Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravotně asi váha v pořádku je. Co se tyče vzhledu, ideální váha na 172 cm je tak 60 kg.
Tak asi sama musis videt, zda ses oplacana nebo ne? Nekdo i s takovou vahou muze vypadat super, protoze ma svaly a sportovni postavu.
O něco víc vypovídající jsou míry, takhle od oka si myslím, že pokud se 170 mladá holka vejde do 40 a menší, tak to žádná tragédie není (s tím, že standard je tak 38, štíhlé holky dají tu 36, 40 je „krev a mlíko“).
Můžeš si nejde v lékárně nechat orientačně přeměřit poměr tuků-svalů (není to úplně přesné, ale tak základní informaci to dá), to ti řekne víc - jestli máš víc tuku, nebo víc svalů, a podle toho se zařídíš - pokud to máš ve svalech a vadí ti, jak vypadáš, tak budeš muset ubrat posilování a zařadit spíš vytrvalostní sporty. Pokud v tuku, tak naopak obecně přidat aktivitu. ![]()
Já myslím, že s tvojí vyskou by váha měla být ideálně 60-64 kg. Teda pokud nejsi třeba vzpěračka.
Ja mam treba sportovni postavu. BMI 22 a idealni vahu mi BMI kalkulacka presto pise o 4 kila mene. Co s tim? Nic. Toto je vaha, pri ktere se citim dobre, celkem bez problemu si ji udrzuju mnoho let a pri ktere mam i nejaka prsa ![]()
Tim chci rict, kazde telo nejde napasovat do idealnich tabulek, je to hodne o tom, jak se ty sama citis. Zdrave jez, pohybuj se. Pevne a tvarovane telo, ktere muze diky svalum vazit vice, se mne osobne libi vice nez hubene.
Celkově záleží dost na figuře, jak je člověk stavěnej, jestli to jsou pěkně pevný svaly nebo jenom kostra obalená tukem… Stejná výška/ váha může u jednoho stačit pěknou, pevnou mladou holku a u jiné někoho, na kom se sulc třese a objektivně by nějaká ta kila dolů (a svaly nahoru) potřeboval. Jinak ta tvá čísla nejsou nijak tragická, ale bez bliších souvislostí těžko říct, jak vypadáš, to za tebe kalkulačka nevyřeší.
Tohle musíš vidět sama před zrcadlem, jak vypadáš. BMI nebo čisté jen čísla váha/výška nejsou moc vypovídající. Jinak bude vypadat holka s tvou váhou a výškou, která bude mít svaly a jinak která nebude nijak sportovat a bude mít na sobě převážně tuk.
Hlavně neblbni s dietami, jsi ještě ve vývinu. Váhu máš ok, mohla by být i o pár kilo nižší, ale je to v normě. Zkus se víc hýbat a jíst trochu zdravěji (pokud máš pocit, že jíš třeba víc sladkého nebo jiných prasáren).
Je to spis pri horni hranici, ale porad v norme. Jestli se sebou chces neco mermomocí delat, zacni sportovat, pripadne koukni na jidelnicek, ono staci kolikrat treba nepit slazene piti, ale vodu a par kilo je do roka fuc, ani nevis, jak
Dobrý den, je mi 15 let mám okolo 172 cm a cca 70 kg. Vzhledově bych řekla, že bych měla zhubnout.. Dětská bmi kalkulačka mi vypočítala, že mám normální váhu. Vzhledově to tak proste není. Takže je moje váha v pořádku nebo ne?