Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky,
Jdu si pro radu a přiznám se, že doufám, že i pro uklidnění.
Byla jsem u doktorky na kontrole po týdnu. Za posledních sedm dní mi dvoutýdenní miminko pribralo jen 100g, takže na mě lékařka vybafla nedostatek mm.
Zajímá mě, jestli to přibývání musí být takto plynule? Z porodnice nás pustili před 10 dny s váhou 2950, dnes máme 3230 s tím, že za posledních 7 dni jsme dali právě jen něco přes tech 100..
Miminko kojím 8× denně, pokaka se 6×, pocura i vícekrát. Začnu teď kojit po dvou hodinách - zlepší se to přibývání? Doktorka už strasila UM, tomu se chci vyhnout, pokud by to šlo…
Děkuju za zkušenosti, rady, tipy i uklidnění, jsem z ty kontroly celá špatná ![]()
@QueenOfSmallTalk no a jak se mala/maly chova? Breci nebo je spokojeny? Pokud spokojeny, tak bych se tim netrapila.
Občas pobrekava, občas je klidný, nezdá se mi nějak extrémně „nastvany“. Je to moje první, nemam žádný srovnání s tím, jak se chovají děti „normalne“.
@QueenOfSmallTalk ja bydlim v zahranici, rekli mi, ze jednou miminko pribere vic a jednou mene. A kdyz dokojis, tak je spokojene? Uvidis priste, ale pokud nebreci po kojeni, tak bych nedokrmovala. Uvidis, jak se to vyvine.
@QueenOfSmallTalk dulezite je, ze pribira, obecne ma byt okolo osmi procuranych plen denne. To si hlidej. Co ja si vzpominam, tak maly taky moc nepribiral, a vse bylo vporadku. Rozhodne nepribiral podle tabulek.
Tak uvidis priste - treba je to vykyv a priste bude mit o pulkilo vic. Zaroven ale myslim, ze je dobre nedelat si z kojeni modlu, ktera se stavi nad potreby decka i matky. Zkus si to v hlave prehodit na „kdyztak dokrmim, je to normalni, nebudu spatna matka“. Kojeni je super, kdyz je bezproblemove.
@Alepoudaki tech osm pocuranych uurcite mame, plus občas pokropi maminku při přebalování, a to fest
všechny tyhle ukazatele jsou ok, jen ta míra přibírání nesedí
ale do délky se vytahnul…
@QueenOfSmallTalk Zatím bych nestresila, ten přírůstek je sice hraniční, ale další týden Ti může nabrat zase nadprůměrně.
Důležité je, že dítě čůrá, je spokojené. Můžeš zkusit zvýšit frekvenci kojení a uvidíš na příštím převážení (šla bych cca za ten týden). ![]()
@Pudloslava to tak ani nevnímám. Naopak jsem měla pocit, že kojení bezproblémové je: pije, čůrá, kaka, mne prsa neboli, plní se po tech třech hodinách. Zdánlivě je všechno ok, ale prcek proste nepribyl kolik by mel…
@QueenOfSmallTalk píše:
@Pudloslava to tak ani nevnímám. Naopak jsem měla pocit, že kojení bezproblémové je: pije, čůrá, kaka, mne prsa neboli, plní se po tech třech hodinách. Zdánlivě je všechno ok, ale prcek proste nepribyl kolik by mel…
Ne všechny děti jsou tabulkové.
@Svistice to jsem si říkala taky, ale ta doktorka tedy asi doufá, že všechny děti tabulky splňovat budou? ![]()
@QueenOfSmallTalk Kojené děti nemusí přibírat plynule. Naopak u dcery jsem celkem jasně poznala, že přibírá skokem a má to tak i v roce, oblečení je pořád volné a najednou během pár dnů ho půlku vyřazuju jako malé. Uvidíš na dalším převážení.
Mě dcera přestala pořádně přibírat ve třech měsících, pila dost, ale byla hodně aktivní, tak ty kalorie spálila. Doktor nad tím jen mávnul rukou, že je taková a že to budem řešit, až kdyby nečůrala nebo měla stolici do zelena. Plně kojit jsem vydržela do půlky pátého měsíce, pak mlíko už nestačilo.
@QueenOfSmallTalk píše:
@Svistice to jsem si říkala taky, ale ta doktorka tedy asi doufá, že všechny děti tabulky splňovat budou?
Někteří doktoři jsou tabulkový víc, jiní míň. Ber to tak, že ona musí hlídat, aby dítě nebylo ohroženo na zdraví a na životě, ta váha je jedním (ale ne jediným indiátorem, že něco není úplně v pořádku).
Dokrm samozřejmě doporučit může, ale je na tobě, zda ho dáš nebo ne. Samozřejmě je blbost odmítat radu doktorky, pokud by k tomu nízkému přírůstku vůbec nepřibíralo, bylo apatické, dehydrované, extrémě plačtivé atd. Ale že jedno převážení bylo hraniční, z toho se fakt nestřílí.
Mě takhle ve 3 týdnech zastupující dr. vpálila otázku, jestli mám dost mlíka, protože kluk přibral „jen“ 130g za týden (před tím 250g). Samozřejmě to prvorodičce nasadí brouka do hlavy, takže jsem se den pozorovala a přemýšlela, jak jsem na tom s tím mlíkem. pak jsem si řekla, že na nějaký její kec peču, dítě bylo jinak ok. Za další týden měl +300g a do 4 měsíců přibýval kilo měsíčně. ![]()
@QueenOfSmallTalk píše:
@Svistice to jsem si říkala taky, ale ta doktorka tedy asi doufá, že všechny děti tabulky splňovat budou?
Někteří doktoři jsou takoví. Mě takhle peskovala těch prvních pár dnů v porodnici dětská doktorka, malá měla hraniční žloutenku, takže zůstala u mě, ale byla hodně spavá a usínala u kojení. Tudíž jsem kojila málo a často, což se jim nelíbilo, a navíc přírůstek váhy byl na dolní hranici.
Na kontrole u našeko pediatra najednou vše jinak - dítě pije, čůrá, kaká, vypadá zdravě, tak nebudem nic řešit. Dokonce mi doktor ve třech měsících řekl, že můžem být při té její aktivitě rádi, že vůbec přibírá
Malá se ve třech měsících už přetáčela na obě strany a u doktora na kontrole válela sudy na stole…
@QueenOfSmallTalk Buď v klidu, hlavně, že přibývá. Asi bych to řešila teprve kdyby to trvalo déle.
A vykašli se na „budu kojit každé 2 hodiny“. Doporučuju kojit kdykoliv dítě zapláče, nebo je neklidné. Sama to tak dělám u druhého dítěte, nejdřív nabídnu prso a teprve když nechce, řeším, co dál. Je to totální pohoda ![]()
A fakt doporučju, aby sis přečetla tohle: http://www.suenee.cz/…ti-neplacou/