Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
můj dotaz zní:
Mám 9denního chlapečka, už od začátku jsme na UM, pijeme Bebu HA 1. Poslední dva dny se mi kluk pořád kroutí a propíná, má neklidné spaní a když nespí tak chytá strašný hysterák (třeba i několik hodin), prostě ho trápí prdíky. Zkoušíme všechno, nahřívání, masáž bříška, cvičíme s nožičkama atd. atd…, ale moc nám to nepomáhá. Dneska jsem zjistila, že se chudáček nemohl vykakat (do teď kaká pouze jednou denně), měl tak tuhé hovínko, že mu nešlo ani vytlačit, musela jsem mu pomoct teploměrem. Chceme zkusit fenyklový čaj. Prosím poraďtě mi některá, která máte stejnou zkušenost, jak se čaj miminku dávkuje? Konkrétně jestli před krmením nebo až po a kolik čajíku miminku dáváte a jak mu ho podáváte (v lahvičce)? Popřípadě mi prosím poraďte, co by mohlo jiného na zácpu a prdíky pomoct? Předem děkuji za cenné rady ![]()
Vyměnit um nejlépe s probiotiky, nasadit i probiotika a kapky například espumisan, čaj bych nedávala.
Zkuste ještě rekt. rourku, našemu malému dost pomohla, a také jsme dávali kapičky espumisan ![]()
@kopejka a proč bys nedávala čaj? btw můžeš mi kdyžtak nějaké UM doporučit? díky
Naším dvojcatkum dávám kapky Baby calm, masiruju bříška, nosim v šátku. Ale maji teda vajecinu, jsou kojene, to jde vytlačit podstatně lip.
@Teremii dneska jsem si rourku pořídila tak uvidíme jestli pomůže, ale v porodnici mi říkali, že by se neměla používat často, že si na to snad mimi zvykne a pak už se bez ní nevykaká. Každopádně dneska jsme zkusili do prdelky teploměr a i tak to z něj moc nelezlo a tlačil chudáček jak o život.
@JouLe zkuste Bebu sensitive, u prvního syna se kakání zlepšilo. Ale řeknu ti, s prvním jsme prožili peklo, nepomohlo nic, od slavné Bio gaiy, baby calm, masáže, nahřívání, espumisan atd. Zkusili jsme vše. Přešlo to před třetím měsícem. Teď máme druhého syna, opět šílené koliky, i když mi to přijde trošku lepší než u prvního, nebo už jsem otupěla. Ale už máme po druhém měsíci, je mu devět týdnu, už se upinám k tomu třetímu měsíci jako blázen. Zkuste nějaké ty kapičky, klidně bych střídala, doktorka říkala, že pokud to nezabere do týdne tak klido zkusit něco jiného. Už můžete espumisan, dávej pět kapek před každým jídlem, ale fakt před každým, jinak to neúčinkuje. A výměň to mléko. Jinak bohužel z vlastní zkušenosti vím, že pokud dítě vyloženě trpí a má velké bolesti, pomůže bohužel jen čas, říká se ten třetí měsíc, protože se začínají víc hýbat.
@JouLe píše:
@Teremii dneska jsem si rourku pořídila tak uvidíme jestli pomůže, ale v porodnici mi říkali, že by se neměla používat často, že si na to snad mimi zvykne a pak už se bez ní nevykaká. Každopádně dneska jsme zkusili do prdelky teploměr a i tak to z něj moc nelezlo a tlačil chudáček jak o život.
Rourky se neboj, prvni tri mesice to byla nase jedina zachrana. Ted bude male pet mesicu a kadi sama
jen ji nezapomen necim namazat, at to neni prckovi neprijemny
@JouLe nedávno jsem to psala jedné slečně. My jsem také od. narozeni na um a když nám dali v porodnici Bebu Ha 1 tak přesně se dělo co popisuješ a stolici mel tuhou a až černou, museli jsme rourkovat dávala jsem infacol ale nakonec pomohla změna mlíčka a úplná pohoda s prckem
@JouLe čaj je do doby prikrmů zbytečný a jen ledviny zatěžuje. Um Beba PRE nabo Hami
Jinak můžeš zkusit nosit v šátku, moje děti tam chytaly ještě větší hysteráky. Nějaká homeopatika, chamomilla vulgaris 15 Ch myslím, rozpustit ve vodě, dávat po lžičkách, záleží čemu si nakloněna.
Jinak pokud nekojíš, zapojit manžela, ať v noci dává flašku, nebo ho dávat prostě třeba mamce, tchyni, pokud si troufají a odpočívat. Mně pomáhalo jít třeba jen nakoupit, hlavně že sem furt neslyšela ten řev. A že jsem si vyslechla, co jsem za matku že dávám měsíční dítě na hlídání, byť to bylo vždy na dvě hoďky do kočáru. Bylo mi to úplně fuk, kdo nezažil nepochopí, mně první dítě fakt řvalo dvacet hodin z 24. Drž se.
![]()
Dcera se mi takhle ucpala po Nutrilonu. Skoro dva tydny ji davam Bebu Comfort a problemy jsou pryc.
K tomu teda jeste dostava Espumisan a BioGaia (jsou pry od mesice, ale pediatr nam je dovolil od dvou tydnu).
Hlasuji pro rourku. ja zkusila vse. myslim, ze synovi pomohla bio gaia a baby calm, ale na kakani rourka. prala jsem se na 3m kontrole jak je to s tim zvykanim a doktorka se usmala a pry at se tim netrapim. musela jsem ji pouzivat denne, jinak by si maly urval kylu. jak se zacal syn pretacet na bricho (a ze mu to trvalo), tak bylo po starostech a kalal normalne sam. s mlickem neporadim kojim. at vas to dlouho netrapi. ![]()
@JouLe jelikož nemáme alergie v rodině tak jsem vyzkoušela klasický nutrilon pronutra 1 a už nic jiného jsem neměnila. Bebu nám dali v porodnici tak jsem na ni chtěla zůstat ale bylo to zlo. 14 dní jsem jo chudáka na ni trápila pak začal i zvracet tak jsem koupila nutrilon trvalo to dva dny a srovnal se. Hlavně mi chutnalo v noci spí a pohoda jen na vyprazdňování jsme první dva měsíce používali rourku, děti na um mají stolici o dost častěji než kojene tak už jen prevence. Pak jak se začal trochu sám hýbat tak úplně super. Je fakt že každému sedne něco jiného ale já jsem s ním 100% spokojená
za mě a ne jen já je Beba pěkná potvora a snad každému mimisovi to bříško potrápí