Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
moc se omlouvam, ze zakladam podobne tema, ktere tu uz je, ale potrebuji presny navod, co s kaslem nasi male.
Ma treti den rymu, od vcerejska kasle. Zde mam prvni dotaz - jak se pozna suchy vs. vlhky kasel?
Mala vykaslava, takze snad je to kasel vlhky. davame ji zatim jitrocelovy sirup, ale nevede to k nicemu.
Odpoledne pojedeme do lekarny a ja ji chci koupit neco jineho na kasel. Uz ani nevyzaduji, aby to bylo bylinne, klidne ji dam nejaky lek, jen at se ji, chudince, ulevi. Kasle tak kazde dve minuty. Teplotu zatim nema, proto to chci vyresit zatim bez doktora.
Ted k te me otazce - jelikoz je tisice pripravku na kasel, tak nevim, ktery koupit a hlavne kdy ho davat.
Mam na mysli neco na rozpousteni a lepsi vykaslavani hlenu a na noc na uklidneni tohoto vlhkeho kasle. Tudiz asi dva odlisne sirupy/kapky.
Co myslite variantu Mucosolvan na den a na noc nejake kapky? A jake? Dekuji moc za rady.
Ahojky,když malá vykašlavá,tak je to vlhký kašel
Suchy kašel je prostě „suchý“nejde tam slyšet,že by se tam hromadil hlen. Nám vždy pomohl Hedelix nebo Stodal.Jinak ještě používám prsní balzám pro děti,prostě nedám na něho dopustit,krásné se mu potom dýchá,i kašel byl pak mnohem lepší a pomohl nám mnohokrát,když malému spadly ty hleny na průdušky.
Ahoj, pokud by ten kašel byl suchý, tak si myslím, že je dobrý Mucosolvan - malé děti by ho neměly brát více než týden. Dávkování podle krabičky - 2× 2,5 ml. Když jsme byli začátkem týdne u doktory se suchým kašle řekla nám 3 X denně 2,5 ml. Po šesti dnech opět nasadit jitrocelový syrup (dětské dělají: Megafyt, Mucoplant - ten je i denní a noční). Jinak co se týká to Mucosolvanu, tak ho můžeš nejpozději podat do 17. hodiny. Pak by tvého broučka budilo kašlání. Osobně bych nekombinovala dva léky (tím nemyslím jitrocelové syrupy) na kašel. Tak hodně zdaru, ať to všechno brzy odezní.
Ahoj,
nám v podobných případech zabrala kombinace sinupret přes den (pokud má i tu rýmu) a na noc fenistil. Nebo když je to bez rýmy a už vykašlávají, tak ACC (jen nevím od kolika je) přes den a na noc je fajn sinecod.
Super při vykašlávání je i sirup z cibule a čaj nekašel.
Brzké uzdravení
Petra
Anežka má ted za sebou laryngitidu, které přešla po 3 dnech do virózy - kašel a rýma jak hrom. U nás funguje už dlouho kombinace ráno a odpoledne (po spaní) Ambrobene - myslím, že je to podbné Mucosolvanu (nedávat před spaním, rozřeďuje hlen a dítě pak víc kašle) a na noc Tussin na uklidnění.
Ale na každého zabírá něco jiného… Takhle nám to radila kdysi i doktorka - přes den dávat něco na uvolnění hlenu a na noc na uklidnění. Když už bylo nejhůř a An kašlala i v noci neustále, dala jsem 1/4 dithiadenu, aby se aspon trošku vyspala a zregenerovala.
Brzké uzdravení!
Ivana
Dekuji za reakce a odpovedi.
Ano, to jsem mela na mysli, neco jako psala Iffka.
Ted se jeste rozhodnout zda Mucosolvan/Ambrobene/Acc sirup na den a ten Tussin na noc, ten koupim urcite.
Jeste podotazka - kdyz ten tussin tlumi kasel, co se deje s tim hlenem v dychacich cestach? Neudusi se mi mala pres noc? Je to urcite vlhky, vykaslavaci kasel.
A do lekarny dojedeme cca kolem ctvrte hodiny, muzu ji jeste dat to ambrobene ci mucosolvan ci acc? Neni to uz moc pozde? Chodi spat kolem osme vecer.
Co se děje s tím hlenem v noci, na to ti neodpovím, ale dcerka s tím nikdy problém neměla. Je fakt, že tyhle tlumíví prostředky se mají dávat jen an suchý kašel, ale když jsem se ptala dr, říkala, že dávat to dohromady, to jistě ne, ale střídavě přes den a na nic ano.
A v ty 4 už bych jí to asi nedávala, dávej jí pít hodně čaje na kašel a na večer ty kapky (Fenistil jsme ted při té laryngitidě taky dávali místo Tussinu). Hodně podlož pod hlavou a hrudníčkem a hlídej, ať jí není horko (ale to asi víš
)
ahoj
všeobecně platí MUCOLYTIKA-mucosovan,mucobene, ambrobene…rozřeďují hlen a proto dávkování max v 16 až 17 hod, aby se dítě nebudilo kašlem,aby jakoby nebublalo.
ANTITUSIKA-tlumí dýchací centrum, používají se JEN na suchý kašel, protože jinak hlen zůstává v dých. cestách a množí se tam viry a bakterie.hrozí pak silnější infekce nebo rozšíření do dolních dýchacích cest.
Jediné co působí na oba druhy kašle je Erdostein-lák je ERDOMED a má speciální mech.účinku,je to sirup i kapsle. problém je, že je jen na recept.(i přesto že je na recept tak se celej platí, proto ho v některých lékárnách prodaj jen tak, taky jsem ho tak kupovala) Jeho předchůdce je ACC dnes už je forma i pro děti, ale nevím od kolika let.
Mala mi asi pred mesicem tyden kaslala tak ze jsem myslela ze se mi udusi.
Na vykaslavani Mucosolvan junior,na utlumeni Fanistil a na noc pokud ani Fenistil nepomohl jsem davala Sinecod sirup(on se ma sice az od tri let)ale dle dr jsme dala mensi davku a Emca se vyspala.
A neboj neudusi se ti v noci,hlavne at ma vysoko pod hlavou,deti jakmile si lehnou na rovne tak je to netahuje na kaslani.
Kdyz se vylecila tak mi dr jeste napsala Spiropent na roztahnuti plic,kdyz zacala jeste sem tam kaslat.
Ten Erdomed je výbornej, za sebe musim říct, že dost
Holky dostávaj na takovej ten suchovlhkej kašel:D Pleumolysin kapky. Ale nevim, zda to neni na recept.
Jinak na vlhkej kašel naposled (máme zkušenosti s mnoha sirupy) Sinecosin.
Starší teď dávám Sinupret a Hedelix, mladší je krapet jnej kalibr, tak se musim podívat, co tu máme a co zkusíme nakombinovat tentokrát ![]()
jo a fenistil jsem kdysi starší dávala, bo jsem doma nic jiného neměla, co by mi přišlo, že pomůže a doktor mi pak řekl, že jako pokus jo, no…že to neuškodí, ale že to nepomůže …
Na suchý dráždivý, pokud je to ošklivé, dávám na noc homeo Droseru 30ch. Je to předstupen před podáváním Protazinu (když to nezabere a je to fakt zlé - ale holka je astmatička, čili máme hranici nebo „počet pokusů“ a víc to nezkoušíme)
My dáváme v takovém případě na den Mucosolvan, na noc Tussin (nebo Stoptussin, Tussin je jen na recept).
Tak jak jsme dopadly - lekarnice me presvedcila, ze podle toho co popisuju - i tam mala ukazkove zakaslala asi 100krat…- ze nejlepsi pro nas bude Stoptussin sirup, pry je to taky lek s tim dvojim ucinkem, rozpousti i tlumi (pry). Mela jsem hlavu jak patraci balon, ze vsech tech nazvu a ucinnych latek, tak jsem na to kyvla. No…asi to nebude nejlepsi varianta, ale snad prezijeme vikend a v pondeli stejne pujdu k Dr.
Tak vam vsem moc dekuji a snad se brzy uzdravi, nejak se neumim vyrovnavat s tim, kdyz ji neco je.
ahojky..jsem zaskočená…malá má kašel a přes den jsem dávala Stoptussin,ale už došel…dneska od rána dávám Mucosolvan i na noc…dala jsem ji než šla spinkat…žádný kašel se z postele neozývá…akorát byla celá zpocená,ale neměla teplotku…je to možné,že by se potila potom MUCos…ještě dávám šťávu z cibule…taky hodně pomohla
Dobrý den,
akorát si tady čtu příspěvky ke kašli a narazila jsem na vás, že jste měli lar. jestli se můžu zeptat jak dlouho jste pak měli rýmu a kašel? my už se v tom plácáme 10 dní a malej má i stále teplotu, teď tedy už dva dny jen zvýšenou, ale stále kašle a má silnou rýmu..