Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobré ráno přeji všem ![]()
Chci se zeptat, jestli si někdo zažil něco podobného a něco o tom také ví.. Protože já o tom vůbec nic nevím, na internetu jsem nemohla nic pořádně najít a mam strach.
Mého příbuzného čeká operace srdíčka. Před nějakým tím měsícem měl mrtvičku a teď mu dr řekl, že to srdíčko má špatný a že bude muset na operaci. Mamka mi řekla, že mu budou místo srdíčka dávat budíček. Ale víc o tom nějak nechtěla mluvit, když jsem se zeptala, jestli je to hodně nebezpečný tak mi řekla noo, tak nebezpečná je každá operace, ale neboj se…
Takže jsem se radši dál ani neptala. Mám jednu otázku.. Mám strach, že mi příbuzný při operaci může zemřít. Chci se tedy zeptat, jestli nevíte, na kolik procent je tenhle zákrok bezpečný, popř. jestli může zanechat nějaké zdrav. potíže atd… Byla bych ráda o co nejvíce informací, takže doufám, že se tady někdo takový, kdo to bude vědět, najde… ![]()
Nic o tom nevím a mám z toho fakt deprese, mám prostě strach…
Děkuju moc předem ![]()
Neboj se, to už je dneska celkem ,,banální,, operace. Pod kůži se zavede kardiostimulátor, který srdíčko řídí.
Riziko je jako u každé jiné operace.
Jenže já nevím co si mám pod každou jinou operací představit..
Přece to nemůžu srovnávat s vyndáním krčních mandlí..
![]()
Takže se nemusím bát? .. Když on už i začíná plašit a má takový ty řeči, že nám musí ukázat všechny papíry, kdyby se už nevrátil atd…
Takže se fakt bojím. :/
Místo srdíčka budíček, jo?
Promiň, ale to je fakt formulace… Zřejmě měla namysli kardiostimulátor, ne? Ten se nedává místo srdce (s umělým srdcem se teprve dělají pokusy, ne moc úspěšné), ale pod kůži na hrudníku a k srdci vede elektroda, která stimuluje srdeční rytmus místo AV uzlu, který to jinak v srdci má za úkol. Důvodů, proč AV uzel funkci neplní sám, je hodně a podle toho je taky různá rizikovost života s kardiostimulátorem (někdy jen pomáhá AV uzlu, někdy to řídí úplně sám, někdy jen když je náběh na špatný rytmus srdce atd.).
Obecně vzato lze umřít při jakékoliv operaci, zrovna voperování k.s. není něco moc náročného, ani se neotvírá hrudník (jak tě možná napadlo z té formulace „místo srdce…“). Spíš je pak otázka, jak bude na stimulátor reagovat v běžném životě. Je to dnes běžný zákrok a způsob „léčby“, já bych se toho teda osobně nebála.
Tak jako KO můžeš být i po těch madlích,co si budeme povídat.Ale budíka má dneska tisíce lidí a nepoznáš to na nich.Je to věc,co jim pomáhá upravovat srdeční rytmus,jednoduše řečeno,pomáhá k tomu že když srdíčko občas zapomene ,,bouchnout,, tak mu dá impuls a ono bouchne.
tchan ma a uz nekolikaty, museli mu dat jiny typ, jako žádná sranda to není, malá kovová krabička se připojík srdci , když srdce zlobí, tak vyšle krabice el. šok a ten srdce vrátí do správného rytmu, když se to stane, je tchan na den odrovnany, je mu zle cely den lezi. jo a nesmi se s tim do letadla
Anonymní píše:
tchan ma a uz nekolikaty, museli mu dat jiny typ, jako žádná sranda to není, malá kovová krabička se připojík srdci , když srdce zlobí, tak vyšle krabice el. šok a ten srdce vrátí do správného rytmu, když se to stane, je tchan na den odrovnany, je mu zle cely den lezi. jo a nesmi se s tim do letadla
To je něco jiného, to není kardiostimulátor, ale kardioverter-defibrilátor. Tam když přístroj vyšle ten „šok“, tak to je jak kopanec do hrudníku, častoi z toho lidi omdlí atd. Kardiostimulátor funguje jinak, vysílá mnohem „slabší“ signály a nezastavuje fibrilace, jen upravuje rytmus.
@Anonymní píše:
S tím letadlem to pravda není. Já ICD mám, a lítat normálně můžu. Jen na letišti nesmím projít detektorem.
Dobrý den. Mám takový problém. Několik let mám kardiostimulátor, minulý týden mě začalo u budíčku tlačit. Když si nějak sednu nebo lehnu, tak mám na jednom místě takový tlak.je to jako když jste těhotné a napne se vám břicho, tak něco takového. Byla jsem na kontrole budíčku a vše je dobré. Máte s tím někdo zkušenosti? Můj kardiolog má dovolenou a nic jiného mě nenapadá, kde se zeptat. Děkuji za rady.
@janisek1812 taky mám KS, ale tohle se mi ještě nestalo…jedině bych navštívila doktora-musí mít místo sebe zástup-třeba v nemocnici…nemáš to zarudlé, bouli, nemohla si se uhodit??
Mám to normál, ani jsem se neuhodila. Najednou mi to začalo takhle blbnout.Byla jsem před 14,dny na kontrole KS a dobrý a za týden to začalo. Dnes jsem byla znovu na kontrole a byl tam takovej mladej doktor, prý když se nějak pohnu že to můžu cítit, tak jsem mu řekla, že mě tam tlačí a on nic že to je dobrý. Tak pujdu v pátek nebo ve čtvrtek k jinýmu kardiologovi, ten můj má dovču.
Dobrý den, je tu někdo komu vyměnili kardiostimulátor? Myslím jen tu krabičku a ne elektrody.Jak dlouho jste byly na nemocenské? Vím jen že po 10ti dnech se vyndávají stehy. Děkuji.