Mám pocit selhání jako matka

6868
19.10.16 16:27

Mám pocit selhání jako matka

Ahoj holky, asi si jdu spíše se vypovídat. Mám dceru narozená minulou neděli. Už v porodnici jsme bojovali s kojením a odcházely domů s dokrmem, s tím, že se určitě rozkojím. Bohužel, od té doby co jsme doma, jsem zkusila vše. Myslím tím opravdu vše. Pravidelně a často přikládat, odsávat po kojení. Přes různé čaje, meltu, caro, homeopatika, nahřívání ve sprše, kojení kdy jsme obě nahaté aby bylo tělo na tělo. Poslední šancí bylo „pelíškování“. Na dva dny jsme zalezly spolu do postele a jen jsem ji nechávala se přisávat, dudat, sát, prostě vše jak chtěla. Výsledek je ten, že ubyla na váze. Celkově byla hrozně nespokojená a dnešní „kojení“ bylo spíše boj než kojení. Opravdu už nevím co dělat aby laktace naskočila. Jsem vyčerpaná, nervy na pochodu. Vím, že je vše o hlavě a nejde se mi se srovnat. Ten úbýtek na váze mě dnes úplně dorazil :-(
Takže opět dokrmujeme a bojím se, že časem skončíme na UM úplně. Mám pocit, že jsem jako matka selhala. Nechápu co se stalo, že to nejde, že se nedaří. Staršího syna jsem kojila, taky byla laktace trochu vydřená, asi nikdy nebudu žena, které mlíko stříká z prsou jen co mimčo vidí, ale podařilo se nám se synem rozkojit a kojila jsem ho až do roku a půl. A teď s dcerou to prostě nejde. Holky, já mám takovej splín, tak moc mě to bolí, že ji nemůžu dát to nejlepší co můžu. A tak si sem jdu pro podporu nebo názor nebo cokoliv… Já už od poledne jen bolím a bulím a nejde to zastavit. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
62
19.10.16 16:34

To znam. Hlavne se hod do klidu. Hele nebude prvni ani posledni co bude na UM. Taky vyroste a ver, ze to nejlepsi ted pro ni je matka, ktera je v klidu. Nema smysl se nervovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
19.10.16 16:35

Neselhala jsi…selhalo prostě tělo a netvoří se mléka, kolik je potřeba… Udělej vše, pro osobní pohodu i pohodu dítěte. Klidně i s dokrmem, klidně i s celou náhradou MM. Život není o kojení, život je o příjemných věcech.
Nejde to, tak nejde. Jsou horší věci na Zemi, než umělé mléko. Já patřím taky mezi ty, které se mléko tvořilo velice málo, ale i to málo jsem dětem dala a dodneška jsou zdravé, bez újmy. Tak hlavu vzhůru a spokojenému dítku zdar!!! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.10.16 16:37

@Violet83 S kojenim si hlavu nelam, materstvi neni o kojeni, ale kdybys byla nejak zasadne moc smutna, tak vyhledej lekare. Jako muzsky mysli ptakem, tak nedelky myslej kozama. Az bude malicke vic, tak pochopis, o jakou nicotnost jde. Rozkojuj se klidne, ale neobetuj tomu zbytecne moc usili, ktere bys mohla venovat rodine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
19.10.16 16:40

@Violet83 uplně vím jak se cítíš, měla jsem to samé, akorát syn byl nedonošený a já si říkala že pokud nebudu kojit tak nebude mít imunitu a zemře na první rýmu co dostane(hormony no) pak už jsem měla takové depky-že se kojeni nedaří, že manžel řekl ať se na to vyprdnu a budem na um, a svete div se mě se moc ulevilo a zacala jsem si to s malym uzivat.Tim samozrejme nenabadam at se na to vykasles, chci jen rict ze na um neni nic zleho.Syn ma 8mesicu a jeste nemel ani rymu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868

Holky, děkuju… Já mám úplně výčitky, když ji dávám dokrm, tak na mě tak kouká, jako že „mamko, co mi to dáváš…“ Vím cloumají se mnou slušně hormony, už když tohle zase píšu, tak přes slzy nevidím skoro obrazovku počítače.
Vím, že mám být ráda, že mám zdravé krásné dítě, spousta lidí bohužel tento dar nemá. Jen mi to je hrozně líto, vážně jsem chtěla moc kojit a dát jí tak to nejlepší, co jde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Ahoj. nemám radu, jen svou zkušenost. Malý byl předčasně, navíc v inkubátoru, zezač. i jinde než já, stresy. Díky zkušenosti z práce, od krav, jsem věděla, že to půjde, jen vydržet. Ze začátku jsem ze sebe vydolovala jen pár kapek, fakt. Divej, jalovice, když porodí, některé jsme museli dojit(tele např. nevstalo, nebo matka nechtěla stát…),no a některé prostě ani ťuk. Kolikrát jsem byla zoufalá, tele mělov hlad, a matka suchá. Nesměla jsem to vzdát a někdy trvalo fakt pár dní, než se rozdojila. Snad tě to neurazilo :kytka: přesně stejně jsem to aplikovala na sebe. Pak doma z porodnice přišla taky krizovečka jak u tebe, že jsem i koupila UM a brečela celý den, ale nakonec jsem vydržela.

• Citovat
  • Upravit
Cocka nasladko
19.10.16 16:41

Ale no tak :hug: jsi skvela, ze se tak snazis. Rozhodne jsi neselhala, nekdy to proste nejde. Vzdyt UM je taky mliko a neboj se, ze by ti po nem miminko nevyrostlo :)

(Ale pro klid duse, zkusila bych treba jeste zavolat nejake laktacni poradkyni…)

• Citovat
  • Upravit
12156
19.10.16 16:44
@Pudloslava píše:
@Violet83 S kojenim si hlavu nelam, materstvi neni o kojeni, ale kdybys byla nejak zasadne moc smutna, tak vyhledej lekare. Jako muzsky mysli ptakem, tak nedelky myslej kozama. Az bude malicke vic, tak pochopis, o jakou nicotnost jde. Rozkojuj se klidne, ale neobetuj tomu zbytecne moc usili, ktere bys mohla venovat rodine.

Nic tak vystizneho jsem dlouho necetla :palec: zakladatelko klid, kojeni ani zdaleka neni to nejlepsi co ji muzes dat, ale co urcite nejlepsi je, je pohodova a spokojena mama ;) takze klidne vraz flasku s um a jzivej si dcery. Misto priprav caju, masirovani, nahrivani, odsavani atp si ji pomazli a usmej se na ni ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
19.10.16 16:45

@Violet83 a neselhala jsi jako matka!!!prave naopak, jsi super máma, zaleží ti na tom ale holt to nejde, udelala jsi pro to vše. Selhaly spíš ty co nekojí kvůli tomu aby si nezničily prsa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
977

Kojení dobrou matku nedělá, i kdybyste dceru teď odstavila, tak to budete dělat proto, že to jinak nešlo, ne z nějakého rozmaru. Dcera to zvládne a vy taky. Samozřejmě že vás to teď trápí, ale kojení není samozřejmost, naštěstí žijeme v době, kdy se dají sehnat kvalitní náhrady a pro dítě to neznamená žádnou zásadní újmu. Uvidíte, pokud nasadíte UM, jak začne pěkně přibírat a zlepší se jí i nálada.
Sama jsem to dvakrát zažila a po prvním dni na UM se mi neskutečně ulevilo, že jsem najednou viděla spokojené miminko a já nebyla ve stresu, jestli mám dost mléka, co mu dám, když to, co si pracně vypil, zase vyzvracel (kvůli refluxu) a podobně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kattynka000

Já bych ti asi doporučila pomoc psychologa a laktacni, pokud si prvního byla schopna kojit, tak to bude o te psychice nejspíš.. Upřímně, mám 12denní holčičku, kojení nam taky nešlo, právě kvůli psychice, takže jsme odcházeli s dokrmem, ale teď už je plně na UM, obě jsme v klidu, spokojene, sice se zúžila peněženka, ale za ty nervy to už nestalo, ona byla nervni, já byla nervni, cítila to ze mě a pak už se ani nechtěla prisat, když už se prisala, tak začala ječet a nic nevysala ani přes kloboucek.. Jako selhání to neberu, stejně jako neberu jako selhání ze Nekdo nezvladne přirozený porod a rodí sekci.. Zkus se uklidnit, vypovídat se, mateřská láska se neměří počtem nakojenych litrů :hug:

Edit automatická oprava chytrého blbfounu :)

• Citovat
  • Upravit
43035
19.10.16 16:49

Ja bych rekla, ze ty zenske hrdinky, ktere venuji rozkojeni 20 hodin denne po dobu osmi mesicu a take celou vyplatu manzela, treba neselhaly jako matky, ale rozhodne jim selhal mozek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.10.16 16:52

Holky schvalne, jestli jste to nektera mela jako ja. Me odstaveni mrzelo jen do te doby, dokud se mi tvorilo mliko, asi 2 tydny. Pak se ty hormony nejak preply a OK. Jestli tyhle blazenni nejsou nejaky biologicky mechanismus jak udrzet dite pri zivote, aby se na to matka proste jen tak nevybodla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.16 16:52

Tím nechci říct, že jsem fanatický zastánce kojení. Zakladatelko, hlavně se hoď do pohody a poobjímej popusinkuj miminko, na kojení ti štěstí nestojí. Píši jen svou zkušenost. Já to takhle měla v hlavě díky práci, prostě kojit budu a hotovo, natvrdo i přes velmi těžké začátky(např pro pár kapek hodinové odstřikování a tak…)já to měla hozené takhle, protože jsem si řekla, že kojit budu a každá kráva to mléko spustila, tak já taky. Upřímně říkám, nemít zkušenosti z práce, vzdávám to, já udělala pro kojení fakt hodně a že to nešlo. Nejhorší byla psychika, přesně jak píšeš, jak chceš pro něj udělat to nejlepší a ono neteče a neteče. Mě shazoval přítel, připadala jsem si neschopná, že nezvládám kojit, když přece každá ženská kojí. To jsem mu doteď neodpustila, ten tlak od něj, to mě ranilo hodně. i jeho sestra kojila první ligu a taky začátky neměla růžové a já jako budu dávat UM?! Ale to jsem odbočila k partnerským neschodám. Přeji tobě i maličké hodně :srdce:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová