Osvětim - Zkušeností

30
22.5.23 11:55

Osvětim - Zkušenosti

Ahoj, v červenci se chystáme do Osvětimi… Četla jsem, že je tam docela špatná organizace, co se vstupu týče a celkově takové všechno zmatené.. Tak bych se chtěla optat na vaše zkušenosti návštěvy Osvětim, na co si dát pozor apod. Děkuji :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31289
22.5.23 12:14

Byla jsem se zájezdem, jestli jedete na vlastní pěst, tak tam zkušenost nemám, jak je to se vstupem.
Se zájezdem vše v pořádku, organizačně na pohodu, prohlídka s česky mluvícím (no, trochu lámaná, byl to polák, ale rozuměli jsme bez problémů) průvodcem. Stálo to za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.5.23 12:15

@Janca096 záleží,co chceš. Prohlídku, průvodce, vše si můžeš objednat předem. Pak jen vyzvednout. Pokud nic z toho nepotřebuješ, tak jedeš na Blind a jen projdes turniketem :think: bývají tam velké fronty, když přijedou zájezdy. Birkenau je bez problémů kompletně, tam není ani turniket. Jo a dá se tam vzít zdarma papírový průvodce. Takže si promyslet, jak to budeš chtít. Na místě se může stát, že nebudou mít českého průvodce popř sluchátka s českým textem. Pak čekáš nebo jdeš bez. Parkoviště byly v klidu vzdy obě, ale už nevím, kolik to stálo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
22.5.23 13:36

Byli jsme tam teď v říjnu. Vstupenky jsme kupovali online po cestě tam, úplně bez problémů. Ale měli jsme teda anglicky mluvícího průvodce, nevím, jak to funguje, když chcete česky mluvícího… Fronty tam byly, ale spíš na kontrolu při vstupu. Prochází se rámem, kontrolují, jestli u sebe nemáte nějakou zbraň apod. A po každém vyžadovali doklad se jménem, stačila i kreditka. Kontrolovali to proti jménu na vstupence.

Po projití první části tábora jsme měli nějaký čas na odskočení si a na přesun k druhé části. Jezdí tam autobusy, kterými se svezete zdarma. Původní průvodce si nás tam vyzvednnul a pokračovali jsme do té druhé části.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.5.23 14:24

My byli na vlastni pest..Meli jsme stesti, ze nas zaradili do skupiny zajezdu z cech, takze i s pruvodcem.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65405
22.5.23 15:47

Kup si lístky dopředu on line, aby bylo volno na českou nebo slovenskou pruvodkyni.
Parkování je kousek od místa, placené
Po prohlídce Osvětimi je pak ještě prohlídka Brezinky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
26.5.23 17:39

Ahoj, taky mám dotaz. Všude píšou, že je potřeba, i když jdeme sami bez průvodce, mít rezervovaný termín za 0 polských zlotých. Píšou, že vstup po 15 hod je zdarma, jenže, taky píšou, že musíte se rezervovat. Ale rezervace nejde dřív, než v 16.30. Jak to mám chápat? Můžeme tam jít dřív? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.9.23 11:42

Ahoj, byla jsem tam před dvěma lety, na organizovaném zájezdu. Je to určitě zajímavé. Prohlídka byla s polskou průvodkyní, která mluvila dobře česky. Nafasovali jsme sluchátka a ona mluvila do mikrofonu. Jestli se dá jít i bez průvodce, to nevím. Bylo tam opravdu hodně lidí. Jsou tam vlastně dva tábory kousek od sebe (popojížděli jsme busem), Osvětim I a Osvětim Březinka. Já se o historii dost zajímám, bylo zajímavé to vidět, ale trochu mi vadily ty davy lidí - https://tiqets.tp.st/Z8YA3SwK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1250
13.1.25 23:24

Obnovuji diskuzi. Rádi bychom navštívili Osvětim. Už od loňského podzimu hledáme na těch oficiálních rezervačních stránkách češtinu. Dřív se tam podle rozpisu občas třeba jednou za týden vyskytovala. Teď vůbec nic. AJ se sice učím už asi 15 let, ale obávám se, že z toho výkladu bych neměla nic. Nevíte někdo, jestli ty prohlídky v češtině ještě vůbec dělají? Hledala jsem i Slovenštinu, taky nic. Jen ruština, AJ, italština, polština, španělština, francouzština. Jsme asi v dnešní době mimoni, ale pro nás to pak nemá smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
14.1.25 01:22

@Erinne individuální návštěvy jsou v červenci a srpnu i v češtině (10:45 hod a 14:15 hod) a ve slovenštině (9:45 hod a 13:45 hod)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3691
14.1.25 05:45

@Erinne Byli jsme tam ted o letnich prazdninach. Od 17. hodiny maji vstup zdarma, to se nikde moc nedozvis, akorat si na kase vyzvednes listek zdarma. Pruvodce vubec neni potreba, prave naopak, s nim to je desne zdlouhave. Prohlidkovy okruh je velmi dobre znaceny a vsechno je tam popsano na mnoha informacnich tabulich v nekolika jazycich. V prostorach, ktere se tykaji Cechu, je vse napsano i v cestine, takze si poctes do aleluja. Jinak vsude i anglictina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
21.3.25 18:33

@Fee-bee Akorát hledám nějaké info o vstupu zdarma. Máme. v pláni tam jet teď v květnu a rádi by jsme hned ráno na otvíračku o půl 8 to je vstup zdarma. Ale někde píší, že je nutná rezervace jinde zas že na vstup zdarma není. Chceme to bez průvodce prostě si to projít vlastním tempem. Nevíš jak to s tou rezervaci je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
21.3.25 21:09

@Petra0987 když se tam stavíte před 10, tj nejlépe ráno na oteviracku, tak to máte zadarmo, případně po 15hodine. To jsme byli my a bylo to bez lidí. Každopádně vstupenky musí být " koupený/rezervovaný" přes jejich web.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
21.3.25 21:56
@Siminova44 píše: Více

A to je to o čem mluvím. Teď mi tvrdila jedna slečna, že při vstupu zdarma není nutná rezervace. Byli tam tak loni v létě. A kde je teď pravda? My tam chceme hned ráno na otvíračku a v rezervačním systému tyhle časy vůbec nejsou k dispozici. Tak teď babo raď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
21.3.25 22:50

@Petra0987 jak říkám, my jeli odpoledne. Ale bez rezervace nelze. :roll: mají to napsané všude i v Osvětimi. Tenkrát to tak třeba nebylo, ale minulý rok ano. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová