Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
No, zakladni skola ma dat zakladni prehled globalne o zivote, vcetne komunikace, spolecnosti, sebeucte, nejen pracovni zamereni, vse ma v osnovach.
Ja vedela uz od malinka, co bych rada byla.
Ale spis se mi jedna o to, ze treba misto rovnic, ci vidu dokonaveho,takovou financni gramotnost uci co?Nebo kdo urcuje, ze je dulezitjsi treba Vid, nez ta financni gramotnost a rovnice o dvou neznamych, nez treba vypocet dani?
Ja to fakt nevim a otazka te zname me prekvapila.Rikam, je to prihlouply dotaz, ale budu rada, kdyz budu vedet jak priste odpovedet
Tak ony ty základy potřebuješ, abys na ně mohla v budoucnu stavit
Samozřejmě nikdo nevyužije 100 % znalostí ze ZŠ.
ŠVP - školní vzdělávací program
RVP - rámcový vzdělávací program
Základní školní docházka je rozdělena to 3 částí. 1. - 3. ročník, 4. - 5. ročník a 6. - 9. ročník. Pro každou část jsou v RVP stanoveny výstupy, které mají žáci zvládnout a je na škole, jak si učivo rozdělí - k tomu slouží ŠVP. Proto na některých školách mají půlku násobilky ve 2. a půlku ve 3., někdo rovnou ve druhé.
Principem základní školy je dát žákům nějaký základní soubor znalostí, na kterém se dá stavět při pozdějším vzdělávání. A protože máme skupinové vzdělávání, tak se prostě všichni učí všechno, aby se potom mohli dále vzdělávat ve vybraném oboru a nebyli limitováni. Bohužel navíc mezi lidmi není všeobecné vzdělání nijak ceněno a klidně se chlubí, že neví, kdo to byl Jan Lucemburský a kde leží Čad. ![]()
Na střední škole se prostě nedá dohnat všechno, takže holt se děti něco musí naučit už na základce. Navíc opravdu velkou spoustu věcí by člověk v životě použil, kdyby je z té základky uměl. Ale pokud se většina učiva ohodnotí jako zbytečná, tak se z hlavy vykouří.
@Anonymní píše:
To ja nerikam ze mi zakladni vzdelani bylo k nicemu.Jen je fakt ze treba ta znama zminila, ze mnohe roky by si uzila, ci zila i jinak, nez sezenim za lavici.
Ale je to mozna i ovlivneno tim, ze ted uz opravdu jen sedi za stolem, pripadne lezi.
Ja jsem treba rada za jakekokiv informace, budiz i Vid skvela vec, ale mnohdy se mi stalo, ze jsem nevedela, ze ted mam informace uzit, ze se mi to nespojilo s realnym pouzitim, uzitim v zivote a az dodatecne jsem si rrekla aha, my se to ucili.
A nechci brat praci ucetni,ale treba takovy ucebni obor kuchar/cisnik, nebo zahradnice, nebo ja netusim, potrebuji taky zaklad dani, aby v tom casem neplavali. a zakladka je od slova zaklad od vseho, co bych mohl potrebovat.
Spis jsem nevedela proste jak odpoved na to, kdo rika, ze je potrrba 10let zakladniho vzdelani a pak ze je potreba v 6.letech umet psat, v 7.letech treba mit povinnou prvouku a tak.
Tak daně se učí i v té finanční gramotnosti.
Já se na ZŠ učila spoustu věcí, které jsem si potom musela stejně zopáknout (daně, volby, atd.), protože jsem to pár let nepotřebovala ![]()
@Anonymní píše:
To ja nerikam ze mi zakladni vzdelani bylo k nicemu.Jen je fakt ze treba ta znama zminila, ze mnohe roky by si uzila, ci zila i jinak, nez sezenim za lavici.
Ale je to mozna i ovlivneno tim, ze ted uz opravdu jen sedi za stolem, pripadne lezi.
Ja jsem treba rada za jakekokiv informace, budiz i Vid skvela vec, ale mnohdy se mi stalo, ze jsem nevedela, ze ted mam informace uzit, ze se mi to nespojilo s realnym pouzitim, uzitim v zivote a az dodatecne jsem si rrekla aha, my se to ucili.
A nechci brat praci ucetni,ale treba takovy ucebni obor kuchar/cisnik, nebo zahradnice, nebo ja netusim, potrebuji taky zaklad dani, aby v tom casem neplavali. a zakladka je od slova zaklad od vseho, co bych mohl potrebovat.
Spis jsem nevedela proste jak odpoved na to, kdo rika, ze je potrrba 10let zakladniho vzdelani a pak ze je potreba v 6.letech umet psat, v 7.letech treba mit povinnou prvouku a tak.
Všechny učební obory (co vím) se učí vypočítat si daňové přiznání. Počítá se s tím, že většina bude OSVČ, ale učí se i spočítat hrubou a superhrubou mzdu. Na učilišti je na praktický život připravují víc než na SŠ. Jeden z námi říkal, že výuka probíhá - Takže tohle, by se mělo dělat tak a tak. V praxi to, ale budete zřejmě dělat tak a tak. Takže teoretický postup si zde vysvětlíme. A to jak to skutečně funguje si vysvětlíme a ukážeme na praxi.
Ale myslím, že se to neučí na gymnáziu. Tam se počítá, že jdou dál.
@Anonymní píše:
ale tak na základce nemá smysl učit se daně jako takové, protože než děcka vyjdou základku a dokončí střední (ať už učňák nebo maturitu), tak to stejně může být v daních úplně jinak
věř mi, jeden čas dělala daně a mzdy pro manžela, byla jsem furt v pohotovosti a sledovala zákony, protože se měnily neustále
nicméně na základce se děti učí třeba právě procenta, která později při výpočtu daně využijí. co mám holku na střední, tak ve třeťáku a čtvrťáku budou mít ekonomiku, předpokládám, že o daně zavadí tam. totéž mají i na škole, kam by ráda udělala přijímačka mladší holka. obě jsou to odborné školy s maturitou, ale předpokládám, že obdobně to v současné době budou mít i učební obory ![]()
Anonymní, a co bys teda děti na základce učila, když ne základní věci týkající se matematiky, českého jazyka. Na čem budou pak stavět při středoškolské matematice, když nebudou umět ze základky rovnice? ![]()
Mě napadá nebo spíš zajímá jedna věc, existuje ještě dneska něco jako povinná četba?
@Moise Ne - je to pouze na vyučujícím. Je doporučená četba pro určitý věk a z toho učitel vybírá=)
@Sashie to jsem se asi špatně vyjádřila, je mi jasný, že není nařízená zezhora pro všechny školy. Spíš jestli paní učitelka může po dětech chtít, aby přečetly něco konkrétního. Víš jak to myslím. My třeba před těmi x lety vyfasovali v září seznam knížek, které na ten rok „musíme“ přečíst. Někdy to byla konkrétní knížka, někdy třeba jen literární směr, v rámci kterého jsme si mohli titul vybrat. A vím, že spousta rodičů se bouřilo a držkovalo, že jejich mazánek nebude číst třicet knížek za školní rok ![]()
U nás na základce zatím nic takového není, musí číst, ale paní učitelce je jedno, co čtou. Od třetí třídy si zřejmě budou psát nějaký deníček.
@Moise Dcera psala čtenářský deník už ve druhé třídě, ale z knih co četla. Jinak povinná četba je jsou to většinou knihy které se víc probírají. Babička, Polednice… Tyhle jednou prý pořád ![]()
@Moise Zase záleží na učitelce. Může chtít konkrétní knížky, stejně tak jako dát výběr.
@Moise Jo tohle - to učitel může chtít, ale mělo by to být v nějaké „normální“ míře. Zvláště na 1. stupni ZŠ. Já jsem to běžně dělala tak, že jsem od třetí dala seznam cca 10 knih. Z toho si žáci mohli dle své volby vybrat aspoň 3 knihy, dalších 6 jsem chtěla podle vlastní volby. Každý měsíc jedna kniha, kromě června.
Kolegyně od 6. třídy to má tak 50/50.
@Moise píše:
My třeba před těmi x lety vyfasovali v září seznam knížek, které na ten rok „musíme“ přečíst. Někdy to byla konkrétní knížka, někdy třeba jen literární směr, v rámci kterého jsme si mohli titul vybrat.
moje děti na základce to měly tak, že na prvním stupni mohli číst, co chtěli, ale pravidelně museli jednak odevzdávat čtenářský deník, jednak ostatním svoji knížku představit. výběr se nechal na nich, mám pocit, že minimum byly asi čtyři knížky za školní rok, ale to teď nevím jistě. na druhém stupni těch knížek mají pět nebo šest a mají určený jenom žánr, výběr konkrétní knížky je na dětech. holka na střední už má určené jednak literární směry, jednak autory a někdy přímo konkrétní titul - tam už to je pak o četbě k maturitě, kdy budou mít seznam, ze kterého si musí něco vybrat. ale tak celkově té četby po dětech dneska chtějí míň, než bylo za nás ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.