Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 9m syna a při spaní se mi vždycky otáčí na bříško a jak je otočenej, tak automaticky jde do pasení koníčků a tím se probudí ![]()
Jak začne pást, tak je z toho celej mrzutej a diví se co se to děje a kdo že ho to jako budí!
Uspávám ho v jeho postýlce a to bývá v pohodě (až na to, že se při usínání strasně vrtí a hrabe, ale nakonec do 10min.zabere)
Pást začíná tak kolem 4,00 hodin a to ho vezmu k nám do postele a od tý chvíle až do jeho úplnýho probuzení(7,30-8,00) nedělám nic jinýho, než že ho obracím zpátky na záda, dávám mu dudánka a znovu ho uspávám (tohle je v intervalech 30min/5-10min)
Když nestihnu zareagovat dost rychle, tak jde z pasení do lezení a pak i do stoje. V noci to do stoje nestihne, protoze spí ve spacím pytli.
Tímhle způsobem bohužel spí i ve dne-po o. jde spát tak na 2 hod.a to se taky co 30 min.budí tím, že se otáčí a pase! ![]()
Přemýšlela jsem už i o Estivillově metodě, ale bydlíme v bytě typu garzonky, kde není úniku.
Uvítám každou radu nebo nápad co by se s tím dalo udělat
Alessia
A neni to jenom prechodne obdobi? Dcera tohle delala asi 10 dni…ted je vice jak tyden klid. Tak 1-2× se v noci vzbudila tim, ze se prevratila na brisko a zacala lozit po postylce. Spi taky ve spacim pytli takze to vypadalo tak, ze se prevratila, zacala lezt nebo se tak nejak motat po postylce, spadla a bouchla se do hlavy…spustila desnej rev.
Resila jsem to tak, ze jsem ji dala zpet na zada, do pusy dudlika, pohladila. Vetsinou hned usla.
Horsi to mame s uspavanim, nekdy ji nemuzu udrzet na zadech, za kazdou cenu se chce prevratit a lezt. Sotva vidi, pada, ale nemuze se zklidnit.
Jo tak to znam, to mi chvíli dělala dcera, když se naučila přetáčet na břicho a zpět. A dělaly to děti i kamarádkám. Ony snad ty dětičky jak to dělaj ve dne, tak možná v noci maj sny, a tělíčko se fakt otočí, a tím se probudí a jsou vyjukaný.
Myslim, že to přejde. Do tý doby musíš vydržet a spát, když se Ti naskytne příležitost.
A jíst multivitamín, abys nebyla úplně zas tak unavená…
Cauko, tak nas maly taky (od chvile, kdy si umi sam sednout) se i v prubehu noci po:,–(i, pokud ho tak nahodou nezastihnu tak se i postavi
, vetsinou staci ho znovu polozit pohladit, obcas pochovat a pokracuje ve spanku… tak to jsem Ti asi nepomohla, ale nejsi v tom sama ![]()
Tak to je přesný, Matýsek to dělal asi 2 měsíce, nejdřív si sednul, pak i postavil, když to udělá dneska, tak stačí říct udělej hají a on si zas lehne a usne, pokud mu teda nevypadne dudánek…
No asi neporadím nic jiného než se obrnit trpělivostí a přečkat to, ono to zas přejde
Naše malá to taky asi měsíc dělala, docela jsem se divila, protože na bříšku nikdy nebyla ráda. Probudila se a hned vlezla na 4 a začala plakat. Naštěstí to přešlo a už na břiše ani nespí.
Moc vám holky děkuju za odpovědi. Teď aspoň vím, ze v tom nejsem sama!
Bohužel na přechodný období to zatím nevypadá, protože syn takhle pase už dobrý 3, možná že jsou to i 4 měsíce!
Ach jo!
Tak mi asi opravdu nezbývá nic jinýho, než se obrnit trpělivostí a doufat, že ho to snad jednou přejde a mezitím jen otáčet, držet v poloze na zádech a znovu uspávat (doufám, že to takhle nebude dělat třeba až do 2 let!
)
Alessia
U nás pomohlo že jsem dala velikou peřinu a jak spí, tak ji celou zabalím a když se mele tak ji to nedovolí se přetočit.
Posledni dva dny to dela zase. Jsem to snad privolala, ach jo. Jsem tady psala, ze uz to nedela tyden, ted je to o to jeste horsi. Rostou ji zuby tak asi proto… Budi se co dve hodiny. Mala spi v pytli, nejak se mi do periny nechce, kdyz spala s nama tak si ji pretahovala pres hlavu tak se toho bojim.
Alessia moc jsi me nepotesila, 4 mesice, to je vydrz… ![]()
Syn mi to taky docela dlouho dělal - asi od 6 do 8 měsíců. Tehdy se ještě neuměl přetočit zpátky, tak buď ho to vzbudilo (a já jsem ho otočila na záda), nebo třísknul hlavou o matraci a spal na břiše. Až měl pořádně nacvičené přetáčení zpátky, tak už to nedělal - to bylo asi kolem 8-9 měsíců, kdy ho to přešlo.
Počkej, až si místo pasení koníků bude v noci stoupat. To si teprve užiješ
(období, kdy se syn nenechal v postýlce položit, u nás trvalo asi 5 měsíců).
Tak peřinu nebo i jinou přikrývku jsme vzdali asi tak před 4měsíci. Syn se opravdu při usínání (i během noci) strašně hrabe, že už to dál nešlo, takže jsme přešli na spací pytel. To jsme ale vyřešili jenom to odkopávání…pasení už ne ![]()
Na našeho Marca by byla účinná snad jenom svěrací kazajka!
Jak jsem četla příspěvky, tak ale nikomu z vás to pasení netrvalo takovou dobu, jako nám. Tak opravdu nevím,čím to je.
Alessia
Tak dneska uz jsem byla 2× uspavat a to je teprve 11hod. Poprvy byla na ctyrech a ted po druhy sedela na kolenou, pokazdy s hroznym revem. Doufam, ze to brzy prejde. ![]()
pro deimoska
To, když se syn ještě neuměl přetočit sám zpátky na záda, to byla jen fáze číslo I.
Teď už nám probíhá fáze číslo II. i III. zároveň. Nejenom, že pořád pase a leze, ale už si i stoupá ![]()
Zdá se mi, že už to trvá dost dlouho. a nějaký zlepšení v nedohlednu. Ach jo!
Syna veškeré cestování, lezení, vstávání apod. uprostřed noci (aneb kdykoliv se vzbudil) přešlo až v 19 měsících
Snad jsem moc nevyděsila.
Myslím, že zabránit se tomu nedá. Asi je to fáze, kterou si děti musí projít a časem přejde (u nás to tvalo dlouho, ale nakonec přešlo).