Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Omlouvam se za anonym, citlive tema z duvodu, ze bych nerada byla pripadne odhalena znamou.
Otazka zni, kdo urcuje, ktery rok se co ma dite naucit?
Kdo udelal osnovy, ze je nutne vedet tolik a tolik veci v kterem rocniku?
Vite?
Ja treba chapu odborne skoly, ucnaky, tam uz je skola zamerena na urcitou profesi, ci praci, ale zakladni skola?
A myslite, ze je dulezite aby deti vedely co je vid dokonaly nedokonaly, nebo ruzne rovnice, ktere treba v zivote uz vicrekrate neuvidi a ani nepouziji?
Znovu rikam, je mi jasne ze kdyz chci studovat matematiku, budu mit rovnice ruznych obtizi a pocty…
Jazyk a materstinu jako takovou, tak samozrejmosti je rozbor slov, vet, pad…
Ale bezna vyuka, pro bezny zivot, v kterem to uplatneni veci bych bezne pouzila neni vhodnejsi jako zaklad?
Znama je ted upoutana na nemocnicni luzko a ptala se mi, zda nevim, proc se toto ucila? divaly jsme se na nejaky program skoly v televizi, ze to v zivote k nicemu nevyuzila.
Ja nevedela co odpovedet
.
Taky moc veci z zakladky jsem v zivote nevyuzila a neni to malo let zivota, ta skola.
Dekuji za odpovedi na treba priblby dotaz, ale ja sama nikdy nepremyslela, kdo udava osnovy, jen furt slysim, jak jsou bud k nicemu a do zivota nic nedaji, anebo toho maji ucitele moc
…
Dekuji za anonym ![]()
Základní škola je o základním přehledu na kterém se pak v budoucnu staví.
Nebo ty už si v šesti věděla co chceš být?
Možná proto, aby aspoň věděly, že vid je dokonavý a ne dokonalý
@Petra Z píše:
Možná proto, aby aspoň věděly, že vid je dokonavý a ne dokonalý
Jaj, to mi uteklo
,ale i tak nevim, k cemu mi to ma byt
.ale dekuji
@Netopirek píše:
Základní škola je o základním přehledu na kterém se pak v budoucnu staví.
Nebo ty už si v šesti věděla co chceš být?
No, zakladni skola ma dat zakladni prehled globalne o zivote, vcetne komunikace, spolecnosti, sebeucte, nejen pracovni zamereni, vse ma v osnovach.
Ja vedela uz od malinka, co bych rada byla.
Ale spis se mi jedna o to, ze treba misto rovnic, ci vidu dokonaveho
,takovou financni gramotnost uci co?
Nebo kdo urcuje, ze je dulezitjsi treba Vid, nez ta financni gramotnost a rovnice o dvou neznamych, nez treba vypocet dani?
Ja to fakt nevim a otazka te zname me prekvapila
.Rikam, je to prihlouply dotaz, ale budu rada, kdyz budu vedet jak priste odpovedet ![]()
Ale finanční gramotnost je součástí osnov.
Stejně jako procenta - pak už je jen na učiteli, aby děti pochopili praktičnost - třeba tím, že budou počítat mzdu po zdanění, cenu po slevě apod.
Osnovy už neexistují teď jsou švp a rvp a švp si dělá každá škola sama.
@Anonymní píše:
Ale spis se mi jedna o to, ze treba misto rovnic, ci vidu dokonaveho,takovou financni gramotnost uci co?
tak ale finanční gramotnost se ve škole učí
a taková znalost rovnic je při ní důležitá, třeba pro výpočty úroků. mmch ve finanční gramotnosti je důležitá třeba i ta znalost vidu dokonavého a nedokonavého, protože to mimo jiné vede (resp. napomáhá) k porozumění textu a porozumění textu je důležité při podepisování smluv. a že smlouvy bývají o slovíčkaření ![]()
Jinak tedy na základce mám dvě děti, třetí už je na střední. chválabohu se učí prakticky samy
ale i tak jsem si s nimi prošla třeba SCIO testy nebo CERMAT testy. a taková matika od Hejného, to taky byla lahůdka
při tom všem jsem si uvědomila dvě věci - polovinu učiva jsem si musela vygůglit, protože terminologicky už jsem prd věděla, co že to po mně vlastně chtějí, ale na druhou stranu i po letech jsem to uměla aplikovat v praxi. a třeba s mým dyslektickým a dysortografickým synem jsem udělala tu zkušenost, že to, co já jsem si z češtiny „načetla“ a téměř se nemusela učit, to on si musí logicky odvodit, aby to pak dokázal správně použít. na konzultacích se speciální pedagožkou jsem na ty dva koukala jak zjara, když tam logicky rozebírali třeba vyjmenovaná slova a šli až k jejich původu.
@Anonymní píše:
No, zakladni skola ma dat zakladni prehled globalne o zivote, vcetne komunikace, spolecnosti, sebeucte, nejen pracovni zamereni, vse ma v osnovach.
Ja vedela uz od malinka, co bych rada byla.
Ale spis se mi jedna o to, ze treba misto rovnic, ci vidu dokonaveho,takovou financni gramotnost uci co?Nebo kdo urcuje, ze je dulezitjsi treba Vid, nez ta financni gramotnost a rovnice o dvou neznamych, nez treba vypocet dani?
Ja to fakt nevim a otazka te zname me prekvapila.Rikam, je to prihlouply dotaz, ale budu rada, kdyz budu vedet jak priste odpovedet
Tak ten vid a ostatní je proto, aby jsme uměli český ideálně bez chyb. Já mám většinu chyb díky chytrému telefonu co mně opravuje.
Finanční gramotnosti máji především učit rodiče pomocí kapesního, brigád apod. U nás ve škole základy finanční gramotnosti probírají v 8 a 9 třídě.
Daně se na základce neučí. To by si jako chtěla vzít práci účetním? A u mě v okolí se daně učili počítat všichni v rámci posledního ročníku SŠ.
Tys možná věděla co chceš dělat, ale já na to třeba přišla až ve 20.
Základní škola připravuje na další vzdělávání, to co pro tebe bylo k ničemu, byl pro jiné základ a naopak.
Myslím si, že když já jsem chodila na základní školu, učili jsme se jen potřebné základy. I tak si myslím, že se dnešní děti učí toho mnohem méně, než jak před dvaceti lety. Taky jsou daleko lenivější, jen samý mobil, tablet, počítač, místo soustředění se během výuky radši věnují spinnerům, každé druhé dítě má diagnostikované ADHD. Moje maminka učí na základní škole matematiku a přírodopis. Opravování jejich čtvrtletních prací je přímo tragické. Aby nechápaly (spíš se nesnažily chápat podstatu) Pythagorovy věty, nebo dokonce neovládaly ani trojčlenku (kterou já třeba osobně používám dennodenně), je pro mě nepochopitelné..
![]()
Je takové hezké rčení, že z toho, co se učíme ve škole, budeme v životě potřebovat 10 %. Bohužel nevíme kterých. To, že ty rovnice k životu nepotřebuješ (o čemž třeba dost pochybuju, i když si je asi nepíšeš na papír, tak asi přemýšlíš, kolik si za těch 50 korun v peněžence můžeš koupit rohlíků a mlíka), neznamená, že je nepotřebuje nikdo. Já bych si bez nich ani neškrtla. ![]()
Osnovy nejsou, momentálně si každá škola píše ŠVP (mělo by být k dohledání na stránkách školy, fyzicky u zástupce ředitele). Ten určituje učivo pro každý ročník, jaké jsou předměty, co v nich má žák zvládnout. Co se smí a nesmí dát do ŠVP se určuje podle RVP, které vydává ministerstvo školství.
Základní škola dává základy do života - všeobecný přehled, měla by naučit chápat souvislosti. A to prostě bez učení nejde. Spousty věcí používáš a ani si neuvědomuješ, že je to to a to učivo, máš to už zautomatizované. Každý z nás by měl (pokud možno) co nejlépe ovládat svůj rodný jazyk. Když se naučí rovnice, tak pak na střední může počítat daně.
Jo a finanční gramotnost máme v průřezu ve všech předmětech, ale pokud vidí děti doma, že rodiče nehospodaří, vyučíjí dokola strýčka Homecredit a tetičku Cetelem a nikdo je k finanční odpovědnosti nevede od prvopočátku, tak ani sebelepší učitel nic moc nezmůže… Vzorce chování se už 6 let učily doma…
@Netopirek píše:
Tak ten vid a ostatní je proto, aby jsme uměli český ideálně bez chyb. Já mám většinu chyb díky chytrému telefonu co mně opravuje.
Finanční gramotnosti máji především učit rodiče pomocí kapesního, brigád apod. U nás ve škole základy finanční gramotnosti probírají v 8 a 9 třídě.
Daně se na základce neučí. To by si jako chtěla vzít práci účetním? A u mě v okolí se daně učili počítat všichni v rámci posledního ročníku SŠ.
Tys možná věděla co chceš dělat, ale já na to třeba přišla až ve 20.
Základní škola připravuje na další vzdělávání, to co pro tebe bylo k ničemu, byl pro jiné základ a naopak.
To ja nerikam ze mi zakladni vzdelani bylo k nicemu.Jen je fakt ze treba ta znama zminila, ze mnohe roky by si uzila, ci zila i jinak, nez sezenim za lavici.
Ale je to mozna i ovlivneno tim, ze ted uz opravdu jen sedi za stolem, pripadne lezi.
Ja jsem treba rada za jakekokiv informace, budiz i Vid skvela vec, ale mnohdy se mi stalo, ze jsem nevedela, ze ted mam informace uzit, ze se mi to nespojilo s realnym pouzitim, uzitim v zivote a az dodatecne jsem si rrekla aha, my se to ucili.
A nechci brat praci ucetni
,ale treba takovy ucebni obor kuchar/cisnik, nebo zahradnice, nebo ja netusim, potrebuji taky zaklad dani, aby v tom casem neplavali. a zakladka je od slova zaklad od vseho, co bych mohl potrebovat.
Spis jsem nevedela proste jak odpoved na to, kdo rika, ze je potrrba 10let zakladniho vzdelani a pak ze je potreba v 6.letech umet psat, v 7.letech treba mit povinnou prvouku a tak.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.