Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@29 píše:
@Kikla omlouvám se zakladatelce, že sem vstupuji.
Ale dcera bude mít 15.10 dva roky a moc nemluví. nebo aspoň při srovnání se starší.
Slovní spojení má pouze au bobo, skloní máma mami,tati.Ale je celkově klidnější nenadělá moc hluku. jednou mě něco podá řekne na. A potom to třeba 40 x nekomentuje. Vezme barbie a řekne babi s anglickým r a potom dva měsíce zase nic.Na motoriku je strašně šikovná otrhá hrozen kuličku po kuličce nerozmačká jej, kostky na sebe postaví. Řeknu jdeme ven a ona maže k botníku vyndá si svoje boty a čepici. Vyčistí si sama zuby. Takhle funguje snad od 15. měsíce je docela samostatná už bez plen i na noc.Ale starší už mluvila ve větách. Ji zajímají knihy až teď, listuje si v nich a ukazuje prstem a já ji říkám co to je.Ale neopakuje moc nemluví.Má skvělou řeč těla takže se domluví úplně s každým. Cvičila jsem s ní chvíli vojtovku kvůli mírné hypotonii a náběh na skoliosu. Sama chodí od 13,5 měsíce bála se dlouho pustit, ale stála už od 9.A za měsíc chodila a držela před sebou odrážedlo. Nevím jestli může mít problém a nebo ji brzdí starší dcera.pusu nezavře všude musí být první. Je až moc průbojná, ale jen co se týče mladší. je možné, že ji tím brzdí i ona nebo může být nějaký problém v centru řeči? Děkuji za odpověď
Něco podobného byla naše starší dcerka, v tomhle věku jsme ji prostě nedonutili opakovat, slova přibývala pomaloučku. Až někdy ve dvou letech a devíti měsících se to samo od sebe zlomilo a za měsíc mluvila stejně jako děti, které mluvily o rok dřív. Asi čekala, až bude mluvit pořádně, dřív to nechtěla moc zkoušet. A taky se s každým domluvila neverbálně.
@Anonymní píše:
Ahoj. Mám problémy se svým synem - chodíme k logopedovi, který nám nejdříve diagnostikoval dysfázii, teď zase mluví „pouze“ o opožděném vývoji řeči, ale kromě toho také přiznal (a i já si toho samozřejmě všímám), že je syn celkově opožděný po mentální stránce. V červnu měl 4 roky a pan logoped říkal, že je ještě brzy dělat unáhlené závěry, že může všechno ještě dohnat, ale já zas tak klidná nejsem. Doporučil nás do pedagogicko-psychologické poradny, nebo k nějakému dětskému psychiatrovi, aby přesněji určil o jaký problém se jedná, ale prý nemáme spěchat a ještě čekat… Dokdy? Můj syn mluví sice ve větách, ale gramaticky úplně špatně, každé slovo používá pouze ve tvaru ve kterém se ho naučil, věty jsou krátké a jednoduché, sdělení je obsahově chudé a dokáže mluvit pouze o běžných každodenních věcech, a pouze o tom co je právě teď, nic složitějšího nebo abstraktního vůbec nechápe. Když se ho zeptám, co dnes dělal ve školce, neumí odpovědět, a vlastně ani nechápe otázku. Nechápe úkoly které po něm chci, třeba aby mi donesl nějaký předmět který je v obýváku na stole - to už je pro něj příliš složité. Když chce jíst jogurt, řekne: „Papa u-út.“ A když se ho po nějaké době zeptal, co papal, neřekne, neví. Abych nebyla úplně pesimistická, pokroky dělá, sice pomalinku, ale jsou patrné. Jenomže tímto tempem prostě nedožene vrstevníky nikdy! Chci se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost a jak se vaše dítě vyvíjelo dál, jak zvládalo školu atd. a jestli jste lítaly po vyšetřeních, nebo jste v tomto věku ještě čekaly. Děkuji a omlouvám se za dlouhý dotaz, stručněji to neumím.
Mohu se zeptat jak to vlastně dopadlo? Mám téměř ten samý problém se synem který má teď čtyři roky. ![]()