Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ahep píše:
Ale to je přeci nesmysl, aby jeden platil tak drahou částku.Jak jsem tu u výše četla, je možno platit kartou, SMS nebo jakousi kreditovou jízdenku si koupit na několik jízd
1. SMS, které začínají 9 mi můj smart mobil potažmo operator, neakceptuje a nespolupracuje s nimi
2.platebni kartu mám, ale ne tu přikládají
3.abych platila za jednu jízdu 50 nebo 100kc, tak to se radši budu soudit, co je to v té Ostravě za bordel, že nejde koupit v automatu jízdenka na MHD na 1 jizdu
K c.1, to si muzes povolit, pokud tedy nemas ve sve praci prevedeno sve soukrome na firemni.
@Wani píše:
K c.1, to si muzes povolit, pokud tedy nemas ve sve praci prevedeno sve soukrome na firemni.
Ja mela sve soukromé cislo pres manzelovu praci a povolit to neslo.
@vokishka píše:
Ja mela sve soukromé cislo pres manzelovu praci a povolit to neslo.
U nas to u benefitnich cisel jde, ale tam tedy si plati lide sami faktury, jen je tam vyhodnejsi tarif. U firemnich to nejde.
@Wani píše:
U nas to u benefitnich cisel jde, ale tam tedy si plati lide sami faktury, jen je tam vyhodnejsi tarif. U firemnich to nejde.
Tak u nich to neslo, i kdyz jsem platila sama. Uz jsem z toho odesla, nemohla jsem s tim cislem delat nic, ani jsem nevidela, ze je zaplaceno.
@Hoa Mai vylezli jsme ven z nádraží, protože tam jsme nic neviděli. Venku v trafice nic neměli. Jeden automat nefungoval. Normální tlačítkový na mince, a vůbec jsem tam nepochopila, ke které jízdence který čudlík patří. Další už naštěstí fungoval a kupodivu jsem se i trefila. Takže uf. Já jsem s mladším chodila po centru. MHD jezdila se starším babička, protože to má zdarma a obětovala se
( syn miluje MHD a chtěl do Brna hlavně kvůli němu). Nepopírám, že u nás v Ostravě to může být taky oříšek, který člověku sebere dost času. Nedávno jsem navigovala kamarádku s dcerou, které sem přijely, kudy, čím, kde vystoupit, a poslala jsem jim i odkaz na YouTube, kde je vysvětleno jak se teď kupuje jízdné kartou. Ale jim to stačilo, nepotřebovaly hromadnou. Každé město to má jinak no.
@andelka83 Ony jsou totiž jízdenkové automaty na zastávkách tramvají před nádražím. Je jich tam asi 6. Zvláštní, že vám nikdo neporadil.
@Hoa Mai píše:
@andelka83 Na nádraží byl jen jeden funkční automat? Vždyť je jich tam aspoň 6. Ale stále nechápu to, cos psala, že babička nemohla koupit lístek, protože neumí platit kartou. Takže nějaký funkční automat na kartu tam byl. Pak ale není problém způsob placení, protože každý automat na kartu má i možnost placení mincemi. Proto tomu nerozumím. Spíš jestli nebyl problém v tom, že babička neuměla používat dotykovou obrazovku, kterou právě ty automaty s možností platby kartou mají. Nicméně v tom stále nevidím důvod k růstu. V Brně máš vsude možnost platby mincemi, v Ostravě ani prd. Já jsem tam loni jela po mnoha letech na sraz spolužáků, o zrušení papírových jízdenek jsem nevěděla. Vzala jsem si jen hotovost, protože jsem tehdy měla na účtu málo a proto mi přišlo zbytečné karty tahat. No a pak jsem čučela jak puk, že si žádnou jízdenku nemůžu koupit ani za zlaté tele. Naštěstí jsem měla času dost a sraz nebyl daleko, tak jsem šla pěšky.
Přesně tak! A kupuj si na 3 zastávky jízdenku za stovku či 50ku.
Nechápu, že jim to v té Ostravě stále takto pro chází?
Já tam tedy jezdím občas autem, tím MHD jsem potřebovala jet jednou za 5 let a pak už zas dlouho ne, takže i ta kreditovka by mi na nic nebyla.
Já tedy byla nucena jet tedy načerno.
@Hoa Mai píše:
@andelka83 Ony jsou totiž jízdenkové automaty na zastávkách tramvají před nádražím. Je jich tam asi 6. Zvláštní, že vám nikdo neporadil.
Poradil. Však jsme tam šli. Docela blbě se tam teda přechází, ale ok. Bohužel první nefungoval, další už jo.
@Ahep no je to někdy problém.
Ono se asi moc nepočítá s tím, že dospělý cestující člověk nebude mít u sebe platební kartu.
Ale mnohdy je to fakt zbytečně složité. Třeba senioři sice jezdí zdarma, ale musí mít taky odisku a tam nahraný kupón za 0kc. Jinde stačí ukázat občanku.
@andelka83 píše:
@Ahep no je to někdy problém.
Ono se asi moc nepočítá s tím, že dospělý cestující člověk nebude mít u sebe platební kartu.Ale mnohdy je to fakt zbytečně složité. Třeba senioři sice jezdí zdarma, ale musí mít taky odisku a tam nahraný kupón za 0kc. Jinde stačí ukázat občanku.
Měla jsem u sebe platební kartu, ale není to ta prikladaci; navíc tyhle předpoklady nebo snad domnela povinnost mít u sebe platební kartu, když potřebuji jet mhd, jsou zcela liche.
Já navíc upřednostňují vždy platbu hotovosti.
@Ahep no popravdě jinou platební kartu neznám. Je to normální obyčejná platební karta, fio, mBank. Neznám žádnou nepřikládaci, se kterou by to nešlo. ![]()
Je fakt, že covid mě hodně naučil platit kartou. Dřív jsem platila málo a spíš vybírala. Ale v dnešní době už se holt upřednostňuje tohle.
@andelka83 píše:
@Ahep no popravdě jinou platební kartu neznám. Je to normální obyčejná platební karta, fio, mBank. Neznám žádnou nepřikládaci, se kterou by to nešlo.
Je fakt, že covid mě hodně naučil platit kartou. Dřív jsem platila málo a spíš vybírala. Ale v dnešní době už se holt upřednostňuje tohle.
Mám zrovna tu u mbank; a můžeš si vybrat, jestli chceš přikládaci anebo klasickou, u které vždy musíš zadat PIN. A já chtěla tu klasickou, kvůli bezpečnosti, kdybych ji třeba ztratila, takže s tou nezaplatim prilozenim v mhd ![]()
@andelka83 píše:
@Ahep no popravdě jinou platební kartu neznám. Je to normální obyčejná platební karta, fio, mBank. Neznám žádnou nepřikládaci, se kterou by to nešlo.
Tak driv nebyly ty bezkontaktní. Ted mas na vyber, jakou chces. Tu starsi musis vlozit do ctecky a zadat pin.
@Ahep @vokishka aha, díky za vysvětlení. Tu starou teda nemám už mnoho let, myslela jsem, že už snad ani neexistují.
Ona ani ta bezkontaktní karta někdy v MHD nefunguje
. Mám u KB a když dlouho kartou neplatím někde v obchodě, tak mi pak nefunguje v trolejbuse.
Jinak skoro denně slyším cestující, jak nadávají na cestu z hl. nádraží do Zoo, kdy musí přestupovat. DP v rámci šetření před pár lety zrušil přímý spoj a teď všichni, včetně místních nadávají.