Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
mám 3,5 měsíčního syna (nekorigovaně), který se narodil chvilku před ukončeným 36tt. Cca před měsícem jsem si všimla, že více preferuje levou stranu (více tam otáčel hlavičku, při pasení koníčků se na levé ručičce udržel lépe než na pravé apod.) Začala jsem ho tedy více stimulovat a ukazovat a nabízet hračky z pravé strany. Hlavičku už krásně otáčí na obě strany, při pasení koníčků se pravá ruka již také upravila (už je pokrčená a udrží se na ní, dříve se od ní jakoby odrážel). Zdá se mi ale, že levá ručička jde pořád dopředu - při pasení koníčků se s ní snaží „lézt“/ šahat po hračce, je více aktivní v poloze na zádech (po hračce ještě asi vědomě nesahá, ale jsou tam nějaké první náznaky), více reaguje na rozdílné povrchy, šahá si na oblečení atd. Pravá ručička mi přijde opožděná cca o 3 týdny od té levé.
Máte některá podobné zkušenosti? Spraví se to samo? Popřípadě poradíte, jak pravou ručičku ještě více stimulovat?
Pro jistotu jsem ho objednala na fyzio, ale až za 3 týdny, ale ráda bych nemarnila čas.
Děkuju moc za každou zkušenost a radu!
První dítě?
Každý preferuje nějakou stranu, tvým úkolem je podporovat tu slabsi, aby se to postupně vyrovnalo. Jako jsi lákala hlavu, aby se otáčela na obě strany stejne, tak teď nabizej hračky z te slabsi strany - tj prava. Když je na brisku, tak před nej dej hracku blíž k prave ruce, aby ho to nutilo spis po ni sahnout pravou atp. Moje mala má 4m a má to zas obracene. Předpokládám, ze bude pravak jako my všichni, protože sahá na věci nejdřív pravou, teď už si začíná prendavat hračky z ruky do ruky. Na břiše má na levé roztažené prstiky pro lepší stabilitu. Na bok jde spis do prava (takže ji cvicim hlavně na druhou stranu at je vyvážená)
Může to být odmala vyhrazený levák. Taky je možné, že při porodu, pokud to bylo větší dítě, se mu porušilo rameno. To by mělo srůst, ale ručičku by měl mít při spinkání nahoře vedle hlavy. Pokud ji tam nedává, doktor doporučí mu ji uchytit za rukávek třeba spínacím špendlíkem. Někdy se poruší nerv, dítě s rukou nehýbe a musí se rehabilitovat, aby se rozcvičila. To by ale v porodnici poznali.
@hospodki ano, první dítě
no možná ho moc zkoumám, ale četla jsem články o DMO, tak jsem se vystresovala…možná zbytečně, nevím ![]()
@EEKK no větší dítě opravdu nebyl, spíš menší, protože byl jemně nezralý (2,4kg). Při spaní i při bdění ručičku bez problémů nahoru dá, i si hraje s oběma ručičkami před hrudníčkem, ale když přijde na samostatnou aktivitu jedné z rukou, tak pravá je prostě lenivější/opožděnější ![]()
@Anonymní píše:
@hospodki ano, první dítěno možná ho moc zkoumám, ale četla jsem články o DMO, tak jsem se vystresovala…možná zbytečně, nevím
To by nebylo jen o ruce, ale tak nějak celkove. Každé ditko má jednu stranu slabsi.
Ahoj holky,
mám 3,5 měsíčního syna (nekorigovaně), který se narodil chvilku před ukončeným 36tt. Cca před měsícem jsem si všimla, že více preferuje levou stranu (více tam otáčel hlavičku, při pasení koníčků se na levé ručičce udržel lépe než na pravé apod.) Začala jsem ho tedy více stimulovat a ukazovat a nabízet hračky z pravé strany. Hlavičku už krásně otáčí na obě strany, při pasení koníčků se pravá ruka již také upravila (už je pokrčená a udrží se na ní, dříve se od ní jakoby odrážel). Zdá se mi ale, že levá ručička jde pořád dopředu - při pasení koníčků se s ní snaží „lézt“/ šahat po hračce, je více aktivní v poloze na zádech (po hračce ještě asi vědomě nesahá, ale jsou tam nějaké první náznaky), více reaguje na rozdílné povrchy, šahá si na oblečení atd. Pravá ručička mi přijde opožděná cca o 3 týdny od té levé.
Máte některá podobné zkušenosti? Spraví se to samo? Popřípadě poradíte, jak pravou ručičku ještě více stimulovat?
Pro jistotu jsem ho objednala na fyzio, ale až za 3 týdny, ale ráda bych nemarnila čas.
Děkuju moc za každou zkušenost a radu!