Opravdu je nutný dokrm?

197
22.10.16 19:18

Opravdu je nutný dokrm?

Dobrý večer, maminy, jdu si k vám pro rady a útěchu.
Mám dceru (4 měsíce a 1 týden), plně kojená a od 3. měsíce přibírá hůř. Nejdřív 400 g za 4 týdny, na včerejší kontrole to bylo už jen 370 g za měsíc.
S kojením problémy nemáme. Přes den přikládám co 2 - 3 hodiny, hlady nebrečí, je opravu spokojená.
Jenže mému pediatrovi se to zdá trochu podprůměrné, tak mi půjčil váhu a prý by měla vypít na jednu dávku 140 g. Když vypije méně, mám ten rozdíl dát jako dokrm.
No, ale je to opravdu nutné? Dneska jsem vážila a opravdu pije míň. Jednou 160 ml, pak párkrát po 50, 70 ml a 100 ml. Jenže hlad prostě nemá, to poznám.
Kojím ještě asi i 3× v noci.
Poraďte mi prosím, co mám dělat… doktor odložil i očkování o týden, že až přibere po tom UM, jenže já si četla rady přímo od laktačních poradkyň a ty psaly, že pediatři mají tabulky na děti s UM a že kojené děti přibývají jinak. No, já UM nekoupila a zatím pořád jen kojím… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2101
22.10.16 19:26

Prd na neho. Nase mala pribirala taky min a dr to neresila- hlavne, ze pribira. To bych radsi zacala se zeleninou nez s um…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
22.10.16 19:30

@Podhoubi Pokud je malá spokojená a propívá, jela bych si podle svého…Proč by měla být jako soudek, někdo prostě přibírá víc a někdo méně. Tvůj pediatr má opravdu chabé znalosti o kojení, jinak by ti v případě pochybností mě doporučit častější kojení a ne následný dokrm. To je nejlepší cesta k odstavení. Jinak kolik dítě vypije nemá smysl odměřovat, pokaždé je to jinak…A že vám odložil očkování? Osobně bych se tím netrápila, naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
22.10.16 19:35

Taky bych pockala. Hlavne kdyz vaha nejde dolu. Dej na svou intuici 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
22.10.16 19:36

Taky bych nepřikrmovala, rozhodně ne UM, to je začátek konce kojení. Ještě počkej do další kontroly :-) a pak už dáš zeleninu :-D. A nestřídáš prsa? Že by pila jen přednní mléko? Je méně výživné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.10.16 19:38

No já bych taky um nedala, když je plně kojená a spokojená, začni jí dávat v poledne normální příkrmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
22.10.16 19:40

Při takovém přírůstku bych nepřikrmovala. sledovala dítě dle percentilových grafů. není důležité zda přibírá méně - to je normální - ale zda na percentilovém grafu sleduje „svou“ křivku. a zkusila bych víc kojit. přes den třeba častěji, v noci!! podpořit tvorbu mléka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
22.10.16 19:41

Vydrz tri tydny, pak dej kasi nebo uz zeleninu, UM nedavej, si pokazis kojeni. A odlozeny ockovani neni zadny zlo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
22.10.16 19:42

Mam temer stejne stare dite a pribirame podobne a taky cim dal min. Ted na 4m kontrole uz to taky bylo min nez 100g za tyden, ale doktorka nic nerikala a ze na prikrmy se vrhneme az od 5.mesice. Kojene deti urcite pribiraji jinak nez ty na UM. Takze bych se na to vykaslala, pokud je spokojena a priste uz se urcite s doktorokou taky domluvite na prvni lzicce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
22.10.16 19:48

@Podhoubi Ahoj, kojila bych dál, sama poznáš, jestli ji něco chybí a nebo ne…já měla také občas pochyby ohledně váhy mé malé (také ještě kojím a to jí je už 23 měsíců), ale já si tak nějak jela vždy jedu dle svého :)
Samozřejmě, kdyby nějak rapidně ubývala na váze, vůbec nepila atd…tak už bych věděla, cítila, že je něco v nepořádku, ale dle tvého popisu, nic není alarmující, naopak, jeď si dle své intuice a na tabulku se vykašli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
22.10.16 19:51

Nedokrmovala bych. Pokud přibírá, tak bych to neřešila. Btw 370g mesicne mi přijde dost.
Myslím, ze moje doktorka rikala ze do 250g mesicne je vše ok ;) :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6721
22.10.16 19:54

@Podhoubi náš malý pil celou dobu kolem 50 na jedno kojení. o 160 ml jsem si mohla nechat zdát. radost byla, když dle vážení vypil 80 ml. pravda, já kojila co hodinu, protože on prostě pak měl už hlad, ale přibýval normálně. navíc 100 g za týden je zcela optimální, takže nevím, co plaši. uu malýchd ětí je to 150 g za týden a potom u těch větších v pár měsících už 100g a ok. navíc pokud jí to stačí a je spokojená. otázkou, kdy pak chcete dávat příkrmy, tak určitě pak i tím třeba zase přibere jinak. určitě bych nedokrmovala, pokud to tedy vy sama necítíte jinak ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1362
22.10.16 19:59

Tyjo to je přeci ale krásný přírustek! navíc u toho kojení je spíš důležitý celkový příjem, než kolik vytáhne na jedno kojení. My taky jednou vypijeme celou sklenici a jindy míň..Děti sají různě. Já bych teda UM nedávala a to nejsem zarytá kojící, ale myslím, že v tomto případě to nutné není..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
22.10.16 20:02

@Podhoubi Syn v tomhle věku také méně přibíral. Doktorka doporučila častější kojení a pomohlo to. Pokud je malá spokojená, tak bych umělku nedávala. Jestli si dobře vzpomínám, nepočítá se jednotlivá dávka vypitého mléka, ale celkově za den :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
22.10.16 20:04

Přece nejde obecně říct, že dítě má vypít 160 ml na jedno krmení. Každé dítě pije jinak často, některé třeba nepije v noci, ty kojíš v noci 3×. Taky to mléko může být jinak tučné. 370 g za měsíc mi připadá v pořádku. Syn přibral mezi 3 a 4 měsícem necelých 500 g, další měsíc necelých 400 a další 800, prostě se to mění a je to individuální. UM bych nedávala, když dítě přibírá a je spokojené. Pokud ale už začíná jevit zájem o vaše jídlo, začala bych se zeleninou nebo kaší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová