Osoba pečující o dítě a OČR
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem nahlášená jako osoba pečující o dítě do 7 let, dítě je nemocné, takže jsem s ním doma. Ale teď jsem onemocněla i já a potřebovala bych si zajít k lékaři. Bylo by možné, aby si manžel vzal paragraf? Asi teda na mě? Předpokládám, že na dítě nemůže když jsem s ním já a jsem ta osoba pečující.
Nemáte někdo zkušenost?? Děkuji
Proč hned zkušenost? Předpokládáš špatně.
Cituji z https://www.cssz.cz/…setrovne.htm:
Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat z důvodu ošetřování nemocného člena domácnosti, nebo péče o zdravé dítě mladší 10 let z důvodů uzavření, školského nebo dětského zařízení (zapříčiněného havárií, epidemií či jinou nepředvídanou událostií), ošetřovné též náleží v případech, kdy byla dítěti nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.
Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu PPM nebo má nárok na rodičovský příspěvek. Toto omezení neplatí v případě, kdy tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace zákonem stanovené, porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.
Zákoník práce, § 191:
Zaměstnavatel je povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu jeho dočasné pracovní neschopnosti podle zvláštních právních předpisů58), po dobu karantény nařízené podle zvláštního právního předpisu59), po dobu mateřské nebo rodičovské dovolené, po dobu ošetřování dítěte mladšího než 10 let nebo jiného člena domácnosti v případech podle § 39 zákona o nemocenském pojištění a po dobu péče o dítě mladší než 10 let z důvodů stanovených v § 39 zákona o nemocenském pojištění nebo z důvodu, kdy se fyzická osoba, která o dítě jinak pečuje, podrobila vyšetření nebo ošetření u poskytovatele zdravotních služeb, které nebylo možno zabezpečit mimo pracovní dobu zaměstnance, a proto nemůže o dítě pečovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon takže může mít paragraf na dítě? nebo mám raději chtít i na sebe a poradí pak v práci který předložit?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@eumedon takže může mít paragraf na dítě? nebo mám raději chtít i na sebe a poradí pak v práci který předložit?
Může mít podle mne paragraf na dítě a ošetřovné, a to z důvodu, že osoba, která jinak pečuje o dítě, je nemocná. Je to v § 39 odst. 3.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jsem nahlášená jako osoba pečující o dítě do 7 let, dítě je nemocné, takže jsem s ním doma. Ale teď jsem onemocněla i já a potřebovala bych si zajít k lékaři. Bylo by možné, aby si manžel vzal paragraf? Asi teda na mě? Předpokládám, že na dítě nemůže když jsem s ním já a jsem ta osoba pečující.
Nemáte někdo zkušenost?? Děkuji