Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Matka mi psala že zařídí opatrovnický soud. Kdyby se něco stalo tak se stanu opatrovníkem svých 4 sourozenců. Je jisté že se stane, protože je otec zanedbává a matka nemá šanci je získat. Nebudu rozebírat proč. Jdemi o to. kolik pobírá opatrovník. Mam dvě děti a 4 další neuživíme, tak jestli by lepší nebylo pěstounství.
Zkus si zavolat na ospod na úřadě, tam by ti to měli říct a poradit ti..jestli se ti tedy tady neozve nikdo informovaný:)
Nevím přesně, ale mám pocit, že s opatrovnictvím (pěstounstvím) musíš souhlasit..
Musim, už mi to psala že mě bude kontaktovat právník. A taky souhlasim, nebohla bych žít s vědomím že jsou v děcáku, jen mě zajímá jestli něco dostanu abych je uživila.
Podle mě je pěstounská péče finančně výhodnější. Před 10. lety na socce to vycházelo i okolo 5 tis. na dítě (ale to je můj opravdu hodně hrubý odhad)
Jak je to teď s pěstounstvím finančně by jsi mohla zjistit na www.mpsv.cz - dávky pěstounské péče.
Jako opatrovník by jsi měla nárok maximálně na přídavek na dítě (a tam se zjišťuje tvůj a manželův příjem - 500-600 Kč/měs.) a na výživné od rodičů dětí…Pokud mi k přepážce přišel někdo s podobným problémem jako ty, radila jsem vždy přes odbor péče o dítě žádat pěstounskou péči - a nikdy se mi ti lidé nevrátili, že by je z péče o dítě poslali zpět bez pěstounské…
Bude to ovšem stát pěkné vyřizování, držte se.
Pěstounská vyjde daleko lépe. My v rodině jsme měli jeden případ žádání - babička chtěla na vnuka, měla ho v péči jiné fyzické osoby než rodiče a chtěla ho do pěstounství, aby pobírala peníze. Nedostala to s tím, že má žádat o vyšší alimenty od rodičů.
Rozdíl mezi sourozencem a prarodičem je ten, že sourozenec nemá ani druhotnou vyživovací povinnost k dětem ![]()
tudíž šance nadávky pěstounské péče je velká, rozhodně bych ve Vašem případě žádala o svěření dětí do pěstounské péče, aby jste to mohli utáhnout, jenom to může trvat delší dobu, rozhodně se obrať na místní OSPOD, vždy jsou rádi, když se najde někdo schopný v rodině a pomohou