Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dnes jsem zjistila, že malá se mi oprudila pod krčkem. Má to takové červené a mokvá to. Nejhorší je, že mě k tomu vůbec nechce pustit, dává bradičku dolu a pláče.
Už teď se hrozím dnešního koupání.
Můžete mi prosím poradit, jak na to, aby se to, co nejrychleji vyléčilo
Nám na to tenkrát dojtorka předepsala nějakou mastičku a pomohla jen si nevzpomenu na název
![]()
moje maldší cácora měla to samé. začlo to přesně jak u vás pod krčkem. ty akutní stavy jsem léčila imazolem na noc. on hodně vysušuje. pak jsme s tím chodili na kožní a měli od ní nějakou míchaou pastu. jinak tě nechci děsit, ale u nás to byla první známka citlivé pokožky s trochou atopického exemu. malá se různě osypávala hlavně v loni v létě (bylo jí 3-6 měsíců) to měla furt něco pod krkem, za krkem, kolem pusy…a nešlo s toho zbavit. já ji plně kojila, takže jsem nasadila docela tvrdou dietu (hlavně žádné alergeny), to trochu zabralo. ale nakonec mám pocit, že jsme se toho zbavili tím, že prostě vyrostla, pokožka jí nějak dospěla nebo co
teď už se jen osypává to takových těch klasických potravinách (jahody…), čemuž se dá snadno vyhnout. jinak máme tátu silného alergika, takže asi bude po něm ![]()
jo a imazol je v lekárně i bez předpisu asi za 70 kč, dá se pak použít i na opruzeniny na zadečku, na takové ty hodně hnusné co už nezabírá bepanthen.
holky děkuji za rady, dneska zkusím bepanthem. Pokud neuvidím zlepšení, tak zítra koupím ten Imazol.
Saja1, já jsem jako malá trpěla na atopický ekzém a nikdy jsem se toho pořádně nezbavila, tak to bude mít asi chuděra po mě ![]()
Mari, na zvednutí hlavičky pomůže, když jí manžel bude mávat nějakou hračkou nahoře nad hlavou, aby měla snahu sama hlavičku vyvrátit. Jestli pomoc při koupání nemáš, tak jí prostě chytni hlavičku zespodu a pomalu ju nadzvedávej, pěkně na ňu mluv. Ona neřve, že by ju to bolelo, ale že není zvyklá na tento pohyb. Časem si zvykne a nebude u toho plakat.
Synek (teď 3r) býval taky pod krčkem opruzený, má trochu citlivou pokožku, ale nic vážného, tak držím palce, aby u vás to taky byla jen miminkovská citlivost.
Já mám dojem, že jsem tam dávala jenom zásyp (neparfumovaný dětský pudr), nesypala jsem přímo na krček, aby se toho nenadechl, ale do ruky a rukou potřít opruzeninku.