Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
My neměli nic nadýmavého. V Porubě jsem nechtěla rodit, jelikož tam od nás z oddělení rodilo hodně holek a chování otřesné jak na sále tak na šestinedělí. Jedinou výhodu bych měla, že bych dostala zdarma nadstandart, ale to mi nepříjde jako dostatečný důvod. Zároveň něli holky vesměs komplikace a dokonce až tak závažné, že jedna nebude moc mít už nikdy děti a bohužel za to může personál. Takže fakt děkuji ale nechci. ![]()
Ve Vítkách mi hned při prvním kojení sestřička z novorozeneckého přišla ukázat jak na to. Další den nás svolali na jeden pokoj a ukázali nám jak se starat o mimča a další den jedna se mnou přišla koupat. Domů nás pustili 4 den a předtím udělali sono ledvin, koukli na kyčle a naočkovali TBC.
Chápu, že se ti nemuselo něco líbit. Každá z nás je jiná a má jiné nároky, ale já byla opravdu spokojená.
VMěsíc předemnou rodila manželova teta v Porubě a jako prvorodička byla za všeho v šoku. Rodila císařem. Druhý den ji vytáhli drén takovým stylem, že byla úplně vyděšená. Nikdo jí nic nevysvětlil a jen škubli a bylo. Měla úplně rozpraskané bradavky. Kojení je učili stylem tady máte video tak koukejte, a když je už bolestí prosila, ať ji něco na ty prsa dají, tak ji poslali do háje. Říkala, že už ji tam nikdo neuvidí. Další kámoška tam rodila v únoru a taky třetí den si vyřvala, ať jí pustí. Tak fakt nevím.
Každopádně co člověk to názor. Já nikomu nic nenutím. Vždycky jsem říkala, že porodit se dá všude a těch 72 hodin se to dá vydržet. ![]()
Joooo, ale to nebylo 72 hodin, kurec už
.
S poučením dost zvláštní, protože paní se mnou na pokoji nepoučili vůbec nijak, a to měla první, zato mně coby třetirodičce odmítla sestra vydat po porodu dítě, dokud mě nepoučí
. Tak je pravda, že to mělo zakrýt jiný důvod a děvucha už nevěděla, co by mi tak ještě nabulíkovala.
Z Poruby mám zážitky naprosto pohodové, na šestinedělí nebylo teda nikoho moc vidno, ale na sálu byli super
. Jediné, co mi vadilo, byla jejich rutinní aplikace oxytocinu (jsem si blbec nechala nakecat, že je k tomu objektivní důvod, abych posléze zjistila, že to prostě tak dělají) a zavinování po porodu mě bolelo jak sviňa, což přičítám tomuto.
A co vůbec nechápu, proč kdekdo (resp. ženy, které tam samy nerodily) pomlouvá Fifejdy, protože šestinedělí tam a třeba ve Vítkovicích nebe a dudy. Jenže bohužel to srovnání snad skoro nikdo nemá.
Na sále to bylo nejlepší v těch Vítkovicích, ale to ani nemůžu hodnotit, protože příjem 7:25, dítě narozeno 7:43.
No nic, už se v tom nebudu rýpat, kdyby ještě někdy náhodou, tak do V. už nejdu. Leda ambulantně.
Lentilkotak za mě…sestřičky se chodili nejen ptát, ale když se mi malý nechtěl přisát, přišly ochotně i v noci a snažily se pomoct, radily lepší polohu při kojení…
Dobrý den, já rodila před šesti nedělemi své první dítě ve Vítkovicích a mohu říci, že jsem byla spokojená.Je pravda, že ze startu pro mne neměly ihned roomingový pokoj, ale to se dalo pochopit, když byla porodnice na Fifejdách zavřená. Porod byl suprovní, tedy ohledně spolupráce porodních asistentek, sálu a jejich péče. Oddělení šestinedělí bylo také v pořádku, na co jsem se zeptala na to mi bylo odpovězeno a to se vstřícnými slovy, takže opravdu nemohu říci křivého slova, až tedy na tu jejich stravu, ta tam opravdu není vhodná pro kojící matky.(čerstvé pečivo každý den,rajčata na svačinu,jablka apod.) a oblečení pro miminko jsem také měla kdykoliv jsem potřebovala,navíc když zrovna nechodí po pokojích,tak si můžete kdykoliv na to novorozenecké zajít, a to, si myslím,není až takový problém hm? A ještě jedna věc, když už jste byla ráda,že vám dítě usnulo a chtěla jste usnout či odpočívat také, tak začala chodit jedna sestra,za deset minut další sestra,zda je vše v pořádku, potom jedna uklízečka na povrchy, další potom na podlahy, další na dezinfekci apod.takže masakr,žádný klid..Oblečení od nemocnice? To bych teda na sebe opravdu nedala.. No v Porubské nemocnici, nevím asi se to může stát, ale v mé kamarádce zanechali kousek železného nástroje, já osobně bych tam udělala asi vyrvál jako prase.. Ona nedostala ani třeba otce u porodu zdarma a otočil se na ní se slovy: "Ooh,my se moc omlouváme madam.. "Nic víc..a na Fifejdách kamarádku špatně zašily, takže ji museli znovu roztrhnout a opět zašít správně..Ale nezastírám, že může mít někdo podobnou zkušenost s Vítkovicemi..Může se stát cokoliv, takže neodsuzuji asi žádnou z těchto nemocnic či porodnic.. Asi má každá něco..Tudíž si vyberte porodnici dle svého názoru a dle svého uvážení..
Hezký den maminky
Bibi 72 píše:Bibi - v tom případě už se to nedá vysvětlit jinak, než že té mamince se mnou na pokoji dělali naschvály (což skoro bych i brala - ač by je to teda nijak nectilo - kdybych takových zkušeností neslyšela ještě několik).
Lentilkotak za mě…sestřičky se chodili nejen ptát, ale když se mi malý nechtěl přisát, přišly ochotně i v noci a snažily se pomoct, radily lepší polohu při kojení…
Jinak za všechny příspěvky samozřejmě díky, pokud máte dobrou zkušenost, tak jedině dobře
.
Tak mám kousek přes měsíc od porodu a přidám tedy i své zkušenosti s odd šestinedělí ve Vítkovicích.
Sestry ze šestinedělí - naprosto úžasné!!! Chodily se každou chvíli ochotně a se zájmem ptát, zda něco nepotřebujeme. Vždy všechno vysvětlily. Když se mi třeba nalily prsa a musela jsem masírovat, chodila za mnou praktikantka co chvíli, masírovala, pomáhala odstříkávat, chodila se mnou i do sprchy, byla u mě na pokoji i hodinu, než se mi ulevilo atd. Když jsem byla jeden den na pokoji sama, chodily za mnou sestry i na pokec, aby mi nebylo smutno
Zhodnotila bych to slovy - andělé. Opravdu bez nadsázky. úžasný lidský přístup.
Sestry z novorozeneckého to samé. Trpělivé, na všechno odpovídaly, pomohly .. jen jedna starší mi nebyla moc sympatická, ale s péči kterou poskytla mi i malému bylo vše v pořádku. Mimi jsme dostaly hned, jak jsme chtěly. Všechno nám vysvětlily a udělaly hromadné „školení“ jak zacházet s miminkem. Chodily i asistovat s koupáním, maminkám, které si nebyly jisté a pod. Já na ně zvonila třeba často a i ve dvě ráno za mnou hned po zazvonění přišly a pomohly.
Doktoři - jsem vysazená na doktora Svobodu, který mě rodil. Toho fakt nemusím, ale tam hraje roli opět lidský faktor .. z lékařského hlediska si nemůžu stěžovat. Strašně moc chválím doktorku Dvořáčkovou - strašně sympatická paní nebo slečna, lidský přístup, pamatuje si pacienty, profesionálka i přes poměrně mladý věk.
Panu doktoru „postrachovi“ - ten nejstarší, ukrajinec - je na porod asi lepší se vyhnout
mě příjmal a celkem v pohodě. No ukecaný moc není
a česky taky moc neumí, ale řemeslu, řekla bych, rozumí.
Jídlo - dalo se to. No žádná gurmánská strava to nebyla, ale bylo to dobré. Jedno rajče, které donesli jednou za týden, si myslím, že na mimi nebude mít nějaký drastický vliv
čerstvé pečivo nosí, protože na to mají hygienické normy - v nemocnici vám nikdo nosit staré rohlíky nebude, že
a my to řešily velice jednoduše a to tak, že jsme si vždycky to čerstvé pečivo odnesly na pokoj, daly do sáčku a jedly až druhý den, kdy čerstvé nebylo, takže žádný problém ![]()
Novorozenecké oblečení - absolutně bez problémů. Dvakrát denně chodila sestra s dotazem, zda máme něco, co potřebujeme vyměnit. Pokud malý třeba pročůral zavinovačku, nebo prokakal i náhradní oblečky, tak jsem to prostě vzala a zanesla na novorozenecké, které bylo konkrétně od mého pokoje asi 10m, takže žádná dlouhá cesta
a dostala jsem nové. Kdykoliv i o půlnoci.
Jediné, co mi vadilo, byly uklízečky - děěěsně důležité, pořád se hádaly se sestrama na chodbě, s úklidem v koupelnách to fakt moc nepřeháněly a pod. Ale když si člověk byl stěžovat, hned bylo vše v pořádku, jen se muselo čelit kyselému ksichtu uklízeček ![]()
Za mě tedy 10 hvězdiček z pěti ![]()
Lentilko,
mám s porodnicí ve Vítkovicích velmi podobnou zkušenost.
Co se týče porodu a porodního oddělení, tak naprosto a jednoznačně super bomba, nádherný přístup, nemám, co bych vytkla. Rodila jsem plánovaným císařem a jak na operačním sále, tak pak na pooperačním pokoji (ještě nahoře na porodním odd.) úplně paráda a mám na to ty nejkrásnější vzpomínky.
Večer po porodu mě přeložili na odd. šestinedělí a v podstatě až do propuštění (4. den po por.) jsem střídavě brečela lítostí a zlostí a bezmocí. Sestry ze šestinedělí docela ok, ale sestry z NOVOROZENECKÉHO!!! arogance, neochota, povýšenost. Abych byla spravedlivá, až na JEDNU JEDINOU sestřičku, která když mohla, tak ukázala, pomohla s kojením - ale to bylo jen jednou, pak už jsem na ni nenatrefila. Pokaždé, když jsem po sestře chtěla něco ohledně miminka, bylo mi řečeno „mamko, musíte to zkoušet sama“. Malá se mi jednou tak zakuckala až se dusila a já v panice volala tím jejich telefonem na sestru ať mi přijde pomoct, byla jsem fakt vyděšená že mi miminko snad umře
(no ženská po porodu a k tomu prvorodička - chápete) a než jsem jí vylíčila, co se stalo, praštila s telefonem se slovy „nemám čas“. Od tohoto okamžiku jsem už raději nic po nich nechtěla.
Perlička na závěr: beru dlouhodobě léky a jejich užívání se neslučuje s kojením, což jsem nevěděla. Co beru za léky jsem hlásila všude možně všem x-krát (dokonce jsem se na to extra ptala při kontrolách před porodem už v nemocnici!!) a přesto mě nutili, malá blila a s*ala jak o život, nepřibývala, byla celkově špatná a apatická. Až pediatrička doma na obvodě se nad tím pozastavila a řekla, že jsem ani kojit neměla začít, ať okamžitě přestanu. Měli prý mi to říct ještě před porodem ať se nerozběhne laktace. Nikdo nic a já jsem 2 týdny svoji holčičku zbytečně ládovala chemií. Doslova z hodiny na hodinu jsme přešly na Nutrilon a v pohodě.
Takže za mě - kdybych rodia znova poprvé a neuměla kojit, manipulovat s miminkem apod. tak do Vítkovic v žádném případě (protože těch 10 kroků k úspěšnému kojení a kdesi cosi, čím se ohánějí, to jsou jenom písmenka na papíře). Kdybych rodila druhé dítě, tak bych tam šla, poněvadž bych si užila porod a na sestry na šestinedělí bych se zvysoka vykašlala a dělala si po svém.
Romci opravdu si rodila ve Vítkovicích???
já tam rodila duben 2009, porod trval 38hodin, PA opravdu vynikající,ale šestinedělí horor,kojení mi nikdo neukázal,malému dali hned dokrm a s větou, že doma stejně nebudu mít čas kojit co hodinu,mě dostali úplně…
Já si teda na Vítkovice nemůžu stěžovat a spíš patřím k těm ortodoxním zastánkyním Vítkovic ![]()
Rodila jsem tam letos v lednu. Porod samotný byla fofrovka, na porodním boxu jsem se ohřála asi dvě hoďky + další dvě hoďky po porodu, takže to moc hodnotit nemůžu
Navíc jsem k PA, co mě rodila, chodila na kurzy, takže porod probíhal „kamarádským stylem“
Ale šestinedělí bylo perfektní. Tři dny jsem byla na normálním pokoji a dalších pět dní na nadstandartu. Rozdíl v chování sester mezi platícím a neplatícím pacientem rozhodně není - vlastní zkušenost
S kojením mi pomáhly dvě sestry z novorozeneckého a dvě porodní asistentky. Pak už jsme to zvládali a nepotřebovali jsme pomoct. Na neochotu sester si taky nemůžu stěžovat. Navíc byl prcek i 24hodin pod UV lampou a ptali se mě, jestli ho chci na kojení vždycky přinést nebo si chci odpočinout a dávali by mu příkrmy. Narazila jsem jen na jednu „čudnou“ sestru(cca 25let, černé vlasy, křivé zuby a tváří se, že všechno ví a „neotravuj mě“), ale když jsem po ní něco chtěla, nahodila sice svůj strašně odpudivý a otrávený výraz, ale ukázala mi to. Ale vzhledem k tomu, kolik těch sester se u mně za těch osm dní vystřídalo, je to úplná maličkost. Jestli za můj pobyt u nich měla 3 možná 4 směny…?
Před pár lety jsem ležela v Porubě a chodila jsem tam i na kontroly kvůli problémům v těhotenství (druhá polovina loňského roku)a ten jejich přístup mě odpudil tak, že právě tam bych rodit nešla… A Fifejdy byly v době mého porodu zavřené, takže jsem moc na výběr neměla.
No, každopádně já asi zůstanu věrná Vítkovicím ![]()
Opravdu. Asi jsem měla štígro na lidi
. Dokonce jedna sestřička měla dceru stejně nemocnou jako jsem já a přišla si semnou jen tak pokecat. Druhá, když přišla asi ve dvě ráno na kontrolu, jestli je vše O.K. a viděla, jak mám malou u sebe v posteli, protože jedině tak krásně spinkala, tak mi ještě ochotně zvedla postranici, aby mi malá nespadla na zem. Tak fakt nevím.
Sice jsem neměla žádný problém, ale chudák sousedka,co byla se mnou na pokoji, tam byla s malou už 14 dní, protože měla žloutenku a ještě k tomu nějakou infekci a byla spokojená tež. Měla problémy s naléváním prsou a můžu říct, že tam furt někdo za ní chodil, aby ji pomohl. Pořád se jich na něco vyptávala a to asi tak min 10 x za den a vždy ji bez problémů odpověděli.
Toť moje zkušenost, ale neříkám, že může mít někdo jinou. Už to bude rok, tak možná se něco změnilo. V srpnu tam bude rodit švagrovka, tak uvidím, co ona na to. ![]()
holky já nevím, myslím, že to je i o lidech, jak si sednou. Sice by to tak být nemělo, ale paní, která tam byla ve stejnou dobu jako já, měla s personálem taky děěěěsný problém a já se v tu samou dobu s těmi stejnými lidma po večerech smála a děkovala jim za to, jak jsou zlatí .. asi tak ![]()
Sice jsem prvorodička ale ve Vitkovicke nemocnici spokojena jsem moc nebyla na porodnim to bylo fajn vsichni hodni porad za mnou a za přitelem nekdo chodil jestli něco nepotřebujeme po 9ti hodinach umorneho porodu vylezl maly ven:) jelikoz jsem ale byla po cisarskem řezu tak mi maleho hned nedali jakmile jsem z pordoního přešla na 6ti nedeli zhrozila jsem se… sestry nebyly vubec ochotne… chodili s kyselým obličejem a jeste jim vadilo ze potřebujete vubec nejakou pomoc od nich… asi 5ty den co jsem tam lezela jsem si stezovala ze mi na jedne strane praskl steh a ze mi tam neco tece sestricka mi rekla ze to nic neni vecer to bylo porad to stejny sla jsem za pani doktorkou a ta ihned zavedla dren… a rikala proc jsem neprisla driv… no tak kde jsme??? po 10 dnech stravenych v nemocnici jsem byla rada ze jedu domu myslim ze ve vitkovicich na 6ti nedeli by se meli začít chovat k pacientkam uplně jinak…
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.