Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, náš malý Tomík (3,5 měsíce) špatně pase. Zaťaté pěstičky, nadzvedlé lokty, zaklání hlavu, nevytažený krk, špatné těžiště. Doktorka nás straší vojtovkou. Na cvičení je objednaný příští týden. Chci se zeptpat maminek, co mají miminka s podobným problémem - za jak dlouho se to upravilo? Kolikrát denně jste cvičili? A opravdu poctivě? Pomáhá Vojtovka? Nebo existuje i něco jiného?
Oba kluci pasli jako prasata (podle toho, co takhle ctu od maminek jak to ma vypadat), nikdo jim to nekontroloval a vypadaj zatim v poho. Mozna bych s nima i cvicila, ale nevim jak. Doufam, ze v budoucnu nebudou mit problemy.
ahoj-asi tě nepotěším-my měli uplně to stejné a chodili jsme na vojtovku. Od asi tří měsíců do roka. Ze začátku jsme tam jezdili docela často, snad každé dva týdny, později tuším dýl. Kolikrát denně jsme cvičili si už jaksi nevybavuju, určitě to bylo min. šx denně, ale tuším že nám tehdy říkala třeba při každém přebalování. Je to už dost dlouho, takže tohle si fakt přesně nevybavuju. Nebudu ti nalhávat-náročné to je, hlavně psychicky
kolikrát jsem to obrečela taky. Oni tvrdí, že to miminko nebolí, že ono se pouze brání tomu dělat pohyby, které doteĎ neznali a jsou pro ně prakticky nepřirozené. ALe tím posilují ty správné svaly, které jsou jaksi pozapomněny a nefungují, jak by měly. Pomáhá to určitě, bylo to poznat hodně a brzy. Ale chce to fakt dodržovat a cvičit poctivě (jinak si to zbytečně prodloužíš) a mít trpělivost a výdrž no. A sílu, hlavně až prcek poporoste-prala jsem se s ním solidně teda pak později už.
Napřed jsem to taky jaksi nemohla strávit, když nás tam chtěla dětská dr. poslat, neměla jsem pocit, že by malému „něco bylo“ - ale pak jsem jí musela dát za pravdu a to hned po prvním cvičení, kdy mi rehabilitační řekla, že má malý postavení tak 6-titýdenního dítěte místo 3-měsíčního.
IMI no to je právě docela zrádné tohleto, že se tomu někdo nevěnuje…to mi taky ta rehabilitační vyvětlovala. Že dřív se to tak nehlídalo a proto taky dneska spousty starších lidí má takové problémy se zádama a páteří. Tak jsem radši zatla zuby a šla do toho. Radši vydržím pár měsíců trochu toho trápení, než aby měl pak zbytek života nějaké problémy a bolesti.
Brusek No jo, ale tady Vojtovku nikdo nedela a deti tak podrobne nezkoumaj. Ted je pujdu zaregistrovat k pedi, ale nevim, ted uz jeden rok beha a druhej pomalu leze, tak nevim jestli neco pozna, ze jako mimina neumeli poradne past kone.
Ahojky, SPRÁVNÝ pasení je pro mimča moc moc důležitý - je to takovej „startovací můstek“ pro další vývojový etapy. Cvičení se neboj, zvládnete to, 100% to pomůže a je dobře, že to vaše Mudr. už podchytila.
Mluvím z naší zkušenosti - mrňous pásl totálně špatně (nepoužíval ručičky, houpal se na břiše, nohy špatně, hlava špatně, celej se jen nebezpečně prohejbal v zádech a chudák nemohl skoro dejchat) … náš doktor se tomu vůbec nevěnoval i přes naše upozorňování.
Když se ještě v 7mi měsících neotáčel a vlastně nic kromě ležení na zádech neprovozoval, tak jsem si našla „vojtící“ doktorku (neuro), bylo mu 7 a půl měsíce. Jen se chytla za hlavu, že už jsme tam měli přijít dávno (kolem toho 3. měsíce), že je to škoda, protože právě to špatný pasení ho absolutně zabrzdilo v dalším fyzickým vývoji. Začali jsme cvičit a během dvou týdnů fakt udělal krásnej pokrok. Dřív se na tohleto kašlalo, řeklo se o dítěti, že je prostě „líný“ (což je hloupost, děti nejsou líný, chtějí se hejbat a poznávat svět samy od sebe přirozeně, jen neví, jak zapojit ty příslušný svaly, aby se třeba otočily apod.), jednou se tyhle děti stejně tak jako tak naučí chodit, ale třeba přeskočí nějaký důležitý vývojový fáze (což není pro děti OK) nebo třeba jim zůstanou nějaký asymetrie v pohybu nebo nevyváženost zapojení různých svalů a může je to pak v dospělosti pěkně trápit. Třeba díky tomu dlouhodobýmu špatnýmu pasení má malej diastázu břišních svalů a teď to musíme pracně zpátky napravovat.
Cvičení je teda hroznej vopruz - cvičí se 4× denně, nahatý, je to nepříjemný mimču i tobě, je to náročný na koordinaci mnoha věcí (polohování) a s větším mimčem i fyzicky náročný (ho udržet), ale jsem za to ráda, protože bůhví jak dlouho bysme se pachtili se špatným pasením, pravděpodobně by začal rovnou chodit a až pak lézt (prej pak mají děti problémy se sezením nad učením - krční páteř, fáze plazení+lezení by měla trvat co nejdéle, protože je pro konstituci dětskýho tělíčka nejpřirozenější) …
Jsou i názory, že „se to dneska moc řeší“ a „dřív děti vyrostly i bez cvičení“ atd., ANO, ale proč nevyužít současných poznatků a proč dítě zanedbat mávnutím ruky, žejo.
Ja ted taky koukam jako puk…a jak ma vypadat spravne paseni?
http://www.huggiesclub.cz/…/article.asp?…
rozevřené pěsti, opřený o lokty a o pánevní kosti (stydkou kost), „nezapadlá“ hlavička mezi lopatky (vráska za krkem) … častá chyba: houpání se na břiše, přepadávání na zádíčka …
Diky za odkaz, nejsem z nej zrovna moudra,podle oobrazku to moc pochopit nejde…mala ma zatim 2 tydny,tak to jeste nemuzu srovnavat…jdu zkusit jeste najit nejaky jiny odkaz…nejlepe s videem…
Dobrej materiál je ještě i tady www.solen.cz/…07/05/03.pdf
ale je to pro odborná literatura, takže latina a parta nových pojmů, ale já to s díky shltla a byla chytřejší.
Je tam pasení novorozence, dvouměsíčáka a pak tříměsíčáka vyfocené („fyziologický nález“ = dobře).
A jestli si chceš hooodně počíst, tak tady je psychom.vývoj do jednoho roku hodně detailně popsanej
www.solen.cz/…04/06/07.pdf
na bříšku „pase hříbátka“ – tj.
hlava je mimo opěrnou bázi symetricky vzpřímená
v ose těla v úhlu cca 45–50 stupňů nad
podložku, udrží ji již dlouho zdviženou, volně
s ní otáčí za směrem motivace (zvuk chrastítka,
apod.). Vzpřímení trupu dosahuje mezi
lopatky, dítě je opřené o celé předloktí včetně
loktů a má pootevřené až otevřené dlaně. Flexe
paže oboustranně je v loketním kloubu 90
stupňů. Dolní končetiny jsou ve volné extenzi,
vnější rotaci a abdukci. Tato poloha na bříšku
musí být stabilní a nesmí přepadávat na některou stranu (tzn. že se těžiště posunulo dále
kaudálně až k pánevnímu pletenci). Protože
tato poloha je velmi důležitá pro další správný
vývoj vzpřimování, je nutné si při vyšetřování
dítěte všímat i zda dochází k správnému provedení
této polohy (tj. kvality provedení). Nejčastější
chyby jsou v abnormálním vztyčení
hlavy (velký záklon hlavy, rotace hlavy k jedné
straně), neopření se o celé předloktí včetně
loktů, retrakce paží, přetrvávající pěstičky,
těžiště nad pupkem, nestabilita v této poloze,
přepadávání na bok nebo až na záda, atd.
Rampepurna píše:
Ahojky, SPRÁVNÝ pasení je pro mimča moc moc důležitý - je to takovej „startovací můstek“ pro další vývojový etapy. Cvičení se neboj, zvládnete to, 100% to pomůže a je dobře, že to vaše Mudr. už podchytila.
Mluvím z naší zkušenosti - mrňous pásl totálně špatně (nepoužíval ručičky, houpal se na břiše, nohy špatně, hlava špatně, celej se jen nebezpečně prohejbal v zádech a chudák nemohl skoro dejchat) … náš doktor se tomu vůbec nevěnoval i přes naše upozorňování.
Když se ještě v 7mi měsících neotáčel a vlastně nic kromě ležení na zádech neprovozoval, tak jsem si našla „vojtící“ doktorku (neuro), bylo mu 7 a půl měsíce. Jen se chytla za hlavu, že už jsme tam měli přijít dávno (kolem toho 3. měsíce), že je to škoda, protože právě to špatný pasení ho absolutně zabrzdilo v dalším fyzickým vývoji. Začali jsme cvičit a během dvou týdnů fakt udělal krásnej pokrok. Dřív se na tohleto kašlalo, řeklo se o dítěti, že je prostě „líný“ (což je hloupost, děti nejsou líný, chtějí se hejbat a poznávat svět samy od sebe přirozeně, jen neví, jak zapojit ty příslušný svaly, aby se třeba otočily apod.), jednou se tyhle děti stejně tak jako tak naučí chodit, ale třeba přeskočí nějaký důležitý vývojový fáze (což není pro děti OK) nebo třeba jim zůstanou nějaký asymetrie v pohybu nebo nevyváženost zapojení různých svalů a může je to pak v dospělosti pěkně trápit. Třeba díky tomu dlouhodobýmu špatnýmu pasení má malej diastázu břišních svalů a teď to musíme pracně zpátky napravovat.
Cvičení je teda hroznej vopruz - cvičí se 4× denně, nahatý, je to nepříjemný mimču i tobě, je to náročný na koordinaci mnoha věcí (polohování) a s větším mimčem i fyzicky náročný (ho udržet), ale jsem za to ráda, protože bůhví jak dlouho bysme se pachtili se špatným pasením, pravděpodobně by začal rovnou chodit a až pak lézt (prej pak mají děti problémy se sezením nad učením - krční páteř, fáze plazení+lezení by měla trvat co nejdéle, protože je pro konstituci dětskýho tělíčka nejpřirozenější) …
Jsou i názory, že „se to dneska moc řeší“ a „dřív děti vyrostly i bez cvičení“ atd., ANO, ale proč nevyužít současných poznatků a proč dítě zanedbat mávnutím ruky, žejo.
Malá má 3 a půl a pase taky jak jeliman, zadek v luftu a ještě drží se jen pravou rukou, levou mává kolem sebe.Za týden jsme objednaní na rehábku a nejspíš Vojtovka nás nemine, trochu jsem to obrečela, pač už jsem si ji vyzkoušela se synem, sice ne kvůli pasení,ale to je jedno. Dětská mě ale uklidňuje, že Vojtovka je sice agresivnější cvičení, ale zase jdou vidět velmi rychle výsledky a čím dřív, tím líp. tak doufám, že se malá rychle zlepší
IMI píše:
Brusek No jo, ale tady Vojtovku nikdo nedela a deti tak podrobne nezkoumaj. Ted je pujdu zaregistrovat k pedi, ale nevim, ted uz jeden rok beha a druhej pomalu leze, tak nevim jestli neco pozna, ze jako mimina neumeli poradne past kone.
tak mě tam poslala normální dětská dr., která prostě při poradně řekla, že se jí nelíbí držení tělíčka, daa mu ještě dva týdny, jestli se třeba nespraví-nespravil, tak nás poslala na rehabilitační-já se teda doslechla od okolních maminek (možná mi to dokonce poradili i u dr.), že lepší rehabilitační je ve městě asi 20km, než ve špitále tady blíž (10km) tak jsem samozřejmě zvolila sice delší trasu, ale lepší péči. A byla fakt dobrá.
Brusek No jo ale mi sme do ted, stejne jako Magdicka, zili v cizine. Prave proto premejslim, jestli ted u pediatra v CR na tak „starejch“ detech neco poznaj.