Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kanourek píše:
@Kelsey no máme hypotonii…když ji dávám ruku dopředu hned je vzadu…zarazilo mně že to nedělala a teď začala. Jdeme na neurologii v úterý, určitě se zeptám. Jinak na tu pravou stranu když ji otacim nevzepre se a nedotoci, na levou to udělá. Mám ji přetáčet, a než ji dotocim na bříško tak ma chvíli zůstat na ruce aby se zpevnila.Snad jsem to napsala srozumitelne. Jinak cvicime necelé dva mesice.
Určitě vše prober s neuroložkou, možná bych si dala práci a dceru natočila na kameru a ukázala neuroložce video, víš, aby měla prostě představu, že ty děcka jsou výlupci, já vždycky chtěla, aby syn ukázal neuroložce co se mi zdálo špatně a on se jinak choval doma a jinak na neurologii
a pak se to hůř vysvětlovalo, ona se nám snažila upravit cvičení na míru.
Tak to s ní určitě prober vše co se ti nezdá, aby upravila cvičení nebo zjistila kde je třeba problém.
Držím palce, aby bylo vše ok ![]()
@Malike A na rehabilitaci chodíte? Nebo to vaše dr. nechává být až do 7. měsíce jen tak? ![]()
My jsme cvičili od 5. dne po narození- sice kvůli jinému problému, ale zvládli jsme to. Musíš, jestli to neuděláš a pak bude tvpjeho andílka bolet hlavanebo bude mít skoliozu a neodpustíš si to.
Na druhou stranu…do Vojtovky jsme opravdu vlítli hodně rychle-ještě v porodnici a tak jsem to prostě neřešila a cvičila. První fáze celkem v pohodě- malá sice brečela, ale spíš proto, že jsem jí nutila dělat co nechtěla. Vojta NESMÍ bolest, jinak to děláš špatně. Pak nám začali přidávat další cviky- na rehlexní otáčení ( ve 4 týdnech)a začal prblém. Vůbec jsem to enmohla ucvičit a dcera si rychle našla „unikový“ manevr takže s ní nezacvičila ani rehabka. Změnila cvik za další fázi-reflexní plazení ale to už se mi nelíbilo-nemělo to žádný efekt na náš problém a přišlo mito v tom věku hrozně brzo. Tak jsem se začala zajímat o alternativy.
Opravdu existují, ale skoro nikdo to nědělá. Je cvičení podle Bobatha- baby bobath a pak podle Čápové- tyhle metody fukgují jako pravý opak Vojty. Vojtu cvičíš stylem 4× denně 10 minut drilu a pak nic. Ty druhé dvě jsou založeny na neustálém upravování polohy a pohybů dítěte během dne, kojení, koupání…
Ale jak říkám záleží kde bydlíš, špatně se shání někdo kdo to umí.
Cvičila jsem do 4 měsíců ( mimochodem jsem skončila sama) Vojtovci tě nepustí dokud dítě minimálně samo nesedí. Tak snad se ti ten můj román k něčemu bude hedit.
Jooo a Vojtu cvičí víc než polovina dětí- v mém okolí 6 z 8 dětí kamarádek.
Ahojky tak my cvičíme Vojtovku 10dní, malému je 3,5měsíce, ale narodil se o měsíc dřív a vůbec nám nechtěl pást koníčky po těch deseti dnech je začíná pást tedy zvedat hlavičku sice se dost naklání na pravou stranu, ale je to velký pokrok a jak tu někdo psal je to časově i psychicky dost náročné. Na kontrolu jdeme zítra tak jsem dost zvědavá co nám řeknou
@Svistice píše:
@Malike A na rehabilitaci chodíte? Nebo to vaše dr. nechává být až do 7. měsíce jen tak?
mno taky jsem se divila, ale doktorka jeto skvělá a měla mě taky od malička a že je kluk po mě:-D já byla hroznej lenoch…jinak řekla že není v psychomotorice pozadu…jen je línější, jinak je standartně jak má, jen do pohybu moc nedává…je asi ve všem o měsíc pozadu..krom psychického vývoje, tam docela vyniká dost
podle tohodle si doktorka myslí že zatím moc ne..navíc jak to tu bylo zminovano…doktorka ho dá pást koníky a on je předvede ukázkově…doma roztahuje ruce..tak co mám říct no…sousedka od naproti má o den starší holčičku a ta je zas velice šikovná a už sama sedí..nevím no..až naposledy prostě pást odmítal i u doktorky.
Určitě vás pochválí. Ze začátku se to zdá ajko zázrak
, pak se zlepšování zpomalí. Držím palce.
Tak nám doktor taky řekl, že malej vzhledem k tomu, že je předčasně narozenej není tak moc pozadu, že se to nejspíš upraví samo, jenže mě to nedalo a nechala jsem si napsat doporučení na rehabilitaci, a ejhle nestačili jsme s manželem koukat sice je mu podle korigovaného věku teprve 10neděl, ale vývojově je na tom jako šestinedělní no manžel jen zalapal po dechu protože je to jeho miláček a mě podezíral z toho že plaším když nezvedá hlavičku. Takže se ukázalo, že neplaším a cvičíme
@Malike Já bych se nenechala uchlácholit řečma o „línějším“ dítěti a raději si nechala dítě zkouknout odborníkem. Což, ruku na srdce, 99% perdiatrů není.
@Svistice píše:
@Malike Já bych se nenechala uchlácholit řečma o „línějším“ dítěti a raději si nechala dítě zkouknout odborníkem. Což, ruku na srdce, 99% perdiatrů není.
naprosto s tebou souhlasím máme výborného pediatra, ale chce to dát i na svůj pocit
Zatím nám dala doktorka pár cviku na posílení ručiček a hned po vánocích tam jdeme, kdyby neměl sílu se zvědat tak napíše rehábko a neurologii..víš zas nechci být ten tip hysterické matky…někde jsem četla teorii není líné dítě, ale zase vím že je…podle odborníku to zpomaluje psychomotorický vývoj, jak zaostává jedno tak i druhé..jenže naše doktorka řekla, že u nás ten případ není proto mě nežene na rehabko…já sama jsem důkazem líného dítěte..přesto jsem normální:-D doufám…
Taky si myslím, že dítě může být i líné proč ne, ale nesmí se to plést s tím, že mu prostě pasení koníčku z nějakého důvodu nejde, radši budu za blázna a dítě poženu na rehabilitaci a klidně si poslechnu, že jsem pitomá, že dítě je pouze líné než něco podcenit.
@ka2ka Nápodobně. Nedávno tu psala maminka, jak až do 8. měsíce poslouchala dr., že je dítě jen línější. Pak ji to nedalo, nechala si dítě sama zkouknout fyzioterapeutkou, která se zhrozila, že jdou až tak pozdě, neb dítě je hypotonické a už se to na motorice stihlo projevit.
Tak já myslím, že náš malej je taky línější to holt bude mít asi po mě
ale na druhou stranu jsou základy, který by už měl umět i když je dřív narozenej
jinak je hodně vyčůranej hned druhý den cvičení přišel na to, že když zvedne obě nožičky do vzduchu má cvik hotový takže jakmile jsem ho položila, že bude cvičit honem dal nožičky nahoru a šklebil se jako, že má hotovo ![]()
U syna vidm že je pomalejší, přesto né zas tak tolik…neuměl v 6 měsících na břicho..naučil se to o 2 týdny později..ted to umí, ale nechce…já seděla a lezla až v roce, chodila ve 16 měsících…