodu tak do třech měsíců malé…možná i dýl.
Nevaž ho, zblázníš se. Pokud přibírá, neřeš to
Mimčo si vezme přesně co potřebuje, taky vždycky nemáš stejný hlad.
S odsávačkou se taky nestresuj, pokud nemáš v prsou přebytky, já ji používala až jsem najela na kojení z jednoho prsa, vždycky jsem ulevila druhému, jinak by prasklo.
Řešíš to opravdu moc a zbytečně. zahodila bych váhu i odsávačku a kojila, jak si dítě řekne
a že občas pobrekává a chce se chovat? to se u mimin stává
nemusí to být hlad
Zahoď tu váhu, 8 plen je dost. Jestli jsi vážící maniak, tak važ ty plínky a nestresuj mimino.
Jo a neodsávala bych vůbec, když tak pěkně pije.
Jinak lze v psaném projevu používat odstavce.
Tohle bylo vážně šílený přečíst. ![]()
Neblbni a uklidni se prosim te:kytka:.Vim, že se to lehce rika a hůř dela, ale malý evidentne prospiva, co víc si přát? ![]()
@Klarisska3 Nechápu, kde vidíš problém. Malý byl na operaci, ok, nebylo to pro vás jednoduché, ale podle tvého popisu se očividně srovnal, čurá, přibírá.
Zamysli se nad tím, jestli není plačtivý kvůli tvému stresování, neustálému vážení a tvé touze narvat ho mlíkem k prasknutí.
Jestli chceš radu, tak neodsávat, nevážit a nestresovat.
Příspěvek upraven 22.03.15 v 20:48
@Ivanas85 kolikrát bych mu ráda nechala delší intervali, ale hlásí se tak sám a tak mu dávám, tak jak si sám říká
Už i víc lidí se mě ptalo, proč krmím tak často ať mu dávám po delší době, občas bych ráda, ale hlady ho nechat brečet nechci ![]()
@Halibar už jsem občas taky měla takové chvilky, občas jsem se tím i uklidňovala, že bych zkusila jen dosávat a dávat MM z flašky.
@Evaa.j dneska jsem si právě přišla už docela v pohodě, až do večera. Někdy si přijdu dost neschopná, že ani neumím obstarat své dítě ![]()
@Cuarentena Stačilo by mi aspoň do roka
Sice mi dost lidí řeklo, že jsem pitomá, že stačí 6měsíců, ale na to nedbám
Do 3let by to byl luxus ![]()
@Alfhugo ty jo až tak dlouho? Já se pořád uklidňovala, že se to koncem šestinedělí zpravý, překvapilo mě, když ne ![]()
@Calathea abych řekla pravdu, malej je bojovník už od doby snažení, ani to neměl lehký, natož pak těhotenství
Je hodně chovanej, přes týden, když je přítel pryč se spolu hodně válíme v naší velké posteli
Jinak mi přes den ani moc nespí, v náručí mu to občas jde.
@zelenaprisera napadli mě kolikrát i prdy, ale to když ho bere, tak mi chudák řve jako tur a nedá se utěšit. Přijdu si už jako blbec a neschopná matka
![]()
Docela jsem se obávala, že mi napíšete, že je to jen v mé hlavě, tak nějak si to myslím celou dobu, jen prostě nějak nevím jak to z té hlavy dostat a neřešit to. Jako každá máma pro něj chci to nejlepší a nerada bych aby nějak strádal. Očividně všemu víc škodím než prospívám ![]()