Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, nevím si rady. Malému je 5 měsíců a do 4 měsíců jsme neměli absolutně žádné problémy s opruzeninami. Používat jsme mohli celkem všechno - Bubchen, Niveu, Rybilku, Indulonu, Aviril, Johnson..zkrátka vše bez problémů. Nevím, co se mohlo stát. Od 4. měsíce začaly první problémy a postupně se začaly objevovat opruzeniny a krémy jsem vyřazovala, poněvadž nezabíraly - dělaly se drobné opruzeninky. Posledních 14 jsem zkoušela ještě další Sebamed, v lékárně jsem koupila na doporuční Bepanten (no to byly vyloženě vyhozené peníze!!!) Jediné, co přes noc ještě uzdravovalo byla Nivea - ráno krásný zadeček a přes den se trochu začervenalo, ale přes noc vyléčila. Dnes ráno však poprvé Nivea selhala - červeno. Teď je večer a už to má hrozný - začalo to dokonce mokvat a už se na to ty mastičky ani nechytají. Podotýkám, že jsem nezměnila ani plenky (Huggies a Pamp.), ani stravu - kojím, po každém otření pečlivě vysušuji a vyfoukávám zadeček než nanesu krém, přebaluji sámo často a už si prostě nevím rady
Připadám si už úplně bezmocná, koupila jsem dnes asi poslední krém co je na trhu a to Altermed a dala na noc, ale moc nadějí nedávám. Nevíte, co mohu dělat špatně? Jak je možné, že dříve jsem nic moc neřešila a problém nikdy žádný? Malej je pokakaný téměř vždy, ale to je od narození…Máte některá podobnou zkušenost - je to třeba jen období? Mám koupený jako poslední možnost Pithyol, ale bojím se ho, je to až od 10ti a beztak to není na nějaké delší použití…
Nejnovější recenze z kategorie Dětské zásypy
Přečtěte si článek: Opruzeniny u miminka: Jak se jich zaručeně zbavit?
Ja osobne nastesti zkusenosti s opruzeninami nemam, ale vim, ze hodne holek si pochvaluje bambutske maslo. Kdyztak mrkni sem: http://www.oleje-salus.online-shoping.cz/…BUCKE-MASLO/ No nez by jsi ho kupovala pro takto male mimi, tak se v lekarne radis zeptej jestli je to pro nej vhodne, ale pisi tam, ze je to i pro mimi od prvnich mesicu, tak mylsim, ze ano.
Ahoj,
pithyol je dobry, ale jeste pokud ti muzu poradit, tak nam vzdycky na opruzeniny zabrala masticka na prdelku od weledy, fakt je super, pouzivam ji jednou denne na noc a kdyz mel opruzenou prdelku, tak jsem mazala pri kazdem prebaleni.
Nezměnila jsi stravu Ty? Že by v mléce bylo něco, co by malému vadilo?
I když malá měla asi v roce a čtvrt taky najednou trochu jiné opruzení, co skončilo až puchýřky. Dr nám na to napsala Imazol a za týden to bylo pryč. Jinak mi vždycky preventivně pomohla Welleda a když už byl problém, tak Bepanthen a po něm byl vždy do rána klid. Asi záleží na dítěti..
Milada
Eli má právě teď aktuálně taky opruzeno - poprvé v životě
Se zoubkama víc kaká a nařídko (a navíc v noci) - tak asi z toho. Musela jsem na:,–(it nejtěžší kalibr - PYTHIOL. Od starších holek mám ozkoušeno, že ten jediný pomůže když je fakt zle…
Ale nedávám ho ráda, v příbalovém letáku se píše, že jen pro děti od dvanácti let, ale co jsem zjišťovala, tak ho předepisují pediatři běžně.
Ty bílé mastičky co jsi zkoušela mám ozkoušené taky a zabírají když je zadeček růžový - jak úplně zčervená a objeví se mokvání nebo pupínky jsou k prdu - bohužel… Nevyhazuj je, budou se ještě hodit až bude prcek větší. Bepanthen je super - ale na červený zadeček není vůbec - nech ho na léto na podrážděnou kůži ať už od trávy, písku nebo od sluníčka.
Lesina
A jsi si jistá že je to jen opruzenina? Asi bych když tak nechala dítko zkouknout Dr.
Jinak mě se osvědčilo na opruzený zadeček využít rady babiček strčit do jednorázovky ještě jednu látkovou plínku. Po každém počurání přebalit. Co nejvíc nechávat s holým zadečkem. Uvařit heřmánek a otírat jen tím (místo vlhčených ubrousků - kakání tím sice se utírá hůř, ale taky jde dolů - nebo teda použít ubrousek a pak ještě otřít vatou namočenou v tom heřmánku a nechat zaschnout ten zbytek heřmánkové vody na zadečku a až byl opravdu suchý tak namazat (u nás zabírala stoprocentně Ondřejova mast namíchaná v lékárně nebo Dermazulen). Takové ty krémy na opruzeniny jsem nepoužívala nikdy - Viktorce nezabíraly ani preventivně ani akutně. Ale i tak jsme vždycky opruzeniny léčili dva až tři dny (když už to byla katastrofa tak i týden). Je to bohužel běh na dlouhou trať a jestli se vám takhle vrací tak to bude hold podrážděná pokožka co se nestačí pořádně zahojit a zas je to v háji. ![]()
A z čeho - no to je těžko mohla jsi sníst něco ostřejšího, nebo citrusy a mimčo mohlo mít agresivnější kakání a teď se mu to jen špatně hojí a vrací. ![]()
Jinak Pythiol - jako pokud už není zbytí tak bych použila (tu trošku co namažeš ty dva tři dny než se to zahojí) to snad ublížit nestihne. My ho taky dostali, když Viki v 6m chytla salmonelu a zadeček měla skoro do krve a pomohl fakt okamžitě. ![]()
Ahoj, Pythiol je opravdu dobrý. Dřív se dával i novorozencům, starším dětem jsem prdelku ničím jiným nemazala, protože nic jiného stejně nebylo a jsou OK.
Lucku mažu normálně Niveou, Pythiolem jen když je opruzená (přeci jen mě ten nápis, že je od 10ti let nedá
), mám ho v podstatě jako první pomoc. Stačí malá vrstvička několikrát denně a uvidíš, že opruzeniny rychle zmizí. Alespoň u nás to tak vždy bylo. Ještě mi pomáhalo místo drhnutí ubrousky po každé stolici opláchnout prdelku pod kohoutkem (to dělám preventivně od narození) a při opruzeninách omývat odvarem z řepíku.
Ať už zadeček nebolí ![]()
Aj mňa napadol Imazol, ale to je protiplesňový krém a nie klasický krém na zapareniny, tak by sa nemal dávať neskôr preventívne. Ak sa jedná o pleseň tak ten určite zaberie, ak nie tak to skúsiť s radou podľa IvyV, (a na kožu je výborný aj čaj s repíka lekárskeho, lebo aj harmanček zvykne alergizovať)
No vidím, že Bibiana ma s tým repíkom predbehla ![]()
ahoj,
u nas ted prisla viroza s prujmem a bonus - opruzeny zadecek ![]()
pomohl Dermalibour Cream od „A-Derma“ (poradila moje kozarka…)
tak hebkou prdelku! ![]()
Tedy holky, vy jste fakt ZLATÉ!!!! moc děkuji, takhle rychle jsem vůbec vaše rady nečekala.
To je fakt smůla - tu mastičku od Weledy jsem držela v ruce a rozhodovala se mezi ní a tím Altermedem (už fakt kromě ní mám všechny) Pravdou je, že ten poslední měsíc mi přijde, že má brouček citlivější pokožku, objevili se takové suché drsné flíčky po celém těle a bojujeme s indulonou. S tou stravou - konečně jsem dostala rozum a místo čokolád a rohlíků se salámem jsem začala jíst zeleninu a to hodně, rajčata a tak…
tak to asi taky může mít vliv, ach jo, já myslela, že i malýmu to prospěje. Stejně já doufám, že se to nějak srovná, tohle je na cvokhaus, já už se úplně děsím rozbalit plenku. Dříve jsem se s tím nehrabala, mázla co bylo po ruce a nikdy nic… No nic, tak já na to mokvající šoupnu ten Pithyol a uvidíme. Jinak mám pocit, že od té Weledy byly 2 druhy té masti, jedna myslím s rybím tukem jestli se nepletu a druhá jen měsíčková, kterou jste myslely? ještě jednou moc díky
Budu se opakovat, ale uz nekolika maminkam jsem poradila ve fazi velmi akutniho opruzeni kojenecky krem Weleda…doporucuju teda vrele..vyhodou je ze je to prirodni kosmetika a da se koupit 10ml vzorek za ca 40kc na vyzkouseni…je k dostani v kazde DM drogerii…ale pozor dela se detsky a kojenecky…krabicky jsou stejne, jen tuba toho kojeneckeho je bila…takze jedine ten!! ![]()
tak at dobre vyberes a mate brzy po trapeni!
Pokud opruzenina začala mokvat, bude tam plíseň. Kup v lékárně Imazol krémpastu, je volně prodejná. L.
Lesina píše:
Eli má právě teď aktuálně taky opruzeno - poprvé v životěSe zoubkama víc kaká a nařídko (a navíc v noci) - tak asi z toho. Musela jsem na:,–(it nejtěžší kalibr - PYTHIOL. Od starších holek mám ozkoušeno, že ten jediný pomůže když je fakt zle…
Lesi, já právě taky objevila klubající se zoubek (a už delší dobu se rve ven), takže jak píšeš také možná příčina