Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, prosím o radu. Mám 5 týdnů staré mimi a předevčírem se jí na čele ( hlavně na spáncích) vyrazily takové pupínky. Udělaly se jí po prořvané noci,kdy měla uplně spocenou hlavičku. Včera jsem jí to během dne omývala roztokem z hypermanganu a už to měla skoro pryč, ale dnes ráno znovu a ještě se to rozlezlo i na tvářičku ( jen jednu). Přitom dnešní noc krásně spinkala a spocená nebyla.Prosím, poradíte někdo, co by to mohlo být a jak se toho zbavit? Jinak - od narození jsme plně na UM a žádné jiné potíže nemá, jen vypadá jak poďobanej puberťák ![]()
Ja myslim ze to budou potnicky, my je mely taky. A teda nestalo se, ze by zmizely za den, myslim ze mas nadmerne ocekavani
Na jedny tvaricce to mela mala kdyz spala na boku na ty tvari.
Malá to má taky a hooodně i na hlavičce. Je to pořádný uřvánek takže se toho jen tak nezbavíme. Vždycky je to lepší když vydrží spinkat venku v kočárku, ale jak přjdeme domů a znovu začne řev tak to má zase škaredé ![]()
A.
No bud to budou potničky-mají bílou hlavičku a nebo kojenecké akné. To se může objevit třeba jen v obočí a nebo na čele, tvářích a bradě. My ho měly i na krku a hrudníku. Jsou to takové červené drobné pupínky, na omak velmi drsné a suché. Potom doporučuju promazávat hodně mastným krémem-Lipobásí třeba. Mizí jen velmi pomalu.
Takže vydržet,nevypadá to moc hezky,ale zmizí to.
r.
Holky díky. Teď malá 4 hodiny spala, tak to vypadalo trochu „vzhledněji“, ale jak začne ječet, celá zrudne, opotí se a ty fleky zas vylezou. Mám to něčím mazat?
Taky bych řekla, že to bude kojenecké akné, malá to měla taky zhruba když měla měsíc. Měli jsme to mazat, aby to nebylo suché a odeznělo to samo, ale trvalo to dost dlouho a rozlezlo se jí to úplně všude. Tak vydrž!
Potničky po těle pudrovat pudrem,na obličeji ne. Zmizí samy.
R.
Obě holky to měly okolo měsíce věku.
Pediatrička radila „vysušovat“ černým čajem na střídačku s heřmánkem a čajovníkem, hodně luftovat…
Když se po 2 týdnech u starší nestalo nic, akurát se to rozlezlo z obličeje na celé tělo, tak jsme šli na kožní. Kožařka předepsala vodný roztok Septonexu s trochou glycerínu, trvalo to ještě asi další dvě neděle, pak se vyhojilo a od té doby nic.
Když se osypala mladší, nechali jsme rovnou vyrobit ten roztok a s podobným průběhem to bylo za čtrnáct dní pryč.
Rozdíl byl v tom, že u první dcery jsem šílela (olezlé rudé miminko…), u mladší jsem věděla, že to přejde. Naštěstí to nesvědilo, neškrábaly si to a žádná infekce se nám do toho nedala.
Trpělivost a hlavně dokud to mokvá nemazat ničím mastným, spíš sušit.
Bára
můj Vítek ty potničky nebo akné nebo co to vlastně je mívá taky a nejlépe zabírá pobyt na čerstvém vzduchu, vyvětraná ložnice a modrá indulona. Potom má tvářičku jak prdýlku ![]()
Zdravím. Synovi v dubnu tři roky se udělalo tohle na hrudníčku a na zádech. Namazala jsem mu to a uznávám, že na té fotce nejde skoro nic vidět. Je to takové bezbarvé, jako pupínek bez barvy.. na zádech místy do červena…nemá to nějak hodně. V noci se dostzeptat zpotil…Díky