Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holčička si střihla do culíčku, vlasy neodpadly, protože to ta gumička asi držela k těm pár nepřestřiženým. Takže nezlobila bych se, že to učitelka vyloženě neviděla, stejně tak bych opustila všechny konspirační teorie, že sama si to holčička nemohla udělat. Řešila bych tedy jen jestli si děti mohou samy brát nůžky.
@bubiiik píše:Takže manželka si toho taky hned nevšimla. Pak nechápu co se řeší.
Dcera moc nemuvi, ale rekla ze si to udelala sama. Vlasy drzely v culikach, manzelka dite pohladila a zistalo ji to v ruce…
@barunda píše:
Uvědomme si jedno. Manželka si taky nevšimla, ze vlásky jsou ostříhané, až na ne sáhla. Takže jak si měla všimnout učitelka? A opravdu mít na očích 20 děti celou dobu nejde. Vemte si, co kolikrát provedou vaše děti a to máte na starosti jen 1 ci 2…
Přesně tak.
Ty jo, přidávám se k názoru, že to má dost pravidelně ostříhané na to, že by to dělala sama. Navíc zkus si sama ostříhat vlasy vzadu. Jde to hóódně těžko. Nevěřím, že by to zvládlo dítě.
Nechápu, jak je možné, že se učitelka diví. Dcerka tam určitě nebyla první den, aby nevěděla, že má dlouhé vlasy.
Učitelku bych nenechala jen tak v klidu a zaměřila bych sen na to jak se mohlo stát, že si ostříhala vlasy a nikdo si toho nevšiml, až ty. Kromě toho bych čekala, že učitelka pochopí, že se stalo něco co nemělo. Ale zdá se mi, že je docela netečná.
Teda nedá mi to.
Slečně vlásky držely v culíkách a upadly až po doteku maminky. Jak měla učitelka tedy poznat, že se slečna ostříhala?
A jaké pochybení tady chcete řešit? Ustřižený culík je jedna dvě. Děti jsou vynalézavé a umějí vyčíhnout správnou chvíli, kdy se učitelka otočí zády/utírá rozlité pití/utírá někomu zadek/nos/pomáhá někomu zakasat tričko nebo zapnout bačkoru… Dosadit se dá mnoho věcí, kdy chtě nechtě je upřená pozornost k jednomu dítěti a učitelka se staženým zadkem doufá, že se v mezičase nic nesemele.
Ni a že učitelka neměla slov - upřmně, taky bych neměla. Byla bych v šoku.
Nůžky - když jsou dnešní rodiče tak opatrní a ochranitelští, že dítě okamžikem nástupu do školky ve třech letech (o dvouleťácích nemluvím) neumí samo jíst lžící (vidličku a nůž nikdy nevidělo), napít se z hrnku, sundat si kalhoty a sednout si na záchod v dětské výšce, sednout si samo na židli, vysmrkat se, alespoň si svléknout oblečení, když už samostatné oblékání je sprosté slovo, neumějí ani držet pastelku…jak je to v dnešní době běžné, mohou tedy být v šoku, že koncem roku mají i děti ve třídách nejmladších nůžky přístuoné. Na jejich použití se musejí zpravidla ptát učitelky. Holčička toto zjevně neudělala.
Ne, učitelka nemůže skutečně mít všechny výtvarné potřeby zamčené pod zámkem. Děti mají respektovat pravidla.
A kdyby rodič dítě naučil nůžky správně používat, dítě by vědělo, že nejsou na vlasy.
Chystněte se milé maminky za nos a vybavte si, kolik neplech vám děti vymňoukly během vteřiny nepozornosti. A to míváte 1-3 děti, které jsou vaše vlastní a měly byste je tedy znát a odhadnout.
Prosím o anonymitu, ano, jsem učitelka. Ale můj profesní život nepatří na tento web.
@Anonymní píše:
Teda nedá mi to.
Slečně vlásky držely v culíkách a upadly až po doteku maminky. Jak měla učitelka tedy poznat, že se slečna ostříhala?
A jaké pochybení tady chcete řešit? Ustřižený culík je jedna dvě. Děti jsou vynalézavé a umějí vyčíhnout správnou chvíli, kdy se učitelka otočí zády/utírá rozlité pití/utírá někomu zadek/nos/pomáhá někomu zakasat tričko nebo zapnout bačkoru… Dosadit se dá mnoho věcí, kdy chtě nechtě je upřená pozornost k jednomu dítěti a učitelka se staženým zadkem doufá, že se v mezičase nic nesemele.Ni a že učitelka neměla slov - upřmně, taky bych neměla. Byla bych v šoku.
Nůžky - když jsou dnešní rodiče tak opatrní a ochranitelští, že dítě okamžikem nástupu do školky ve třech letech (o dvouleťácích nemluvím) neumí samo jíst lžící (vidličku a nůž nikdy nevidělo), napít se z hrnku, sundat si kalhoty a sednout si na záchod v dětské výšce, sednout si samo na židli, vysmrkat se, alespoň si svléknout oblečení, když už samostatné oblékání je sprosté slovo, neumějí ani držet pastelku…jak je to v dnešní době běžné, mohou tedy být v šoku, že koncem roku mají i děti ve třídách nejmladších nůžky přístuoné. Na jejich použití se musejí zpravidla ptát učitelky. Holčička toto zjevně neudělala.
Ne, učitelka nemůže skutečně mít všechny výtvarné potřeby zamčené pod zámkem. Děti mají respektovat pravidla.A kdyby rodič dítě naučil nůžky správně používat, dítě by vědělo, že nejsou na vlasy.
Chystněte se milé maminky za nos a vybavte si, kolik neplech vám děti vymňoukly během vteřiny nepozornosti. A to míváte 1-3 děti, které jsou vaše vlastní a měly byste je tedy znát a odhadnout.
Prosím o anonymitu, ano, jsem učitelka. Ale můj profesní život nepatří na tento web.
Mě se dcera taky ostrihala, kulatyma nůžkama, né teda takhle brutálně, ale stačila chvilka nepozornosti a ještě se mi pochlubila, že je krásná jako Elza.
Imho zytecne vyvadite, ja si takhle pizlala vlasy celkem pravidelne…uz od skolky..vzdycky ofinu a vzdycky to pak musela spravit kadernice…celou skolku plus snad prvni stupen jsem vypadala jako debil…ale pak uz jsem se poucila.
Mozna to holcicka jeste nekolikrat zkusi nez ji docvakne ze takhle proste ne.
A kdyby rodič dítě naučil nůžky správně používat, dítě by vědělo, že nejsou na vlasy.
jenže děti jsou děti a ne dokonalé stroje, to by učitelka měla vědět. myslím, že výchova nestojí na tom, že tříleťákovi cpeš do hlavy, že nůžky nejsou na vlasy. A i kdyby to rodiče dělali od rána do večera, tak takhle malé dítě prostě někdy neodolá pokušení, to nedokážou ani dospělí. A po dětech by pak chtěli zázraky.
Děti prostě někdy neplechy provedou ať zž rodičům, nebo ve školce. Jestli to bylo nějaké pochybení učitelky nebo ne, to těžko říct.
Až na tohle mravokárné poučování se dá tak nějak se zbytkem souhlasit.
A ta anonymita je myslím zbytečná, měla by sis za svými názory stát i pod svým nickem ![]()
@ospalámyš píše:
jenže děti jsou děti a ne dokonalé stroje, to by učitelka měla vědět. myslím, že výchova nestojí na tom, že tříleťákovi cpeš do hlavy, že nůžky nejsou na vlasy. A i kdyby to rodiče dělali od rána do večera, tak takhle malé dítě prostě někdy neodolá pokušení, to nedokážou ani dospělí. A po dětech by pak chtěli zázraky.
Děti prostě někdy neplechy provedou ať zž rodičům, nebo ve školce. Jestli to bylo nějaké pochybení učitelky nebo ne, to těžko říct.Až na tohle mravokárné poučování se dá tak nějak se zbytkem souhlasit.
A ta anonymita je myslím zbytečná, měla by sis za svými názory stát i pod svým nickem
Anonymita není zbytečná. Nechci, aby každý věděl, že jsem učitelka. Nejsem z téch, kteří internetu vyříkají o sobě vše. Takže je jen moje věc, komu co sdělím.
Nepřeju si mít plnou schránku dotazů na školku a podobně. K profesnímu tématu se tady, kam chodím odpočívat, vyjadřuji jen velice sporadicky, možná podruhé?
A teda když jsi to naťukla, učitelka je taky jen člověk a rodič by to měl pochopit. Parafrazuji tvou větu o tom, že dítě je jen člověk.
Holt se stalo, jsem si jistá, že učitelku to mrzí a nemá klidný većer. Ať dítě vyvede kdejakou blbinu, říkáme si pak, jak jsme tomu mohly pŕedejít a snažím se poučit do budoucna. Ovśem oči máme jen jedny a nemůžeme být u všeho.
Doporučovala bych ze srdce všem rodičům, zejména těm, co vidí na učitelkách jen chyby, ať si zkusí jít do školky třeba jen naučit děti písničku nebo básničku. Budou překvapení, že to taková sranda není. Nežehrám, mě má práce baví a naplňuje. Ale tyhle anonymní internetové diskuze mě někdy dostanou. A občas i rodiče in natura, co jsou schopni oćekávat od jedné učitelky.
@Anonymní píše:
Anonymita není zbytečná. Nechci, aby každý věděl, že jsem učitelka. Nejsem z téch, kteří internetu vyříkají o sobě vše. Takže je jen moje věc, komu co sdělím.
Nepřeju si mít plnou schránku dotazů na školku a podobně. K profesnímu tématu se tady, kam chodím odpočívat, vyjadřuji jen velice sporadicky, možná podruhé?A teda když jsi to naťukla, učitelka je taky jen člověk a rodič by to měl pochopit. Parafrazuji tvou větu o tom, že dítě je jen člověk.
Holt se stalo, jsem si jistá, že učitelku to mrzí a nemá klidný većer. Ať dítě vyvede kdejakou blbinu, říkáme si pak, jak jsme tomu mohly pŕedejít a snažím se poučit do budoucna. Ovśem oči máme jen jedny a nemůžeme být u všeho.
Doporučovala bych ze srdce všem rodičům, zejména těm, co vidí na učitelkách jen chyby, ať si zkusí jít do školky třeba jen naučit děti písničku nebo básničku. Budou překvapení, že to taková sranda není. Nežehrám, mě má práce baví a naplňuje. Ale tyhle anonymní internetové diskuze mě někdy dostanou. A občas i rodiče in natura, co jsou schopni oćekávat od jedné učitelky.
ok, pokud je důvod anonymity takový, tak chápu.
Učitelka je jen člověk a dítě taky, stejně tak rodič. Takže to pochopení by mělo jít na všechny strany. Ty kritizuješ rodiče, někdo zase učitelky ![]()
Ono je to vždycky kus od kusu, jsou nesoudní rodiče a ne zrovna dobré učitelky a naopak.
Jinak souhlasím s tím, že to sranda není a stát se občas taková nehoda může.
K tomu, jak někteří psali, že vlasy musely ležet ve školce na zemi - tříletá dcera si doma nepozorovaně ustřihla dětskými nůžkami poměrně velký pramen vlasů. Bylo mi divné, kde jsou a až za pár dní jsem je našla schované v poličce mezi oblečením. Mrňousové jsou prostě rychlí jako blesk a vynalézaví.
Asi mě nebudete mít rádi…
Ale jsou to její vlásky, pokud si je ostříhala ona a je spokojená, její věc. Její zkušenost. Očividně je to holka šikovná a nůžky používat umí. A že jí učitelka neuhlídala.. no asi jí vy hlídáte na každém kroku a tohle bylo jediné místo, kde to mohla svobodně provést ![]()
Díky bohu, že mě rodiče nechali volně růst a učit se hned používat všechno…
Ono se to pak v životě hodí ![]()
Téměř každé dítě se někdy ostříhalo. Této holčičce se to „povedlo“ ve školce. Jasně, že to rodiče zamrzí. Asi bych se taky zeptala, jak je možné, že si toho paní učitelka nevšimla, ale nijak bych to nehrotila. Vlásky naštěstí dorostou.
Jsem taky učitelka a tahle diskuze u mě potvrzuje že rodiče vůbec netuší jak to v mš probíhá a snaží se nás pouze očerňovat vymýšlí si nesmysly a za vše může učitelka, která si při hlídání těch 25 triletaku leží v koutě pije kávičku a nohy má nahoře.
Když chcete ty poklady mít dokonale opečovávané 24 h na každém kroku tak si je nechte doma. Rozhodně sotva tříleté dítě má lepší péči od maminky než v takovém menším ústavu jako je školka.
@Špageta píše:
Ty jo, přidávám se k názoru, že to má dost pravidelně ostříhané na to, že by to dělala sama. Navíc zkus si sama ostříhat vlasy vzadu. Jde to hóódně těžko. Nevěřím, že by to zvládlo dítě.
Nechápu, jak je možné, že se učitelka diví. Dcerka tam určitě nebyla první den, aby nevěděla, že má dlouhé vlasy.
Učitelku bych nenechala jen tak v klidu a zaměřila bych sen na to jak se mohlo stát, že si ostříhala vlasy a nikdo si toho nevšiml, až ty. Kromě toho bych čekala, že učitelka pochopí, že se stalo něco co nemělo. Ale zdá se mi, že je docela netečná.
no že by to nezvládlo dítě, to bych teda neřekla. Starší mi mladší dceru ostříhala docela rychle. Potom jí nasázela sponky a já si toho všimla, až večer při česání. A zvládla to dětskými nůžkami, při hře na kadeřnici… Takže jsem v tomto neuhlídala své 2 děti…
Navíc tady paní píše, že to nebylo poznat, protože jak měla culíky, tak vlasy držely v culíky. Až když jí maminka pohladila, tak to odpadlo. Když si toho nevšimla maminka na první pohled, tak jak si mohla všimnout učitelka?