Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nám vyrostl první zub ve 13 měsících, za měsíc nám vylezly už 4, pak to jde rychle a naráz.
Nemá dcerka ani náznak, že se už něco rýsuje? Dásínka jsme měli jakoby zvrásněné a z boku už se rýsovaly obrysy budoucích zubů.
Dětská Dr. na to nic neříkala?
Dcera je zatim v klidu, dásně beze změn. Doktorka říkala, že se růst může opozdit, ale že určitě vyrostou. Tak asi nezbude než doufat, že má pravdu.
Ahojda,
mé sestřence vyrostl první zub skoro až ve dvou letech, byli tenkrát i rentgenu a zoubky v pusince byly, jen si prostě daly na čas. Zubař jim tenkrát řekl, že se ještě nikdy nestalo, aby jinak zdravé dítě nemělo zoubky.. Jinak přeju, aby vyrostly co nejrychleji a bez trápení. Nám teď roste třetí:(
Ahoj, zkuste ještě vyčkat, zoubky se snad už brzo objeví.
Dorotce vyrostl první ve 12ti měsících a nyní už jich má 11. Leckdy jí rostou i 3 najednou.
Takže věřím že i vaší holčičce brzo vyrostou ![]()
Ahoj. Je to normální. Některým dětem prostě rostou zuby později. Našim oboum až po roce a pak to šlo ráz- naráz a ani jsme o nich nevěděli - žádné horečky, či pláč od bolesti. ![]()
Později pak rostly i druhé zuby- dospělácké. A mléčné byly až dokonce krásné, zdravé.
Druhému dítku dokonce narostly mléčné všechny, krom dvojek nahoře. Ty si daly opravdu načas a vyrostly úplně jako poslední. lumpíci. ![]()
hezký den přeji.
eva
Nezoufej, má to i své výhody - nemusíte čistit a čím později zoubky vyrostou, o to kratší dobu budou vystaveny riziku zubního kazu ![]()
.. a jen taková perlička.. Brantranci vypadávali první zuby až na gymnáziu a kantoři měli podezření, zda není týrán..
![]()
Přeji brzský objev zoubků
Já jsem se taky u Tobíka strachovala, do 12 měsíců nic, po zubu ani památka…no a doktor mi řekl: Už jste někdy viděla někoho, komu by zuby nevyrostly? On je takový srandista, někdy. Trochu to zlehčil, z mého pohledu, ale nakonec jsem si uvědomila, že měl pravdu. A jak píšou holky, zuby nakonec začaly růst jak houby po dešti. Najednou i 4
Teď mu je 20 měsíců a má jich 10. Určitě vyrostou, jen později. ![]()
Staršímu synovi vylezl první zub v necelých 15-ti měsících, ve 2 letech měl 6 zubů. Alespoň neměl s růstem problémy - neplakal, nic ho nebolelo, jen občas prudil.
Mladšímu rostou taky později, ale ten už jich teď má 11
, což je oproti vrstevníkům taky žalostně málo.
Martina
Ahoj,
pry to taky zalezi na tom, v kolika mesicich vyrostli zuby vam rodicum, je to pry dany z casti i geneticky, ze kdyz ti vyrostl prvni zuby dlouho, tak je dost pravdepodobny ze i diteti vyrostou zuby pozdeji.
dceri vyrostl prvni zuby az v 11 mesicich a taky uz jsem si myslela ze to nikdy nebude a ted uz jich ma 6
Diky moc za odpovedi. Tak to jste mne uklidnili
Budem tedy trpelive cekat a vyhlizet ![]()
M.
Ahoj Nox,
Domcovi prvni zub vyrostl presne ve 14.mesicich, nemel tam ani bouli, nic, jen den predem ![]()
Taky jsem si rikala, ze divny a Dr. mi presne rekla, jestli uz jsem videla dite bez zubu, jak tu nekdo uz psal
![]()
Rostou mu, pomalu ale jiste, ted mu bude 21 mesicu a ma jich teprve 10 a zatim zadnej dalsi v dohledu ![]()
Ja mela pry prvni na konci 9.mesice, takze taky relativne „pozde“, asi to ma po nas ![]()
Ahoj, moje sestra měla první zub v 18 měsících, takže neplaš, ony ty zoubky nakonec vylezou. Poslední mléčný zub se sestře vyměnil až na gymnáziu asi v 16 nebo 17 letech
.
Může to být geneticky podmíněné, u nás v rodině měli zuby opožděné všichni (kolem roku, ten rok a půl už byl extrém).
Zdravím všechny maminky i tatínky.
Chtěl jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenost s opožděným vývojem zoubků. Dceři je už 14 měsíců a stále kde nic tu nic, ani žádné náznaky. Tak začínáme mít obavy, zda je vše v pořádku.
Máte někdo nějakou podobnou zkušenost?
Děkuji
M.