Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobré odpoledne maminky,
chtěla bych se vás zeptat na vaše večerní rituály uspávání.
Dceři je 13 měsíců a kousek, momentálně kojím jen ráno a večer, přičemž večer u kojení usíná (většinou). Osobně si myslím, že už jí to kojení moc nedává, pije většinou tak 5-10 minut ráno a večer teda o něco déle, než usne.. Asi zkusím nejprve zrušit to ranní kojení a pak to večerní. Snad prostě ze dne na den… ještě nevím…
Stále mám dilema, že přijdeme o ten kontakt
.. ale opravdu jí to asi moc nedává…
Děkuji za tipy ![]()
Jestli to není pro tebe moc velká zátěž, tak bych to večerní kojení ještě nerušila. I když jí to „nic nedává“, pomazlíte se spolu, dudláním se zklidní. Určitě lepší, než pak vymýšlet nové rituály, které mohou vést k delšímu ukládání než nyní. Většinou se dítě později odstaví samo, klidně je možné kojit třeba jen na noc i do dvou let.
Myslím, že to není úplně pravda, že to dítěti nic nedává, evidentně stále pije. Kojila jsem do dvou let na spaní, od té doby vedle ní jen ležím než usne. Snad někdy soudu do fáze, kdy nebudu muset ani ležet ![]()
@Klanel Dceru máš ještě malou, není důvod kojení končit a nemyslím si, že by jí to nic nedávalo, za 5-10minut se dá vypít dost. Proč vymýšlet jíné rituály, když tento funguje? Nechala bych malou odstavit přirozeně, při této frekvenci kojení, to jistě nebude trvat roky
![]()
No opravdu si myslím, že z toho moc nemá a právě nechci dojít až do té fáze, kdy nebudu absolutně vědět, jak ji jinak uspat ![]()
@Klanel píše:
No opravdu si myslím, že z toho moc nemá a právě nechci dojít až do té fáze, kdy nebudu absolutně vědět, jak ji jinak uspat
To nějak nechápu, proč by z toho moc neměla? Když vypije flašku sunaru, nebo hrnek mlíka od krávy, dá jí to víc? Nemyslim si. Kojim dvouletou a u kojení usíná jen výjmečně, kolem 18měsíců jí to přestalo vyhovovat, nic jsem pro to nemusela dělat
Všechny děti dřív nebo později dokážou usnout sami.
@Klanel Ahoj, mé dceři včera bylo 23 měsíců a také jí uspávám každý večer prsem, už jsem také několikrát přemýšlela, že bych už s tím přestala, ale na druhou stranu mě je líto toho kontaktu jako tebe, takže to stále nechávám tak až do odstavení.
Dělám si už sama ze sebe i srandu v tom, že když se mě někdo zeptá: ty ještě kojíš? a já řeknu, no, ještě kojím, snad až půjde k maturitě, tak přestanu. ![]()
Já prostě si tu malou užívám, užívám si ten kontakt s ní, protože vím, že to strašně rychle uteče (mám ještě 9 ti letou) a příjde doba, kdy si postesknu, že to bylo tak nádherný, kdy mě tak strašně moc potřebovala a já jí.
Navíc, je to poslední kojení, protože už další dítě nebude, tak to ještě pořád nechávám doznívat.
@Klanel ahoj, mela jsem to stejne nako ty, taky jsem urcite nechtela kojit dlouho, rok pro me byl maximum, nejdriv bych asi zrusila ranni kojeni a za 14 dni i to vecerni, zkus si k ni lehnout, drzet ji za ruku, rikat pohadku, u nas to slo uplne v pohode ![]()
@Klanel píše:
@Petulka1234 A ty kojíš jen večer?
Jen večer nekojím, kojím kdykoliv si řekne. Zrovna teď vstala, přišla ke mně a už ji mám u prsa ![]()
Myslím že jí to dává hodně. kontakt určitě, ale hlavně protilátky. ty jsou v tomhle počasí nenahraditelné. pokud máš pocit, že chceš uspávat jinak než kojením, aby to pak nebyl problém odbourat, tak to udělej, a koj jenom ráno…
a máš pocit že jí to moc nedává, protože pije deset minut? to můj je nakojenej za 5…
@Petulka1234 píše:
Jen večer nekojím, kojím kdykoliv si řekne. Zrovna teď vstala, přišla ke mně a už ji mám u prsa
To je jako u nás ![]()
Ahoj, syn 15 m kojim i pres den a v noci. tady ten strach jsme vyresila tak, te syna vecer nakojim a pak prijde do
pokojicku tata a cte mu pohadku dokud neusne. taky jsem mela strach, ze neusne jinak nez u prsa, takze nsme to bez place a odstavovani vyresili takto. navic pritel chodi pozde z prace, takze si tak jeste vynahrazuji kontakt, co nemaji pres den. pokud pritel manzel nebo pritel nechodi na nocni tak to zkuste. ja mam alespon cas nachystat v klidu veceri apod.