Opoždění miminka 15 M

193
19.3.24 21:10

Opoždění miminka 15 M

Dobrý den, milé ženy… jak byste zhodnotily nebo vnímaly vývoj u nás??

Co se týče hrubé motoriky, poměrně ji dohnal. Je mu 15 měsíců, obchází nábytek, ale nestojí bez opory ani nechodí. Leze už 5 měsíců. Ve stejnou dobu zacal i sedět. Co mě děsí je - 1) neustálá nespokojenost trvající již od narození, 2) neumí jist - dost se dáví, neumí kousat 3) neumí držet kelímek, s polikanim pití ma celkově problémy také, zaliká se. Jinak umi říkat,,táta”,,,hop”,,,ham”,,,pápápá”,,,haf”,,,čičí”,,,mé”, umí znak pro mlíčko, ještě, bagr, jeřáb, cák cák, pokyny jako paci paci, jak je veliký zvládá. Poznává věci, reaguje na to,,kde je táta?” a tak.. ale!!! Je neuvěřitelně vztekly…je velký problem ho obléknout, přebalit, vyčistit zuby, vykoupat, nakrmit ho, dat mu napít..kdyby vedle nej cely den člověk sedel a on si hrál, tak by byl asi spokojený, ale jakmile se jednou o jakoukoliv běžnou činnost, tak je řev - opravdu proste nevydrží u jídla ani v zidlicce, hned se snaží dostat pryč, neumí kousat (potvrzeno od klinické Logopedky), prevlikat a přebaluji za,,chůze” (=lezeni.) Cely den si hraje jenom s autíčky (ma autíčko v ruce a jezdí s nim a přitom leze), ostatní hračky ho moc nezajímají, sem tam knížka. Ukazuje, když ho něco zajímá nebo chce..když chci něco ukázat v knížce, taky většinou chápe a zvládne ukázat - plno zvířat, ale i třeba strom, mrak.. když to takto vypisu, vidím, ze je šikovný, ale děsí mě to jídlo - to je přece hodně divné :(, ta jeho nastvanost opravdu trvající již od narození, byl dráždivé miminko (to řekl neurolog a rehabilitacni), zaklanel se, propinal do luku, nešel utisit..je to proste divny už od te doby, co jsme si ho přinesli z porodnice… prosím ma někdo zkušenost s miminkem, které mu opravdu velice velice často plakalo, bylo hodně nespokojené a nakonec to bylo v pořádku? Děsím se plno věci..autismu, vývojové dysfazie, retardace, adhd…se opravdu už zblázním.. ale když už skoro rok a půl doma poslouchám jen brek a zapasime úplně se vším, je úplně logické, jaké z toho mám pocity. Jo a používá většinou jen pravou ruku..už hodně dlouho..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
19.3.24 21:40

Přijde mi to vcelku normální, má dcera taky beze mě nevydrží, musím ji mít neustále u sebe. Je stejně stará. S jídlem, trénujte no, já začala rovnou BLW tak to umí, ale znám spoustu dětí, které i v tomto věku jsou na pyré. Jinak mám staršího syna s vývojovou dysfazii a není to žádná hrůza, možná bude mít i ADHD, to zatím není potvrzené. Ale syn s jídlem problém nikdy neměl teda, jen v tomto věku neuměl říct nic, ani zvuk zvířátek. A ještě bych doporučila kraniosakralni terapii, byla jsem na ni s oběma dětmi, mladší byla taky dráždivé miminko. Jo a s tou preferencí jedné ruky/strany určitě fyzioterapie, může být blokáda, s tím by souvisela i ta dráždivost.

• Citovat
  • Upravit
193
19.3.24 21:47

Já také chtěla blw, ale neslo to.. to mě mrzí, ze syn ma dysfazii.. jak jste se s tím smířila?… asi je to divné..ale já se na nějakou diagnózu už skoro připravuji…:( no a Kranio i Osteo jsme zkoušeli, ale nepomohlo to..tak už fakt ztrácím naději :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
19.3.24 21:50

Jo a to je nějaký přiznal te dysfazie, ze neumí říct dite v tomto věku ani zvuk zvířátek? A kdy syn začal? Jinak posílám sílu.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.24 22:18

@BarboraR93 já jsem upřímně byla ráda za diagnózu vývojová dysfazie, bála jsem se autismu. S dysfazii se dá pracovat, s autismem nebo retardací už je to horší. Syn má intelekt naprosto v pořádku, jen je opožděný v té řeči, ale dohání to, už se domluvíme na všem, mluví v krátkých větách, jen je mu hůř rozumět, je mu 3,5. Syn uměl říct, to co umí váš až po druhém roce. Jinak to nemluvení, špatné porozumění je typické pro vývojovou dysfazii nebo i autismus. Myslím si, že to nebude váš případ. Jen mě přijde divné že ani to osteo nepomohlo. Podle popisu mě přijde problém spíše v něčem takovém. Možná zkusit jinou fyzioterapii, nějakého lepšího odborníka…

• Citovat
  • Upravit
18626
19.3.24 22:31

@BarboraR93 odlišnosti od vás… kousani v pohodě, ale kousky do nějakého 14m nechtěla a byla na kejdach pro 8m. Chodit začala tesne před 15m a taky se nikdy nějak extra nepoustela. My teda neměli ubrecene a nikdy žádná fixace na jednu hracku (viz autíčka), strany taky používala obě.. jinak nějaký prebalovani kdy jsem ji tahá zpět za nohu jak zdrhala, slovník měla podobný, zvířata vůbec kromě psa. Začala víc mluvit okolo roka a půl, v 1r7m se mi během par dnů odplenkovala i na noc, a okolo těch 18m mi přišlo, ze najednou strašně všemu rozumí. Jestli tam byl nějaký vývojový zlom :nevim: pití taky vypadalo, ze neumi pit, ale už dobrý, laduje se bramborama, testovinama, vše hezky odkusuje. A vývoj má za me úplně v pohodě. To vidím i na ostatních stejne starých na dětském cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
20.3.24 06:36

Fyzioterapie nepomohla? Zní to jak KISS syndrom pořád.
Ten můj dráždivý chlapeček nebyl schopen jíst kousky ani v roce a půl, kolem dvou let začal. Do té doby jsem všechno najemno mixovala. Stejně se často dusil jídlem. Chodit začal až v 17 měsících.
Dodnes je vidět mírná dyspraxie.( Špatně jezdí na kole, na bruslích, lyže jsme raději ani nezkoušeli. Nekreslí zrovna hezky a huhňá v řeči. ) Každopádně diagnózy nemá, je spíš nadaný. Spíš hodně nadaný. Teď na logopedii se stále neumíme rozhodnout, jestli podjazykovou uzdičku nařezat nebo ne.
Když tvé dítě vyplázne jazyk, nemá ho do srdíčka? U nás prý ty problémy s jídlem mohli být kromě jiného i tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
20.3.24 14:00

@Bramborova ahoj Bramborová, děkuji za komentář, pamatuji si tě. :)

Fyzio k tomu nepomohla..jako teď leze, tak je to prý pro nej nejlepší posilovacka..no..ale ta jemná motorika, kousani…štve mě to, jsou to věci, který maj ostatní děti automaticky..my nemáme automaticky nic proste :(… a tvůj chlapecek pak začal kousat sam od sebe? Kolik mu teď je? A tu dyspraxii mate diagnostikováno? Jak vy jste to měli s tou drazdivosi v tomhle roce? A mluvou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
20.3.24 14:33

Nemá diagnostikované nic, já jsem to tak nazvala. Kousat začal mezi rokem a půl, dvěma, sám od sebe, alle problém to byl ještě i kolem čtyř let. Každé jídlo jedl tak hodinu. Hodně nešikovně. Musela jsem mu pomáhat možná ještě i po paty h narozeninách, pokud jsem chtěla, aby byl najezený.

V mluvení byl asi napřed. Už v roce a půl znal všechny barvy, tvary, tak 3/4 písem a čísel. Tak 100 zvířat, ryb, brouků, atd… Ale smysluplně mluvit, používat slovesa a vyprávět příběh uměl až kolem třech a půl let. Špatně vyslovuje dodnes, kvůli jinak vysokému intelektu ho vzali do školy, ale jinak by ho nevzaly. Teď je mu čerstvých sedm. Číst uměl už před rokem, taky násobit vysoké čísla z hlavy, počítat složité slovní úkoly, bez potíží převede roky na sekundy.
Ale nedohoní v běhu ani čtyřleté dítě a nic, co děti běžné v jeho věku umí, ( kolo, brusle, lyže,…) jemu dělá potíže.

Byl hrozně dráždivý. Od roku dál byl na mne celé dny vzteklý, i když já se mu snažila jít ve všem vstříc. Nešlo si zajít bez něho na záchod ( vadil mi u toho), aby nenásledovala vzteklá scéna na celý den. Ještě i kolem dvou a půl let. Nemohla jsem vařit, uklízet. Měl časté záchvaty emocí, které končili až jeho vyřízením do spánku. Do čtyř let to bylo fakt strašné. Mlátil jiné děti. Mne. Sebe. Pak naopak měl sociální úzkostí a před cizími začal mluvit až v 6 letech. Ve školce nevěděli, že mluví. I dnes je to v mnoha ohledech náročný kluk. Často nazlobený na mně, na sestru. Ale už má i kamarády. ( To je pro nás zázrak). Nakonec vypadá, že z něho vyroste fajn člověk. Pokud bude mít diagnózy, až později, má tendence k depresím a úzkostem. Můj hlavní cíl je, aby je neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
20.3.24 18:47

@Bramborova moc držím palce. Věřím, ze s tím, co už jsi se synem zažila atd., zvládneš, aby nedošlo na psychické problemy. Moc držím palce. A syn tedy musí být neuvěřitelná bedna. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí