Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Kdy se vám začali dítka otáčet? Malá má 2 měsíce a 1 týden a už to zkouší. No zatím spíš je jen prohnutá jak luk, prdelku ne a ne prehoupnout, ale jen na jednu stranu. To zatím nevadí-ta jen jedna strana že? Zatím se to učí.
Ahojky, Matýsek se začal otáčet na bříško ve 2,5 měsících. Na bok uměl ještě dříve. Je to můj šikulka ![]()
Na to prohýbání do luku pozor, to je špatný postup při otáčení, abyste pak nemuseli zbytečně opravovat. Nenech ji tímto stylem přetáčet, správný postup je přes skrčení a přitáhnutí kolínek k bříšku, tak když se začne snažit přetáčet, přitáhni jí ta kolínka, prohnutí tím zmizí a začne se to učit správně.
Radim začal na přelomu 3. a 4. měsíce. S tím lukem je to pravda, není to dobrý styl ![]()
Bacha, to, co tvoje holčička dělá, NENÍ PŘETÁČENÍ na bříško! Prohejbání do luku není neurologicky ideální, patrně jde o hypertonii (ale nejsem doktor) - radši to na příští prohlídce doktorovi řekni, že se takhle silově prohejbá, ať jí omrkne kvůli nějaký případný spasticitě apod.
Nenech jí to moc často dělat, protože je riziko, že si tenhleten pohyb „zapamatuje“, v mozečku se to zafixuje a pak bude mít potíže s normálním obracením.
Mě se malej taky takhle šíleně prohejbal a SPRÁVNĚ se otáčet na bříško začal až v 7mi měsících právě proto, že měl naučený špatný pohyby. Naštěstí je zdravej, jen trochu hypertonickej a dá se to cvičením napravit.
Ještě se mrkni na to, jak vypadá při pasení hříbátek , jestli se taky moc neprohejbá a jakoby „nehoupá“ na bříšku.
Neboj - nejde o žádnej „problém“, jen je dobře to zavčas sledovat a případně co nejdřív začít napravovat.
Hodně zdaru ![]()
Drž se pravidla, že není důležitý JAK BRZO začne miminko nějakou dovednost dělat, ale JAK KVALITNĚ to provádí (jestli zapojuje ty správný svaly, jestli nemá nějaký asymetrie v pohybech a polohách, jestli si nefixuje nějaký špatný pohybový vzorce) - to je daleko daleko důležitější pro zdraví miminka.