Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Moc prosím o tip na nějaký osvědčený a dobrý zákusek. ![]()
Má kamarádka s manželem nám moc pomáhá a já bych jim chtěla nějak udělat radost. ![]()
Napadlo mě něco dobrého upéct. Nemáte někdo nějaký osvědčený recept, který by ve své konečné formě dokázal udělat radost. ![]()
Díky za každý receptík. ![]()
Záleží, co máš za suroviny, zda chceš nepečený či pečený,.. toho je tolik.. jkaou máš představu?
Jeden takový lehký letní by tu byl:
Tvarohové osvěžení 0,5l mléka
1ks jemně mleté želatiny
2 vaničky nízkotučného tvarohu
4-6PL moučkového cukru
piškoty
půl šálku silné kávy
jahody (nebo jakékoliv jiné ovoce) klidně i v kombinaci s mandarinkami nebo cokoli jiného
Želatinu připravíme dle návodu na obalu (10min nechat bobtnat v mléce, pak zahřívat, dokud se želatina nerozpustí, pozor - nesmí vařit!).
V míse smíchat tvaroh s cukrem, přilít mléko s želatinou a pořádně rozmíchat (nejlépe šlehačem, ale pro lenochy jako jsem já to jde i rukou )
Do dortové formy na dno naskládat piškoty navlhčené kávou s rumem, zalít půlkou tvarohové směsi, naskládat ovoce a dolít zbytek.
Dát vytuhnout do lednice a pak už jen servírovat.
Dělám v různých obměnách, jde to i úplně bez cukru, nebo jen s minimem, s piškoty nebo bez, s čerstvým ovocem, ale i zavařeným - třeba se zavařenými broskvemi je to super, jahody, borůvky, maliny, cokoliv, co je momentálně po ruce, případně pro tvarohomily i jen samotné bez ovoce třeba s piškoty.
Je z jiného serveru, loni jsem ho dělala s rybízem. Ale napadlo mě třeba tohle:
Hustý karamelový aneb Baileys po domácku
Na 750 ml budete potřebovat: 1 salko, 0,5 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2 dcl rum / whiskey
Hodinu povařte v papiňáku salko v plechovce. Poté nechte vychladnout. Mezitím si připravte pudink dle návodu na obalu a opět nechte zchladnout. Do pudinku vmixujte postupně zkaramelizované salko. Nakonec přilijte i rum nebo whiskey. Z tohoto množství vznikne asi 750 ml lahodného nápoje.
@Tykvička
se surovinami si zatím nedělám hlavu. Všechno potřebné dokoupím. Zatím moc děkuji za tip. ![]()
Hodim Ti sem recept na mrkvový dort - hodně lidí se bude ofrňovat…ale chlapi, kteří se orňujou nad názvem, pak dokonale mlaskaj nad tím výtvorem - vozím ho na návštěvy a má vždy úspěch! jen si tím trochu zaneřádíš kuchyň ![]()
Mrkvový dort
Dort :
3 vejce, 2 hrnky cukru krystal ( já dávám třtinový a méně ), 1 hrnek oleje, 1 lžička soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, čtvrt lžičky muškátového oříšku, 2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve, 1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 1 hrnek ananasu na kousky ( já dávala meruňky a bylo to lepší, dle chuti ), 1 lžička vanilkového cukru a nebo vanilkové aroma
Poleva :
250g měkkého tvarohu, 125g změklého másla, 150g cukr moučka (toto je dle receptu, já dávala 70 a bylo to ok. ), 1 – 2 lžičky vanilkového cukru, 60g orestovaného kokosu
Postup:
V jedné míse smícháme vejce s cukrem a olejem. V jiné míse promícháme sůl, sodu, skořici, muškátový oříšek a hladkou mouku. První směs vmícháme do druhé, pak přidáme mrkev, ananas, ořechy a vanilkový cukr nebo aroma. Těsto vlijeme do vymazané a hadkou moukou vysypané pečící formy na dort o průměru 24cm a pečeme při 180°C asi 80 minut, dokud nebude zapíchnutá špejle do středu dortu suchá. Upečený dort dáme na 1 hodinu vychladnout.
Připravíme si polevu : vymícháme tvaroh dohromady s máslem, přidáme vanilkový cukr a za stálého míchání přidáváme po částech cukr a pak orestovaný kokos. Polevu rozetřeme na vychladlý dort.
Mě napadlo udělat doma Kinder mléčný řez. Jestli má děti, tak by ji to třeba potěšilo. Někde jsem na to viděla recept, musí to být mňamka ![]()
@Sphynx Lady
Děti sice má, ale na prázdniny jsou u babiček, takže ta mlska by byla jen pro ni a jejího manžela.
Vůbec ale nevadí. Mrknu na recept a uvidím. ![]()
@caspar1 píše:
@Sphynx Lady
Děti sice má, ale na prázdniny jsou u babiček, takže ta mlska by byla jen pro ni a jejího manžela.
Vůbec ale nevadí. Mrknu na recept a uvidím.
Já bych to snědla sma na posezení aj bez dětí.
Ale pro dva dospělé je asi lepší nějaký jiný dort, jak navrhovaly holky přede mnou. ![]()
@caspar1 píše:
@Sphynx Lady
Vůbec ale nevadí. Mrknu na recept a uvidím.
Já bych to snědla sama na posezení aj bez dětí.
Ale pro dva dospělé je asi lepší nějaký jiný dort, jak navrhovaly holky přede mnou. ![]()
Míša řezy - klasika, výborné!
Těsto:
6 vajec, 6 lžic cukru, 2 lžíce oleje, prášek do pečiva smíchat se 6 lžic polohrubé mouky a 3 lžíce kakaa. Utřít žloutky a cukr a olej, pak přidat sypké části, nakonec sníh z bílků (vyšlehej s troškou soli). Plech vymazat a vysypat, péct než se těsto odlepí od krajů.
Náplň:
Změklé, nebo rozpuštěné máslo 250g šlehej s 500g tvarohu, 150g cukru moučka a troškou rumu. Namazat a uhladit na vychladlé těsto a vrazit do lednice.
Poleva:
150g i víc hořké čokolády (můžeš rozpustit ledové kaštany, mají skvělou chuť), 100g stoprocentního tuku (tuk dá polevě lesk, s máslem je matná), ve vodní lázni rozpouštět a když je rozpuštěno, po kapkách přidávat 2 lžíce mléka. Pak natřít na řezy, uhladit, vychladit, je to mňamka!
Krájet horkým nožem.
@valkil
Taky mě to napadlo. Ten dělám doma dost často, tak jsem si říkala, že bych udělala něco zase jiného a neokoukaného (neojezeného). ![]()