Ostrava - Vítkovice - oddělení šestinedělí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14015
16.6.10 15:11

Ostrava-Vítkovice - odd. šestinedělí

Ahoj. Ani nemám dotaz, spíš bych se chtěla podělit. Našla jsem na toto téma mnoho diskusí:
https://www.emimino.cz/…dnice-38902/
https://www.emimino.cz/…dnice-38904/
https://www.emimino.cz/…ovice-38711/
 https://www.emimino.cz/…ovice-17048/

Hodnocení porodnice na emiminu je tady
https://www.emimino.cz/…e/vitkovice/

Co mě ale udivuje: reference jsou veskrze kladné, a to velmi. Já jsem čerstvě dokončila své kolečko po ostravských porodnicích - prvního syna jsem rodila na Fifejdách, druhého v Porubě a teď dceru ve Vítkovicích - a musím říct, že jsem po těch ohlasech byla překvapená hodně, o to víc, že mám srovnání.

Co se týče porodu samotného, tak super, přístup skvělý, všichni strašně hodní a vstřícní, dostala jsem ten největší a nejhezčí porodní box, manželovi dokonce nabízeli kafe (koneckonců otec u porodu stojí 800Kč). Poznamenávám ale, že porod byl naprosto bezproblémový a velmi rychlý.

Co se ovšem týká oddělení šestinedělí, tak to byla řádně studená sprcha.
Ač jsem byla domluvená, že miminko dostanu ihned po převozu z porodního sálu, nastal najednou nepřekonatelný problém, že pro mě není roomingový pokoj a bude za hodinu až za tři a do té doby dítě nedostanu. Když jsem se ho přesto dožadovala (klidně bych si sedla někam na židli s miminkem v zavinovačce, bylo mi to jedno), tak jsem se dozvěděla, že „musím nejdříve absolvovat poučení, jak se o dítě starat“. V mém případě extra komické. Poté, co jsem sdělila, že skutečně nemusím, mi bylo dítko neochotně vydáno, a nejen, že jsem se vyhnula poučení, ale nedozvěděla jsem se absolutně nic, prostě mi vrzli postýlku se slovy „vy jste vícerodička, tak všechno víte“.

Můj další pobyt se odvíjel v duchu toho, že se mě radši nebudou na nic ptát, ještě bych mohla zas s něčím trojčit (což mi ale vlastně vyhovovalo). Bohužel podobný přístup zaujaly sestry k mamince, která se mnou byla na pokoji, a ta rodila poprvé.
Nikdo jí neukázal, jak se s dítětem manipuluje (resp. v úterý došla nějaká paní, jenže maminka rodila v neděli), nikdo jí neukázal, jak se přikládá na kojení, polohy sestry odbývaly odkazem na jakousi brožuru s tím, že když bude potřebovat, má si kdykoli zazvonit na novorozenecké. Jenže když to udělala, zas se nedozvěděla nic, max. sestra na její „mohla byste mi pomoct s kojením“ zůstala chvíli stát jako solný sloup, pak se otázala, kolikátý den je paní po porodu, a když zjistila, že teprv druhý, opáčila, že to je jasné, to ještě nemůže mít mlíko a nabídla dokrm.
Bylo to až k pláči, jak ten samý postup opakovala jedna děstká sestra za druhou - „potřebujete pomoct?/hm, kolikátý den?/hm, tak to nemůžete mít mlíko - dáme dokrm“?
Nikdo se nepodíval, jestli přikládá dobře, nezkontroloval prsa, jestli tam to mlíko je, prostě nic. A to se dožadovala pořád dokola.
Suma sumárum dětské sestry jsou tam - pro ty maminky na pokojích - podle mého názoru s prominutím naprosto k prdu.

Mně pro změnu dělali otřesné obstrukce s tím, že jsem chtěla být propuštěna 3 dny po porodu (v úterý, rodila jsem v sobotu ráno). U nich se propouští po 4 dnech a přes to nejede vlak. Pediatrička mi vykládala bludy o tom, že je to doporučení České neonatologické společnosti, že dřív nelze (podotýkám jednalo se u nás o 74 hodin, kdy jsem chtěla být propuštěna, navíc jsem nedala očkovat TBC), sdělila mi, že miminku nebude provedeno sono ledvin, protože takto brzo se prostě nedělá (úplná hloupost, nakonec jsem si vyšetření vydyndala), atd. atd. Prostě jsem se odtamtud nemohla dostat přesto, že porodnice má plno a stabilně odmítá přijímat rodičky (mě vzali jen kvůli pokročilému nálezu).
Moje teorie je, že se tam snaží maminky držet ty 4 dny, protože je to prostě ekonomické, evidentně se tam šetří na všem - nedostaly jsme do začátku žádnou noční košili, jako jsem to zažila jinde, dětské oblečení nám bylo měněno dost neochotně (pokud jedna maminka na pokoji chyběla, sestra nijak neřešila, že si nemůže říct o čisté oblečení, a prostě se zdejchla), čtvercová plena všeho všudy jedna na všechno - jako univerzální řešení dostane každá maminka akorát roli kuchyňských utěrek (asi že na blinkance, na dupku, dokonce i při vážení u vizity se dítě podkládá na váze papírovou kuchyňskou utěrkou 8-o ).

Pobyt se dá nějak přežít, ale o nějaké spokojenosti moc mluvit nemůžu, natož o nadšení. Tak nevím, jestli jsem už tak enormně náročná, anebo teprve teď jsem prozřela.

EDIT: Netuším, proč se diskuse v pravém sloupci objevuje pod takto domršeným názvem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
16.6.10 15:17

Ty Vítkovice mě mrzí, ale nemám srovnání, byla jsem třikrát velmi spokojená v Porubě :)

Ovšem moc a moc gratuluji k princezně :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
16.6.10 15:24

Lesino - děkuju.
Já si skoro říkám, jestli ty spokojené maminky nejsou prvorodičky, anebo vícerodičky, které i předtím rodily ve Vítkovicích. Absolutně nechápu, z jakého důvodu je ta porodnice tak populární a protěžovaná a ráda bych se to dozvěděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
16.6.10 17:27

Já jsem byla taky dvakrát v Porubě…
ale musím se přidat k veliké gratulaci k Beatce - mmch krásné jméno ;-) :kytka:

Ten přístup sester je teda smutný… v Porubě se ohledně kojení ke mně taky tak chovali - jako prvorodička jsem netušila zhola nic ale kojení jsme si poctivě vybojovaly, u druhého už jsem věděla co a jak, nemusela se ptát a nepotřebovala. Všichni všude tvrdí, že ve vítkovicích na 6nedělí to je lepší, tak jsem zvědavá na reakce, tohle je první negativní, co slyším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
16.6.10 17:27

Ahoj,
já rodila před 6-ti lety ve Vítkovicích, byly ještě staré porodní boxy a letos v únoru jsem se rozhodla tam rodit znova. S porodem samotným nemám srovnání, nyní jsem rodila císařským řezem, ale šestinedělí se nezměnilo, jen ta paní, co svolává k jídlu už nezvoní takovým tím šíleným zvoncem, ale ječí na chodbě :mrgreen:
Měla jsem pocit, že sestry z gynekologie „soupeří“ se sestrami z novorozeneckého. Pokud jsem požádala o radu gyn. sestru ohledně kojení, sice přišla, dala odsávačku a radila odsávat. Pokud jsem ale zašla na novorozenecké, ochotně mi poradily, i v noci. Dokonce jedna sestra jak viděla stav mých prsou, vzala mě hned k nim na elektrickou odsávačku, poté se mi minimálně 2 hodiny věnovala na pokoji, učila polohy. Takže na sestry z novorozenéckého pěju jen chválu, díky nim jsem nechytla zánět do prsou. Ale ty „gynekologické“ opravdu stojí za prd a měla jsem pocit, že je spíš otravuju.....

A samostatná kapitola je Vítkovická strava :mrgreen:

A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
16.6.10 18:55

Ja jdu hlavne pogratulovat.Takze gratuluji k male nosenkyni a k porodu bez problemu.

S neochotou vydat dite jsem se take setkala (ale jinde, oni maj snad celorepublikovou prupravu :roll: ), taky mi slibili hned po prevozu ze salu a taky to neslo, nemel kdo me poucit :roll:

Bohuzel, jakmile clovek presne vi, co chce, je to problem, dokud jede v zajetych kolejich a nechce nic extra, tak je spokojeny. Nekdy bych si prala vedet min :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
16.6.10 20:06

Ahoj
gratuluji k holcicce.
JInak ty Vitkovice jsou pro me sok,ja tam teda rodila,naprosta spokojenost,protoze jsem po porodu musela zustat na porodnim dalsich 6 hodin do dalsiho zakroku tak jsem malou mela celou dobu u sebe,rano mi ji na porodnim ihned sestra donesla,po prevezeni na sestinedeli jsem ji taky hned dostala akorat mi ji potom sestra odnesla protoze jsem jeste nemohla vstat,ptala se zda ji chci mit pres noc,ja ji nechala u nich,hned rano prestehovani na nadstandart a mala celou dobu nonstop se mnou.
Ubrousky a kuch,uterky jsem mela sebou,obleceni mi sestra chodila nabizet 3×denne,sestry z novorozeneckeho chodily snad co hodku zda mi vsechno jde a neco nepotrebuji az jsem jim uz muselal
rict ze kdyz neco budu potrebovat tak za nima dojdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
16.6.10 20:27

čičinko - no Ty jsi extra případ hysterické alternativní matky a asi bys tež šla do jídelny s miminem v šátku, abys ho nemusela nechávat na pokoji :mrgreen: (btw Poruba vozí jídlo na pokoj, což je pro mě jediná možná baby-friendly varianta).

zuzko - díky. S Porubou je to pravda, taky tam toho člověk o kojení pochytí houbeles, i já jsem měla na pokoji jednu zoufalou prvorodičku se žloutenkovým miminkem a nezáviděla jsem jí ani trochu (zase ale to, že jsem schopna v pohodě kojit svoje bezproblémově savé děti, ze mě laktační poradkyni nedělá, takže suplovat sestry neumím, takže jsem jí nepomohla). Spíš mi ale přišlo, že sester bylo málo a maminek hodně, než že by tam chodily jak bludné ovce a nebyly schopny.

Anini - tak sestry z šestinedělí snad nebylo ani vidno.
Jídlo je naprosto otřesné, a to říkám jako někdo, kdo si v těchto šlichtách lebedí, UHO mu přijde jako pochoutka a na takovou stravu se obvykle těší jako na vybočení ze stereotypu poctivé domácí krmě (v sobotu se na omáčku na nudle čekalo dvacet minut, tudíž jsem byla jenom o polívce, a pondělní kejda ze směsi nadýmavé zeleniny kedlubna-květák-brokolice a mouky v poměru tak jedna ku jedné byl fakt zlatý hřeb, málem mě to roztrhlo :lol: ).
Zvoncem se nezvoní a bohužel ani nikdo nevolá (maminky dostanou denní rozvrh a ostatní organizační info na papíru k samostudiu), takže jsem každé druhé jídlo prošvihla :lol: .

Taminko - to mě nepřekvapuje, protože jsi měla nadstandard, tudíž jsi byla platící zákazník, k těm je logicky přístup jiný a lepšejší.

Jo a co jsem zapomněla - teprve zde jsem měla možnost vidět tu bájnou PINZETU na vložky :twisted: :twisted: :twisted: (ještěže u mě to bylo bez stehů).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
17.6.10 19:16

pinzeta na vložky? co to je? to by mě zajímalo.. já jsem zvědavá… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
17.6.10 21:27

ha pinzeta.....jeeeee to bylo neco,az jsem se lekla.
No chodi vizita,mudr/a ma pinzetu,ty lezis,mezi nohama vlozku a dotycny/a ti tou pinzetou tu vlozku oddela aby se podival/a jak se ti to tam dole hoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
17.6.10 23:13

Holky, tak vy mě docela děsíte. Já se rozhodla tam rodit. A to mám 50 km od domova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
18.6.10 08:19

a kdo te desi?Vsak nikdo nepsal nic zase az tak hrozneho a recenze na tuto porodnici jsou vyborne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
18.6.10 09:08

Tak holt se člověk nesmí bát ozvat.
Prostě nenechám na sebe šahat pinzetou, ale oddělám si vložku sama :-) .
Anebo kašlu na info z papíru, že mám ležet bez gatěk a s vložkou mezi nohama, když nemám žádné porodní poranění (už jsem se svlíkala, než mi to došlo).

Potíže s propouštěním maminky asi nemívají, protože asi vezmou na vědomí to jejich „4 dny a den porodu se nepočítá“ jako daný fakt, se kterým se nehýbe. Nastává problém, když chce někdo něco jinak, než oni mu cpou (holt mě pouštěli po 3 dnech v Porubě, tak vím, že to jde, a to i s pupíkem, sonem ledvin a očkováním TBC úplně bez problémů - a čekali mě doma kluci, neměla jsem nejmenší chuť hnípat v porodnici úplně zbytečně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1426
21.6.10 12:36

No to koukám, co se to děje, jsem fakt ráda, že jsem tam nešla… rodila jsem všechny v Havířově a paráda…

Lentilko gratuluju, vůbec jsem netušila, že čekáš další 8-o 8-o :nevim: To máš teda všechny teď brzo po sobě :mrgreen: :think: Tak si to užijte a hlavně zdravíčko.. :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
21.6.10 12:50

Dajmo - díky, já neměla na Beátku metr.
Brzo ani ne, hned mě nějaká maminka v porodce trumfla se třemi dětmi do tří let :zpocenýsmajlík: , švihala to po roce a půl :lol: . Ale tak v porovnání s Vámi ani to není brzo, že :D .

Do Havířova jenom během víkendu odeslali několik maminek, že mají plno. Mně přijde právě zajímavé, že spoustě maminek stojí za to koupit si jejich tzv. VIP kartu, která stojí 2500, a zaručuje, že nemocnice rodičku přijme.

Jinak mi je jasné, že jsem čím dál kritičtější a napoprvé jsem taky leccos přešla. Ale i tak :nevim: .

Příspěvek upraven 21.06.10 v 12:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková