Opožděný vývoj

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
1.10.12 19:23

@Šája Nemyslela jsem tím, že zakladatelka nemá nic podniknout, ale každé dítě je jiné. My byli z Adámka taky nešťastní. Stranil se kolektivu, učitelky ve školce ho neustále řešily. Teď jsem ho asi dva měsíce neviděla a v sobotu jsem nezavřela údivem pusu celý den. Řádil se sestřenkama, hulákal jak na lesy, všechny dirigoval. Prostě úplně jiný dítě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.12 19:25

Holky, můžu se zeptat, jak se vám zdál u dětí vývoj cca do roka? Byly bystří, lezly, nebo vše začalo až déle? A ještě by mne zajímalo, zda byla nějaká potíž za porodu nebo v těhotenství - něco, čím to mohlo být ovlivněno? Vím, že každé dítě je jiné, ale když vidím, ale nějak začínám být ze synovo motoriky trošku neklidná - některé děti v jeho věku se již staví, on se max. občas překulí na bříško.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.12 20:21

Anonymní, můj syn se právě motoricky vyvíjel a vyvíjí úplně normálně, ale třeba u dětí s MR bývá znát opožděný vývoj už v tom kojeneckém věku, to ale musí posoudit lékař. Kolik je tvému malému měsíců? Některé děti bývají línější, takže zatímco můj další syn v půl roce seděl, syn kamarádky se taky ještě ani nepřekulil na bříško, a přitom je úplně zdravý, jen je prostě líný…

Jinak, jak se tu někdo ptá, odkud jsem - tak jsem od Šumperka.

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
1418
1.10.12 20:31

Zakladatelko, jsem logopedka. Z toho, co píšeš se dá zjistit jen málo. Ideální by byl pobyt na diagnostiku - buď v Thomayerově nemocnci (psycholog - Dr. Krejčířová) nebo na foniatrické klinice v Žitné. Na oboje by tě měl poslat logoped nebo pediatr.
Kontaktuj pedagogicko psychologickou poradnu, tam tě navedou.
nebyla bych moc neklidná, ona těžká dfysfázie může v některých ohledech vypadat jako mentální retardace, ale to že dítě nemá softvér na řeč neznamená, že je postižené mentálně.
Klidně piš SZ, pokud budu vědět, tak poradím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9904
1.10.12 20:45

Vrony - ono je to třeba o tom, že syn nechápe co znamená otázka - Jak ses měl? Líbí se ti to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.12 22:20

@ygreen Přesně tak, tohle on nechápe. A taky celkově to myšlení: Jeho vrstevník už ve třech letech vyprávěl, jak si na jejich pozemku postaví dům a rozebíral to dopodrobna, zatímco můj syn v té době akorát ukazoval na pejska a říkal „haf“…
@Kikla Opravdu je nutný pobyt na diagnostiku? Nestačí pouhé vyšetření, nebo pravidelné docházení někam, aby se zjistila diagnóza? Mám další dvě mladší děti, nejmladší ještě kojím, doma zvířata atd., nemůžu si dovolit několikadenní pobyt někde, pokud by to nebylo bezpodmínečně nutné. A myslíš si, že ten opožděný mentální vývoj může být pouhým příznakem opožděného vývoje řeči? Že prostě nemá softvér na řeč, a proto není schopen chápat složitější věci, rozumět příkazům atd.?

• Citovat
  • Upravit
1418
2.10.12 10:55

Pobyt nutný není, ale je pro diagnostiku výhodnější. Dítě je samostatnější a může být sledováno i v situacích, které jinak nemůže Dr. odchytat. Proto je to lepší, ale nikdo tě do toho nutit nebude.
Je to přesně naopak, opožděný vývoj řeči může být příznakem opožděného mentálního vývoje, ale ty píšeš, že motoricky je syn zdatný. Já bych počkala, měla jsem v ambulanci i slečnu, která začala tvořit dvouslovná spojení až ve druhé třídě ZŠ. Teď je v páté a hlásí se na víceleté gymnázium.
Nevěš hlavu, ono se to musí nahlížet z mnoha stran.
Jinak ten softvér je velmi dobré přirovnání, je to jako kdyby tobě někdo vysvětloval pravidla slušného chování v čínštině, prostě tomu nerozumí. Musí se mu to opakovat a vysvětlovat nejlépe názorně a v krátkých větách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
2.10.12 11:58
@Anonymní píše:
A ještě by mne zajímalo, zda byla nějaká potíž za porodu nebo v těhotenství - něco, čím to mohlo být ovlivněno?

Pokud se u Vás po očkování objevoval encefalitický pláč, může jít o důsledek zánětu a otoku mozku. :nevim: Podle toho, co jsem četla mám pocit, že čím delší trvání encefalitického pláče, tím horší poruchy autistického spektra následují. (A doktoři, když o tom šíleném pláči matky mluví, tak říkají, ano, máte prostě plačtivější miminko, to některé děti po očkování bývají a klidně očkují dál podle očkovacího kalendáře. :( )

Příspěvek upraven 02.10.12 v 12:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
2.10.12 11:59

@Kikla omlouvám se zakladatelce, že sem vstupuji.
Ale dcera bude mít 15.10 dva roky a moc nemluví. nebo aspoň při srovnání se starší.
Slovní spojení má pouze au bobo, skloní máma mami,tati.Ale je celkově klidnější nenadělá moc hluku. jednou mě něco podá řekne na. A potom to třeba 40 x nekomentuje. Vezme barbie a řekne babi s anglickým r a potom dva měsíce zase nic.Na motoriku je strašně šikovná otrhá hrozen kuličku po kuličce nerozmačká jej, kostky na sebe postaví. Řeknu jdeme ven a ona maže k botníku vyndá si svoje boty a čepici. Vyčistí si sama zuby. Takhle funguje snad od 15. měsíce je docela samostatná už bez plen i na noc.Ale starší už mluvila ve větách. Ji zajímají knihy až teď, listuje si v nich a ukazuje prstem a já ji říkám co to je.Ale neopakuje moc nemluví :zed:.Má skvělou řeč těla takže se domluví úplně s každým. Cvičila jsem s ní chvíli vojtovku kvůli mírné hypotonii a náběh na skoliosu. Sama chodí od 13,5 měsíce bála se dlouho pustit, ale stála už od 9.A za měsíc chodila a držela před sebou odrážedlo. Nevím jestli může mít problém a nebo ji brzdí starší dcera.pusu nezavře všude musí být první. Je až moc průbojná, ale jen co se týče mladší. je možné, že ji tím brzdí i ona nebo může být nějaký problém v centru řeči? Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
2.10.12 12:09

@29 Těžko říct, vypadá to opravdu na opožděný vývoj, ale nemám skleněnou kouli.
Když jí nerozumíte (tedy nereagujete na úžasnou řeč těla), tak se snaží domluvit se jinak? Spousta dětí je jen „líných“, co by se snažily, když jim všichni rozumí.
Se sourozencem nesrovnávám nikdy, každé dítě je originál a platí to i pro jednovaječná dvojčata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
2.10.12 12:28

Když nereaguji, začne být nešťastná, chvíli trucuje, fńuká a na konec to vzdá. Myslela jsem, že ji takhle donutím komunikovat slovně, ale ne. Ale to je tak do pěti minut po. Sklidní se, danou věc oželí a jde dělat něco jiného. Problém je, že ji rozumíme i když na nás nemluví. Vezme mě za ruku a ukáže co chce. Přijde mě, že spíš sama nemá potřebu a já nevím jak ji motivovat. Když chce čůrat sundává si kalhoty a neřekne ani čů čů nebo něco. Se ji zeptám jestli chce čůrat tak zakýve ano a začne se radostně smát. Ale ne nebo není to říct umí. I když já něco po ní chci tak všemu rozumí. Ale starší, když ji vezme hračku tak tam se už vzteká a bojuje. V roce říkala 10 slov teď je zásoba širší, ale právě moc nespojuje a o větě si můžu nechat zdát. Měla to takhle i dcera od manželova bratra a dnes má 6 let a mluví. Sice chodí na logopedii kvůli špatné výslovnosti a vynechávání písmen. Může to nějak geneticky souviset?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
2.10.12 12:50

Podotýkám, že kde jakou blbost od starší dcery umí okamžitě. Řvát jako dinosaurus, dělat tygra zvukově v podstatě co se ji líbí a okamžitě upoutá pozornost. A přije ji to legrační. Taky si ráda pobrukuje melodie jako písničku. Třeba nananana apod.,ale ne monotoně jde poznat, že se snaží o písničku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
2.10.12 14:31

Tak to je vlastně dobrá zpráva, ona bude chytré líné dítě.
Zkus zvuky zvířat - obrázky a jak dělá. Dá se to koupit, ale je to drahé, jestli máš tiskárnu, tak si je stáhni z netu.
A zkus se s ní domluvit, že teď spolu MLUVÍME a ty jí nebudeš jinak rozumět, třeba 10 minut - natáhni si minutku a po tu dobu jen verbálně (já si v ordinaci přikrývám rukou oči a potřebuju to slyšet), nejlepší je to u nějaké oblíbené hry, aby byla motivovaná.
Je dobře, že si hraje s hlasem se zvuky, ono se to zlomí.
Ad genetika, četla jsem několik studií, některé to potvrzují, jiné vyvrací, a já nevím. Ale velmi často je to rodinný rys, tak myslím, že to asi není vždy jen výchovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
2.10.12 15:21

Děkuji, to mě potěšilo. Knížku doma máme, ale se zvuky brouků a to ji zajímá, jen nenapodobí. Tak koupím s domácími zvířaty. Má taky ráda klapot koňských kopyt a ten už umí i kočičí mňoukání.
ad genetika něco na tom asi bude. Mě přišla, že je flegmatická, vše má tzv. na salámu. To prý odpovídá mě, když jsem byla malá a s nástupem do školy se to změnilo. Vždy jsem musela být mezi prvníma (klasický případ šprta :oops: ) a zůstalo to i na střední. Nevím, jak se posuzovalo mluvení tenkrát, ale prý jsem žádné odchylky neměla. Děkuji za uklidnění, budu motivovat dle instrukcí a snad se někam pohneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
2.10.12 16:16

Budu ještě vymýšlet další, ale logopedie po netu je celkem obtížná, no mám na čem pracovat :-)
Kdybys chtěla, tak jsem na SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect