Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Tak za nás jednoznačně Quinny Speedi nebo Jané Slalom. Pokud teda nemáš nic proti trojkolce. Oba kočárky odvozily 3 děti a v pohodě. Mají teda oba nacvakávácí korbu a sporťák otočený po směru jízdy. U Quinnyho bylo navíc super, že na něj šlo dát i vajíčko Maxi-cosi.
Ale chtělo by to spíš vědět, co od kočárku čekáš. Jestli budeš hodně jezdit terénem, jestli budeš kočárek často skládat do auta,…
Zakladatelka. Kočár bude jezdit na polní cestě i ve městě, budu jej často skládat do auta, ale máme kombíka. Větší rozměry/váha nevadí, ale zase tak nějak v normě… A líbí se mi „jednodušší“ - žádné kytky a barevné vzory, chtěla bych stříšku z větším zacloněním.
Podle mě všem tvým požadavkům odpovídá Mamas and papas sola 2. Podle mě nejlepší kočár na světě. Zkus na něj kouknout ![]()
Edit: tento typ: https://www.youtube.com/watch?…
Na polňačce se ti vyhrká každý kočár, takže je jedno, jestli koupíš nový, nebo použitý, za pár měsíců budou vypadat stejně
Takže klidně běž do ojetého kvalitní značky, něco s pořádnými koly. Já měla na dvě děti Peg Perego GT3, to je takový „tank“, co projede téměř všechno. Po dvou dětech má na pár místech odtržený patent nebo nějaké nedůležité zapínání, ale jízdní vlastnosti pořád super. Prodávat ho budu za zlomek nákupní ceny.
Takže za mě bazar klidně, jen je dobré mít možnost ten kočár dopředu vidět a právě zhodnotit, jestli to „obnošení“ je jen kosmetické, nebo už má vliv na pojízdnost
Měla jsem typický levný kočár - Roana Maritu. Musím říct, že mimo to, že po 2 letech provozu začal vrzat, žádné jiné opotřebení jsme na něm nezaznamenala (mimo teda nějakých nevypratelných flíčků na potahu). Konstrukčně byl naprosto v pořádku. Čekala jsem druhé dítě a v duchu si přála, aby se ten kočár nějak vyhrkal, něco se mu stalo, abych měla důvod pořídit si nový. Nicméně je asi nesmrtelný - druhé dítě přežil také. Pak jsem ho půjčila na pár měsíců kamarádce, kvůli velké korbičce. A doufala, že už se mi nevrátí. Nicméně vrátil se téměř v tom samém stavu jako odešel (odnesl to pouze 1 cvoček na potahu). Takže kočár vesele stojí na půdě a evidentně mě bude strašit ještě u třetího dítěte (pro něj už u čtvrtého).
Takže ne vždy je kvalita o penězích.
Měla jsem polskou tříkolku od firmy Coletto do 10tis., kupovanou novou, odvozila jsem v ní dvě děti od narození do 1,5 roku a ještě jsem ho v bezvadném stavu do 14 dní prodala. A šetřený rozhodně nebyl. Vozila jsem v něm kde co, jezdili jsme s ním po horách. Jízdní vlastnosti stále super, žádný rozvrzaný vehikl, jedinou vadou na kráse byly škrábance a oděrky na podvozku, kterým se člověk jednoduše nevyhne a lehce ošoupaná textilní část košíku od odrážedel. Za mě bych se ježděného kočárku nebála, jen bych ho před koupí určitě chtěla vidět, osahat si ho, pojezdit si s ním… ostatně tak jsem to i dělala, když jsem kočár prodávala. Preferovala jsem osobní odběr. Paní si přijela, mrkla, vyzkoušela, líbil se jí a tak si jej odvezla.
Ještě teda dodám, že z druhé ruky jsem kupovala sporťák X-lander. Kočár byl po dvou dětech a mouchy měl: „vykloktaný“ kloub u rukojeti, věčně padala brzda, pomačkaný kšilt na stříšce a celkově byl dost vyježděný. Zase ale krásně houpal.
Takže moje polská levnější trojkombinace byla rozhodně v lepším stavu, než dražší polský X-lander. Už s kočárem nejezdíme, ale stále ho tu ještě mám. Zatímco Coletto jsem bez problémů a v super stavu hned prodala, tak ten X-lander max. daruji nějaké nenáročné mamině na zahradu. A pokud se neudá, tak půjde asi k popelnici. Zkrátka o penězích to opravdu není, u spousty kočárů člověk opravdu platí za značku a kvalita bývá nevalná.
Zakladatelko, odpovím na dotaz ohledně opotřebení. Já bych určitě koupila kvalitní kočár z druhé ruky než levný nový. S kočárky je to ajko s auty. Už ve chvíli, kdy ho vybalíš, ztrácí minimálně čtvrtinu ceny. A co já mám zkušenosti, tak já jsem vždycky „ojela“ kočár do cca půl roku i dřív a pak už jeho stav zůstal nezměněn. Jednalo se hlavně o různé oděrky na konstrukci a pak samozřejmě ta konstrukce, která je pevná, lehce povolí. Ale to se stane opravdu hned po pár měsících používání. Myslím opravdu jenom lehké povolení ve spojích tzn. že už to není tak, že se kočár ani nehne (jako v obchodě), ne nějaké rozviklání. Sama jsem měla dva nové kočárky a tři z druhé ruky. Kvalitní značkový kočár po jednom dítěti bych se vůbec nebála koupit, vydrží ještě minimálně na další dvě děti.
@Fima Jo, jenomžen X. lander žádná značka není, je to normální polský kočár jenom trochu líp „vystajlovaný“ a líp konstrukčně řešený.
@walkie Bugaboo je skvělá značka, i když hodně drahá. Co se týče podvozku, tak je Cameleon super. Ale… Korbička je dost nízko, takže se k miminku musíš hodně sklánět (a věř mi, jakmile má mimino dudel, to se pak skláníš furt
. Sportovní sedačka je zase dost malá a pokud budeš mít jenom o trochu větší dítko, než je standart, tak ve dvou leteh ho tam nedáš maximálně natlačíš. Navíc mi osobně se moc nepozdává, jak je ta sedačka řešená tzn. je vlastně nepolohovatelná a sklápí se celá. Ale to už je věc názoru. Další věc je hodně vysoká cena doplňků.
Pokud chceš vyloženě městský kočárek a navíc lehký, tak se podívej na Britax B-Agile nebo B-Motion (ten je zvládne i lehčí terén). Podobné jsou pak i Baby Jogger.
B-Agile mám (Motion je víc odpružený a má nafukovací kola). Korbička vypadá hezky, ale nevím, jak rozměrově. Sporťák je super v tom, že je hodně prostorný, je nízko, takže větší dítě si do něj samo naleze, kočár je hodně skladný, prostorný (já v něm vozím i čtyřleté dítě) a dokud náš prcek neměl 15 kg, tak jsem ho i skočárem vynesla sama do prvního patra. A zvládli jsme s ním i výlet po nezpeněné cestě. Ale s miminkem bych to asi nedělala, přece jen je tvrdý. Bohužel sedačk nejde proti směru jízdy, ale tím, že je realtivně nízko, tak na dítko krásně s hora vidíš (v boudě je na to i "jukací okénk) a můžes si s dítkem i povídat.
Proc ne. Prodavala jsem dva kocary po jednom diteti a byly v top stavu, pokud se o ne nova majitelka stara jako ja, hrave odvozi dalsi dve decka.
Prosím o radu ohledně opotřebení kočárku. Vybírám a nechtěla jsem nejlevnější, právě aby něco vydržel. Trošku jsem i přemýšlela nad ojetým (30 tis. za kočár mi přijde dost), ale jsem na vážkách. Měla jsem možnost vyzkoušet Bugaboo Cameleon (kamarádka jej má koupený již použitý a je velmi spokojená), ale mně se zdálo, že je to docela herka. Asi je to jen tím, že již má své za sebou… Moc neřeším značky (hlavně jim nerozumím). Zajímá mne, po jak dlouhé době jste na kočárku zaznamenali známky toho, že je na něm patrné používání. Nebo jestli máte více dětí, určitě máte srovnání. Chci sporťák od 0 let (úplně do lehu - vložná taška), případně s nacvakávací korbou, ale aby to byl především kvalitní sporťák. Anonym - nechci nikomu kritizovat výběr kočárku, především je to blízký člověk a má z kočárku nesmírnou radost (řeší značky). Děkuji