Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj ženy,
Tobík měl předevčírem v noci šílenej záchvat laryngitidy a my se furt rozhodovali, jestli jet do nemocnice nebo ještě počkat. Zajímaly by mě vaše zkušenosti, za jakých podmínek a v jaké situaci jste se rozhodly, že do toho špitálu vyrazíte. Jak ten záchvat vypadal a jak se chovalo děťátko. Kdy prostě nastal ten moment, že jste si řekly: „Tak teď jedem“.
My už byli oblečený a malej najednou tvrdě usnul, tak jsme nakonec nikam nejeli. Ale skoro jsem nespala a pořád kontrolovala, jak dýchá. Záchvat se projevoval tak, že hrozně chrčel, jakoby štěkal, nemohl se pořádně nadechnout, no bylo to hrozný. Vím, jak je tahle nemoc zákeřná, z minuty na minutu se může rapidně zhoršit, ale nevím přesně, kde je ta hranice - ještě počkat - už vyrazit. Díky za zkušenosti.
S laryngitidou mame bohate zkusenosti
. Kdy vyrazit? kdyz mela mala asi prvni dva zachvaty, jeli jsme temer hned. Pak jsme se „naucili“ s tim zit, mame doma leky, ktere lze pouzit (Rectodelt - hormony - cipek do zadecku). Lze cinit mnoha rezimova opatreni - predevsim zvlhcit vzduch (mokre prosteradlo kolem postylky, ev. uz zvlhcovac vzduchu - ale to jsme nakonec nekoupili). Nejcasteji je spoustec prave ten suchy vzduch, co byva v mistnosti v zime, kdyz se topi. S tim take souvisi - moc netopit v mistnosti kde se spi (pokud to lze samozrejme). Kdyz nastane zachvat, zkuste natvrdo otevrit okna dokoran, dite oblict jako na ven (vcetne cepice). Budete mit v mistnosti mornu ale nam to zabiralo uplne zazracne. Nebo otevrete lednicku a oblecene dite nechte dychat z lednicky. Ale musi se tomu studenemu vzduchu vystavit na nejakou dobu, ne na par minut. Proto se take obvykle stav stabilizuje pri prevozu do nemocnice - ze clovek vyleze ven. Ja myslim,ze laryngitida je snad horsi pro rodice nez pro deti - kvuli tomu hnusnymu stekani. Chce to vydrzet a mit doma ty leky kdyz by bylo nejhur, v nemocnici nam davali uplne ty same. Ty leky nam napsala detska doktorka pote, co jsme ji dali dvakrat zpravu z pohotovosti. Je to tezky rozhodovani,zda jet, nebo ne, ale myslim ze je dobry vzit v uvahu i to,ze v nekterych nemocnicich si vas tam muzou nechat na pozorovani a muzete chytit kdejakou nosokomialni infekci (proste respiracni nemoc ci treba prujem). To muze byt horsi nez zachvat laryngitidy, ktery obvykle velmi rychle mizi. To se nam stalo a proto jsme se snazili pohotovostem vyhybat. Ale dobra zprava - deti z toho fakt vyrostou, drive ci pozdeji, nase mala, zda se, uz na to trpet nebude (tuk - tuk). Cili to trvalo od jejiho neceleho roku do necelych 3 let. To je jeste relativne dobry. Preju pevny nervy!
Barborko - díky. Naše děti na to trpí obě, Agátce bude 5 let a stejně to na jaře měla taky. Dneska mi doktor dal domu ten čípek s Prednisonem (Rektodelt?), tak mám aspoň trochu klidu v duši. To rozhodování je právě nejhorší, člověk má strach, aby něco nezanedbal a neodneslo to pak robě.
ahojky můžu se zeptat co je ta laryngitida?
Ještě jsem se s tím nesetkala.Díky moc ![]()
děkuju moc tak ahoj a přeji ať se vám všem daří
lépe (myslím s tou laryngitidou)
To je tedy neprijemne ze tim trpi i petilete dite, to je mi lito
. To je dobre, ze mate doma ty cipky, ty zabiraji obvykle do ctvrthodiny. Ja vim jak je strasny, jet ci nejet, aby clovek neco nezanedbal
. Drzim palce, aby z toho deti nakonec brzo vyrostly..... Jinak ale nemam radost, ze tim trpi vase obe deti, neb cekame druhe dite tak uvidime, zda to bude mit taky.
Tak my jedeme vždy,když to začne…většinou je to teda v noci,ale už se stalo,že jsme jeli ve 3 odpoledne.....
Naposledy před týdnem.....jela jsem s prckem na Moravu na dovolenou a on se po obědě vzbudil a už sípal.Takže dovolená dopadla tak,že jsme 2 noci byli ve špitále.
Ale když jedem na poh.tady u nás,nikdy si nás tam nenechali-----jen s tím vyhrožovali.
Ale jemu inhalace vždy celkem uleví.....
Tak jsem to ukazkove zarekla..... Minuly tyden mela mala po dlouhe dobe v noci zase zachvat laryngitidy. Nastesti leky zabraly a nikam jsme nejeli…
Barborko - to je mi líto, ale naštěstí to dobře dopadlo.
My už jsme taky vybavený čípečkem, ale děti jsou zatím OK, tak snad ho nebudeme v nejbližší době potřebovat. Ale taky to teda nechci zakřiknout. Je to fakt hroznej zážitek. Příště asi fakt hned radši vyrazíme do špitálu.