Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Lentil No tak nějak - já měla info od sousedky (rodící rok a něco po mně první a pak asi rok opět po mně druhé). Také byla nadšená - no když začala popisovat tak mě osobně zvyklou na Porubské rozmazlování poněkud mrazilo.
Pinzeta mě dojala - mi na spodek koukali naposled na sále a to jsem šitá byla pokaždé. ![]()
Jídlo - no to by v Porubě nevydýchali nechat tam mimino samotné na pokoji (Jsem dostala sprda jak hrom jen jsem si šla pro papíry.) I když čočková polévka mě skutečně druhý den po porodu tak rozřehtala že mi slzy tekly.
Kojení - já nevím, ale před těmi dvěma lety té mojí paní na pokoji, s holčičkou nalokanou plodovky a přemírou mlíka pomohli dost ochotně a učili, pomáhali, klidně uprostřed noci (až tedy na jednu krávu
).
No jako líná huba holé neštěstí, ale zas mohla jsi to mít víc v pohodě.
![]()
Ivo - tak v podstatě jsem tam šla ze zvědavosti, už jsem byla skoro rozhodnutá pro Porubu. Ale když jsem to slyšela z tolika stran, jaké jsou ty Vítkovice nejúžasnější z úžasných… jako všude je něco, ale neukázat prvorodičce ani polohy při kojení a vrazit jí místo toho brožuru?! Hlavně, že sestřička má naučené „my jsme baby-friendly hospital, klademe tu důraz na kojení“
.
To naše propouštění snad vůbec nekomentuju. Tam je to prostě vidět na každém kroku, že peníze jsou to, oč běží.
Ale to chození do jídelny - jedna sestřička nám osvětlila, že maminky to řeší např. otevřenými dveřmi pokoje. To mě fakt pobavila
. Taková štreka a ještě za roh. My jsme se střídaly a když jsem byla sama, tak jsem prostě vrzla dítě do šátku, byli z toho všichni tak vyšokovaní, že mi ani nikdo nic neřekl
.
To zase je pravda, že oni mají blbých pravidel milión, ale nedodržování nějak moc neřeší/neumí řešit (např. jsem malou měla v noci v posteli, protože jsem prostě usnula, a nikdo se se mnou nehandrkoval, max. vyvalily oči).
Jinak je to opravdu smutné, jak to pořád funguje. Té paní, co byla se mnou a porodila v podstatě překotně, takže byla naprosto fit, jednoduše řekli, že miminko jí dají na kojení v šest večer, pak v devět, a pak až ráno
. Když se ozvala, tak nebyl problém, ale… no. Na začátku na výběr nedostala.
Já kdybych si teď po těch zkušenostech mohla vybrat, tak rodím ve Vítkovicích - na sále byli naprosto úžasní, to nemůžu říct půl slova, dokonce to předčilo moje očekávání - a pak chci převoz do Poruby. Ovšem bezkonkurenčně nejlepší sestřičky jsou stejně na Fifejdách
.
Mnooo Fifky komentovat nebudu - já tam byla vlastně jen na gyndě a zděsila mě pouze vyšetřovna, porodní (ani nevím jak to nazvat, pokoj to nebyl). No a pak hlavně pan DOKTOR. (I když sestřička navlečené v teplých ponožkých a mikině - fakt tam děsně táhlo v tom lednu - procházející klidně kolem matek v noční košili čekající hodinu až jí laskavě někde umístí - hmm noo už MLČÍM měli štěstí že mi bylo natolik blbě že jsem se nehádala.
Otevřené dveře
, jak by se tvářili ve skutečnosti na šátek nevím, ale já ho hlásila jako možný (po té co první noci, kdy S. chtěla nosit do tří do rána), že mi ho muž musí ráno donést a netvářili se nijak zděšeně. ![]()
Dítě se mnou v posteli spalo - nikdo neřekl popel. ![]()
Ještě jsem si drze řekla, že by nám mohli přidělat k postelím bočnice - bohužel prej je na oddělení nemají. ![]()
Ovšem všechno je relativní na podzim 2005 jsem Porubu nechválila ani trošku. Porod zvrzali, šestinedělí bylo úděsné - hold jsem tehdy víckrát narazila na Krávu. ![]()
taky jsem byla z Vítkovic překvapená… rodila jsem císařem - dítě jsme po porodu dostali na chvíli na chodbě (nebylo místo)…
rodila jsem v 8 ráno, pak ho dovezli až v 5 odpol a pak co 3 hodiny - prý ať si můžu odpočinout, takže jsem jen ležela a čuměla do stropu… v noci ho nedovezli vůbec, další den pravidelně co 3 hodiny… na pokoj s miminem jsme šli až 3. den…
přiložení se snažila ukázat praktikantka, starší sestry odkazovaly na letáček… odsávání nateklých prsou neřešil nikdo, když jsem se na to zeptala sestry, tak mi poradila, ať si ručně odstříkávám… „do čeho?“ - „v jídelně jsou přece vyvařené skleničky“…
malý měl žloutenku, takže mi ho pak zase vozili pravidelně jen na krmení - jednou ho přivezli a nechtěl se přisát, tak jsem vystresovaná volala sestře a ta mi řekla, že před chviličkou řval, takže mu dali ze stříkačky!!! asi až 5. den mi ho pak jedna sestřička nosila ne podle harmonogramu, ale podle toho jak plakal…
jo a v těch postýlkách maj chůvičky a to hned při „přednášce jak to tam chodí“ sestra řekla, že když to bude pípat, tak stejně nikdo nepříjde!! …
rodila jsem letos v únoru
Jana
HOlky vy mě docela děsíte. První dítě jsem rodila v Olomouci.To se dalo.Druhé v Novém Jičíně.Hrůza a děs už při příchodu do porodnice. Nejdřív mi řekli,že neví jak jsem přišloa na to,že začínám rodit.Přitom se pak narodil o půl 11 a to jsem tam s manžou dorazila o půl 8 Takže nějaký 3 hod´ky. Porod hrůza,uklízečka kolem mě pořád lítala se smetákem a hadrou.Pak mi musela dokonce zavolat doktorku ,že už to bude.Nakonec to dpadlo tzak,že se mi při porodu natrhla placenta,zakalila pl.vodu,malý to vdechnul a byl z toho pořádný zápal plic. Na druhý den ráno ho rychlá převážela do Ostravy Poruby. Tam mi ho dali díky bohu dohromady.Mě pustili až za dva dny.Malý ležel na jipce tak mě tam za ním pustili až za týden. Všechno mi vysvětlili,pomohli přiložit k prsu atd.Musím je tam všechny vynachválit. Proto ted´se třetím se k porodu chystám rovnou tam ,je to z ruky tak doufám,že to stihnu tam dojet.A opět mě nezklamou.
Mám bohužel úplně stejnou zkušenost. Rodila jsem v květnu 2010 a Vítkovice jsem si vybrala pro velmi kladné ohlasy a hlavně proto, že jsem byla prvorodička a potřebovala jsem pomoct s kojením. Teorii jsem nastudovanou měla, ale praxe mi chyběla. Co se týče porodu vše bylo ok, ale šestinedělí mě velmi zklamalo. Když jsem požádala o pomoc a radu sestra ze šestinedělí mě odkázala na sestry z novorozenecké, že ty jsou od toho. Když se mi podařilo odchytit sestru z novorozeneckého a požádala ji o radu zastavila se jak solný sloup zeptala se kdy jsem rodila a pak mě odkázala na brožurku. Když jsem řekla, že brožurku prostudovanou mám, ale že nám to nějak nejde odvětila mi „musíte zkoušet maminko“ a byla včudu.
Na pokoji jsem byla s maminkou ta byla také prvorodička a setkala se bohužel s tím samým. Tím, že jsme obě přikládaly děti špatně se nám udělaly oběma ragády až kapala krev. Když už jsme nevydržely a ukazovaly to sestře na šestinedělí tak nám řekla to máte dobrý…naštěstí se přišla na maminku s kterou jsem ležela podívat porodní asistentka a jak viděla její prsa uplně se zhrozila donesla chladivé gelové polštářky a kloboučky, samozřejmě jsem se hned taky přidružila.
S manipulací dítěte to byl taky dobrý vtip, rodila jsem v pondělí a jak se přebaluje dítě a informace k němu jsem dostala ve čtvrtek .o)
Málem jsme ani nekoupali, protože mě v pátek pouštěli domů tak jsem jednu sestřičku z novorozeneckého vyloženě v pátek ráno ukecala na rychlovku at aspon trošku vím jak… Tak to je bohužel má čerstvá zkušenost.
Diskusi už jsem nedočítala, protože mi v mých diskusích zapadla někam hluboko dolů, tak teď překvapeně koukám a hlavně je mi z toho smutno.
Hlavně z posledního příspěvku. Tak snad si z toho aspoň někdo další něco vezme
.
podle mě jde o to, na koho natrefíš
pokud je 95% kladných ohlasů a tady jsou 3-4 maminky, které mají špatnou zkušenost, nebrala bych to jako směrodatné .. i když je mi maminek se špatnou zkušeností líto ![]()
Já bych na FIEFJDY nešla nikdy .. mám blíž veterináře a ten by to určitě zvládnul líp. Porodní tam neznám, nemůžu hodnotit, ale ostatní „odbornosti“ včetně pohotovosti DĚS A HRŮZA … neznám nikoho, kdo by byl ve Fifejdách spokojen.
Tak stejně FAKULTKA .. mám kamarádky, které z šestinedělí doslova utíkaly, z gynpor. odcházely na reverz i s horečkama, než tam ležet. Za vše hovoří to, že kamarádky známá, tam pracuje jako PA a rodit šla raději do Vítkovic, i když tam to zná a měla by tam zdarma nadstandart a podobně.
Podle mě to nejde takhle paušalizovat, někomu někdo sedí, někomu ne .. někdy natrefíš na špatný kolektiv a jindy na super ..
Jídlo ve Vítkovicích .. no mi přišlo docela fajn a to jsem tam ležela 14dní .. i když jakmile jsem zjistila, že za dva dny jdu domů, už jsem to nějak přestala vnitřně akceptovat a raději jsem nejedla
myslím, že nikde to lepší není .. ležela jsem v hodně nemocnicích a fakt bych řekla, že i když ve Vítkovicích to byly šlichty, tak asi nejlepší, co jsem jedla
fuj
Solnička je absolutní nezbytnost! to by měli psát do té brožurky - co s sebou do porodnice ![]()
tak já rodila ve Vítkovicích letos v únoru a co se týká porodních asistentek…maximální spokojenost. Byla jsem na vyvolávačce, asistentky milé, úsměv sem , úsměv tam a to i přesto, že měli stop stav, chřipkové období…
Na oddělení byly sestřičky taky docela fajn, vždycky se najde nějaká vyjímka, ale snažily se…jedna asistentka…Vlaďka , se dokonce přišla podívat na oddělení druhý den po porodu a když zjistila, že jsem od rána neměla malého, vzala mě na porodní a malého donesla. To vše se stalo ale jen proto, že měly stop stav, oddělení šestinedělí i gynekologické úplně plné, sestřičky lítaly od rána do večera a přesto se snažily vyhovět a byly ochotné.
Vše je jen o lidské povaze, všude se najdou vyjímky , ale podle toho, co slýchám z okolí mi pořád Vítkovická porodnice vychází nejlépe
Potkala jsem nedávno kamarádku, která rodila ve Vítkovicích coby prvorodička. Říkala, že byla strašně spokojená. Ale když jsem se jí zeptala, jak ji tam učili kojit, tak jsem se po x-té dozvěděla to stejné - nepomohli jí vůbec nijak, vrazili jí brožuru, ať si to načte.
Tak já nevím. Krnov
?
Len-til-kah píše:
Potkala jsem nedávno kamarádku, která rodila ve Vítkovicích coby prvorodička. Říkala, že byla strašně spokojená. Ale když jsem se jí zeptala, jak ji tam učili kojit, tak jsem se po x-té dozvěděla to stejné - nepomohli jí vůbec nijak, vrazili jí brožuru, ať si to načte.
Tak já nevím. Krnov?
Tak já taky dostala brožuru a stačilo, kojení nám šlo dobře. Sousedka na pokoji na tom tak dobře nebyla, ale sestřičky za ní chodily, ukazovaly polohy, radily, půjčily odsávačku… ![]()
Tak holky já nevím, ale ve Vítkovicích jsem rodila v červenci 2010 a můžu říct, že jsem byla úplně nadšená. Porod trval 23 hod, byla to totiž vyvolávačka, ale pořád mě chodili kontrolovat, manželovi nabídli kávu a dokonce i něco na zub. Po porodu jsem měla komplikace, tak mě hned na boxu uspali a manžela poslali na chodbu i s malou, ale po probuzení jsme ji hned zas viděla. Když mě dovezli na pokoj, tak se mě hned ptali jestli chci malou k sobě, ale já jsem měla větší ztrátu krve a nebyla jsem ani schopna dojít si sama na záchod, tak jsem raději řekla, že ne. to bylo asi ve 4 odpoledne. Potom mi ji donesli v 6 a v 9 na kojení, přičemž mi hned při prvním kojení ukázali techniku. druhý den byla Terka už jen moje. Podotýkám že zrovna vyšel víkend a hned na to dva svátky za sebou a přitom tam bylo dost personálu, aby chodili několikrát denně se ptát, jestli je všechno v pořádku, jestli se nenalévají prsa, miminko dobře pije, atd. Každý den u vizity kontrolovali šití. Jedině mi vadilo, že se musí na jídlo do jídelny, ale jinak nic. Sestřička mě v noci čapla, že mám malou v posteli. Jen jsem jí vysvětlila, že jedině tak dobře spí. Sestřička se pousmála a zvedla mi postranici, ať malá nespadne. Opravdu si nemůžu stěžovat. Jídlo sice žádný zázrak, ale je to bohužel v uvozovkách dieta pro kojící matky. Pracuji v Porubě, ale nikdy by mě tam nikdo nedostal. Jedině tehdy, kdybych věděla, že něco není v pořádku. V Porubě rodili od nás všechny sestřičky a každá říkala, že už je tam nikdo nedostane.Je to jen můj názor, ale příště jdu rodit zas do Vítokovic. ![]()
Romči - kojící matky tam zvlášť dietu rozhodně nemají, já dostala na večeři sardinky v tomatě a na oběd kynuté knedle… To si myslím, že je technicky nemožné vařit zvlášť pro jedno oddělení (nebo spíš technicky možné, ale docela drahé).
Romči - dieta pro kojící matky to určitě není (a i mi je jasné, že to nelze), my zrovna měly štěstí na jídla při kojení absolutně nevhodná.
Tvoji spokojenost chápu, protože Ti zrovna vyhovovalo, co Ti nabídli. Takhle jsem byla spokojená i já na Fifejdách a v Porubě.
A zrovna v té Porubě v pohodě dodrželi, co jsem od nich chtěla - že mi dají dítě ihned a že mě tam nebudou držet pro nic za nic.
Jenom se chci zeptat - nerodily byste tam proč? Kvůli porodu samému, anebo kvůli tomu pobytu na šestinedělí?
A ještě druhá otázka - ukázal Ti někdo přímo na pokoji, jak se dítě přikládá? (Ano, vím, že se chodí ptát, ale mají chodit koukat a přímo fyzicky pomoct. Chodili?)
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Taminko, tak ty jsi byla na nadstandardním pokoji, takže jsi to asi nepocítila, ale , jak psaly holky, pokud budeš na normálním pokoji, tak asi nic moc. Jinak já tam rodila před skoro 3,5 lety a sestry na šestinedělí mi taky docela uvízly v hlavě, ale myslela jsem si , že dneska už je to jiné. Jinak si chci taky zaplatit nadstandard, ale vím, že tyto pokoje jsou věčně obsazené a může se stát, že celou dobu nebude žádný volný. Před 3,5 lety se uvolníl nadstandard až 4 den mého pobytu. Nepřihl. Karin