Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím všechny, mám na vás takový dotaz, spíš hledám uklidnění ![]()
Moje malá ( je jí 8 měsíců a pět dní )je taková lenoška líná. Zatím se pouze zvládne otočit na bříško a sem tam i zpět, do sedu se přitáhne, trošku začíná mrskat nožičkama, když je na bříšku, jako že se snaží odrazit, nebo je podstrčit pod bříško. No a to je asi tak všechno. Když jí posadím, tak se svalí, buď dozadu, nebo na bok, natož aby si sedla sama. Neplazí se, neleze. Včera na hodině plavání mě instruktorka úplně rozhodila otázkou, jestli už jsem to někde řešila. Že bych aspoń měla zajít za nějakou fyzioterapeutkou. Mě to tak hrozné nepřišlo, doktorovi se taky na prohlídce nezdálo něco špatně. Jak šikovné máte děti vy? Máte taky někdo takového lenocha? Děkuju ![]()
Ahojky, vůbec se tím netrap. Naše malá začala sedět taky v osmi měsících, a že by někam lezla to vůbec ne. Taky jsem poslouchla všechny okolo, že už by to měla dělat, že by měla lézt…ale každé dítko chce svůj čas, hlavně to nelámej přes koleno.
Lézt začla až když měla 10 měsíců a něco, a přišlo to ze dne na den.A chodit začala až ve 14 měsících.
Těď neusedí a je neústále v pohybu. Tak buď v klidu ono to příjde ![]()
No já jsem měla taky pěknýho lenocha. V osmi měsících nás doktorka chtěla hnát na rehabilitaci, protože ještě nesedí. No tak jsem Lucku namotitivovala, pověsila jsem jí na barovku ze spoda hračku a čekala, co bude dělat, napřed se držela oběma rukama, pak jednou a pak žádnou, večer v postýlce už seděla sama. Jinak se akorát plazila, lézt odmítala, prostě jí to na to laminu nebavilo a chodit začala normálně ve 13ti měsících.
A dneska lítá na kole jak šílenec, chodí s tátou šplhat na horolezeckou stěnu. Zkusila bych zajít ještě za jiným doktorem, ale některý děti jsou prostě línější. U Lucky to nebyla úplně lenost, ale ona nesnášela, když jí něco nešlo perfektně, proto taky začala chodit pozdějc než naši kamarádi, ale na rozdíl od nich pak chodila stabilně a hrozně málo padala.
Jo, znám pár takových dětí, někteří cvičili, někteří ne, nakonec chodějí všichni, akorát později. Za fyzioterapeutku nic nedáš, pokud Tě to začíná znervozňovat je to dle mého nejlepší, co můžeš udělat. Jen ji neposazuj ani nepřitahuj do sedu. Spíš bych zkusila pomáhat nožičkám pod tělíčko, aby se rozlezla, ale to Ti nejlíp ukáže fyzioterapeutka.
Určitě má ještě času fůru. Poraď se s doktorkou, pokud tě to trápí, ale být tebou, tak se nebojím a užívám si, že dítě ještě nacházíš tam, kdes ho položila. My už týden máme doma místo miminka motorovou myš, a jak vzpomínám… ![]()
Ahoj, řešila jsem to taky.
Příspěvek upraven 12.04.10 v 22:36
Teda neda mi to, ale tohle presne se delat nema! Dite si sedne samo, kdyz ma dostatecne vyvinuty svaly zad a bricha A sedne si bokem, jakoby pres klek. Prvni fazi se rika sikmy sed. Pokud se posazuje pritahovanim, nebo je k tomu jeste motivujete, jde to uplne spatne
Namaha ty svaly, ktery by se timhle zpusobem jeste nemely. Takhle pres bricho si dite samo sedne az o hezkych par mesicu pozdeji…nebo i let. A posazovat se dite taky nema, muze si ponicit pater (kolika z nas to rodice a prarodice delali a kolik z nas ma dneska pater v naprostym poradku?)
Omlouvam se za tohle mentorovani, ale jsem fakt prekvapena, pise se o tom snad vsude, tady je snad milion diskuzi na tohle tema…
A vydrzte!!! Sedet budou cely zivot! ![]()
Mam doma lenocha. Otocil se v 7m. Od te doby se premistoval valenim sudu. 2 tydny pred 10m se zacal plazit. Kleknul si celkem nedavno. Teprve ted praktikuje sikmy se, nase nejnovejsi dovednost.
Tke do roka snad sedet bude.
Po kolenou neleze, plazi se, ale teda je rychlej jak had.Posledni dobou se umi na chvilku postavit na vsechny ctyri, tj na chodidla na ruce.
S dr jsem resila, ale jeho vyvoj je rovnomerny, jen zkratka pomaly.
Takze ho nenutim delat neco, na co si stejne za 2 tydny prijde sam.
Na rhb jsme chodili kvuli rotaci panve a jakmile byl „opraveny“, tak jsem prchla.
Jinak neposazovala bych samostatne dite, kdyz z teto pozice pada, nejdriv by mela klecet, aby mela zpevnene zadove svalstvo, takto si zbytecne ublizi.
Ahoj, no..trochu řeším něco podobného. Můj syn se strašně brzo začal plazit..a stále jen plazil a plazil az asi v 11m se zvedl na kolínka. A situace se opakuje. Techniku lezení má 100% zvládnutou - on prostě „běží“.
Nestojí samostatně, nechodí. Jen obchází.Je strašný opatrníček, nechce chodit za 1 ruku, pouze za 2 zvrchu. Pokud naznačím, že ho pouštím, tak hodí totální most, padá na kolena, vzteká se,bojí se.
Je citlivka - malinký tuknuti do hlavy, ruky znamená šilený řev, zalykání, ale pláč rychle ustane, pokud pochovám, zabavím. Manuálně je zato moc zručný, praktický jí sám..
nijak to neřeším, bylo mi řečeno, že pokud leze po kolenou je jen otázka času, kdy se postaví a rozejde se. Ale myslím, že to bude fakt stejný jak ze začátkem lezení. Prote najednou se zvedl na kolena a hned pěkně lezl. Ale už bude mít 14m a fakt to zatím vůůůbec nevypadá ![]()
oo sem se zase vypsala
dobrou..
Děkujuuu všem za uklidňující rady. Asi jsem to trochu špatně napsala, já malou neposazuju, vím, že se to nemá kvůli páteři, já jen že když mrnu do těch tabulek co by mělo mimčo umět a u 7-8 měsíců je napsáno, že posazené mimčo samo bez opory sedí a já to vyzkoušela, tak sebou rovnou mrskla zpátky ![]()
čičinko tak to mě ulidňuje, že někdo si řekne, že do roka snad bude mimísek seďet, tak to si teď budu říkat taky ![]()
blucik píše:
Děkujuuu všem za uklidňující rady. Asi jsem to trochu špatně napsala, já malou neposazuju, vím, že se to nemá kvůli páteři, já jen že když mrnu do těch tabulek co by mělo mimčo umět a u 7-8 měsíců je napsáno, že posazené mimčo samo bez opory sedí a já to vyzkoušela, tak sebou rovnou mrskla zpátky
hele, blučik, me v 6m příšel nějaký leták - maminko, gratulujeme, vaše 6m díte už samostatně sedí (Hami). Tak jsem ho posadila
a samozřejmě padl čelem na zem a bouchl se
sedět začal taky pozdě, ale vlastně taky ze dne na den, bez nácviků nebo nějakýho zkoušení. (mám i pocit, že to lezení odkoukal od jedné holčičky ve cvíču..
)
No tak s tím čelem je to přesný
, tak nějak to máme my. Já jsem se tím nějak nezatěžovala, dokud mi nedaly brouka do hlavy ženský na plavču ![]()
blucik píše:
Děkujuuu všem za uklidňující rady. Asi jsem to trochu špatně napsala, já malou neposazuju, vím, že se to nemá kvůli páteři, já jen že když mrnu do těch tabulek co by mělo mimčo umět a u 7-8 měsíců je napsáno, že posazené mimčo samo bez opory sedí a já to vyzkoušela, tak sebou rovnou mrskla zpátky
No jo a fura lidi to trenuje uz hezky brzo, na vlastni oci jsem videla trenovani sotva trimesicniho ditete…pridrzovali ho za raminka. ![]()
Muj prvni si sedl a postavil v 8mi mesicich a zacal obchazet nabytek.
Holka si sedla ve 13ti a zacla lezt. Chodit zacla v 19ti mesicich.
A posledni se vicemene plazi, obcas ma brisko kousek nad zemi, je to par dnu, co se zacal stavet na kolena o prekazky (o mne to dela uz nejakou dobu), zkousi sikmy sed a kdyz se pusti opory, hazi celicko
Stavi se o prekazku na nohy, ktery se mu rozjizdi. A liny neni, spis se ani na chvilku nezastavi…
Zpetne uz nikdo neresi, jestli si dite sedlo v 6ti mesicich po dle priblblyho letaku od Hami a jinych expertu, nebo v roce. A tipuju, ze po 20ti letech muze mit to druhy dite trochu lepsi zada ![]()
já bych si vůbec nedělala hlavu.my jsme chodili na rehab od 3 měsíců a chodili jsme asi do 11 měsíců a bylo nám řečeno že náš malej je prostě pomalejší ale že to všechno dožene. Na bříšku pořádně začal být od 5 měsíce, sedět začal teprve až se začal stavět na nohy a to bylo v 11 měsících prosím!.Neleze prostě se mu nechce,ale plazí se jak partýzán.Takže už takový 2 měsíce dělá jen to že chodí okolo nábytku a náznak samotné chůze vůbec.
Dřív jsem to hrozně řešila podle tabulek že nedělá tohle a támhleto a trápila se tím.Teď už ne.Každý dítě má svoje tempo.My máme zase strašně ukecané dítě,takže si myslím že bude dřív mluvit než chodit ![]()