Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, jdu sem s otázkou když bude mít otec dcery na 1 měsíc o velkých prázdninách, jak je to s alimentama je povinen mi je uhradit nebo ne když bude mít dcery u sebe. V rozsudku o tom psáno noc nemáme tak v tom trochu tápu. ![]()
Je povinnen uhradit rozhodně! Nájem budeš platit doma stále… nakupovat věci do školy atd…
@Máma Lucie píše:
Dobrý den, jdu sem s otázkou když bude mít otec dcery na 1 měsíc o velkých prázdninách, jak je to s alimentama je povinen mi je uhradit nebo ne když bude mít dcery u sebe. V rozsudku o tom psáno noc nemáme tak v tom trochu tápu.
Ano, musí platit i když bude mít dcery u sebe.
Musí platit. Ač mi to přijde celkem nespravedlivé, protože bydlení, vodu, energie, jídlo a všechny potřeby bude ten měsíc zajišťovat on. My se s ex domlouvame a když má děti polovinu měsíce, pošle mi jen polovinu částky alimentů. Ale kdybych na tom trvala, tak musí poslat celou částku. Pak bych, ale nemohla čekat, že mi příště vyjde v čemkoliv vstříc a náš vztah by nebyl zdaleka tak dobrý, jako je. Pořád to tu píšu, že kompromisy musí dělat obě strany
.
@ulice píše:
Musí platit. Ač mi to přijde celkem nespravedlivé, protože bydlení, vodu, energie, jídlo a všechny potřeby bude ten měsíc zajišťovat on. My se s ex domlouvame a když má děti polovinu měsíce, pošle mi jen polovinu částky alimentů. Ale kdybych na tom trvala, tak musí poslat celou částku. Pak bych, ale nemohla čekat, že mi příště vyjde v čemkoliv vstříc a náš vztah by nebyl zdaleka tak dobrý, jako je. Pořád to tu píšu, že kompromisy musí dělat obě strany.
Abych dělala kompromisy jenom ja, taky není zrovna košér.
@ulice píše:
Musí platit. Ač mi to přijde celkem nespravedlivé, protože bydlení, vodu, energie, jídlo a všechny potřeby bude ten měsíc zajišťovat on. My se s ex domlouvame a když má děti polovinu měsíce, pošle mi jen polovinu částky alimentů. Ale kdybych na tom trvala, tak musí poslat celou částku. Pak bych, ale nemohla čekat, že mi příště vyjde v čemkoliv vstříc a náš vztah by nebyl zdaleka tak dobrý, jako je. Pořád to tu píšu, že kompromisy musí dělat obě strany.
Mě by nenapadlo neposlat alimenty pro děcka od chlapa že jsou u nás…oni bydli v nájemním bytě… nájem, zálohy za vodu atd… platí matka stejné. I jiné další věci…
@Máma Lucie píše:
Abych dělala kompromisy jenom ja, taky není zrovna košér.
Dělejte si to tak, jak chcete. Já první roky ex učila dělat ty kompromisy, učila ho pochopit, jak je důležité mít dobré vztahy kvůli dětem, aby se jim ta rodina nerozpadla. Nemusí se rozpadnout, ani rozvodem, může do určité míry zůstat propojená. Pochopil to až po pár letech, kdy jsem hodně ustupovala hlavně já. Dneska je to už naopak a sám mi vychází vstříc. Pochopil.
Ale každý ať si to dělá podle svého. Já vždycky přemýšlím nad tím, jak tenhle krok ovlivní náš vztah do budoucna a tím naše děti. Neřeším jen to, zda musí nebo nemusí zaplatit celé alimenty. Ale taky jestli chce nebo nechce a jaké k tomu má důvody. Podle mě v tomhle případě oprávněné, má děti měsíc, bude je živit on, pokud by nechtěl platit celou částku, určitě bych mu vyšla vstříc.
Ale chápu, že to skoro nikdo nedělá. Ani vám neříkám, že to tak máte dělat, jen píšu svou životní zkušenost. Podle mě hodně cenou.
@ulice Alimenty zahrnuji vsechny naklady rozpocitane do mesicnich „splatek“. Vcetne rocnich jednorazovych plateb, nabytku, obuti apod. Kvuli tomu, ze se jeden mesic dite stravuje jinde, mi prijde nefer neplatit. Zvlast pokud rozsudek zohlednuje podil pece vcetne prazdnin.
@VitaminC píše:
@ulice Alimenty zahrnuji vsechny naklady rozpocitane do mesicnich „splatek“. Vcetne rocnich jednorazovych plateb, nabytku, obuti apod. Kvuli tomu, ze se jeden mesic dite stravuje jinde, mi prijde nefer neplatit. Zvlast pokud rozsudek zohlednuje podil pece vcetne prazdnin.
Výjimku u prázdnin v rozsudku nemá. To on je toho názoru že to platit nemusí, a za tím si stojí. ![]()
@Veru1987 píše:
Mě by nenapadlo neposlat alimenty pro děcka od chlapa že jsou u nás…oni bydli v nájemním bytě… nájem, zálohy za vodu atd… platí matka stejné. I jiné další věci…
My taky platíme alimenty na nevlastní děti i o prázdninách, to je vtipná představa, že by jsme navrhli, že pošleme třeba půlku
Exka by na nás okamžitě poslala pět právníků a zahnula nadavkama, urazkama, vydíráním a vyhruzkama ![]()
Já se bavím o mých, vlastních dětech, které jezdí na prázdniny k otci. A prostě chápu, že když má děti muž třeba měsíc, tak většinu nákladů nese on a nemám problém se s ním domluvit. Jsem ráda, že se zapojí do péče o děti. Mě holt záleží i na našich vztazích, nejen na tom, kolik pošle.
Další věc je životní úroveň. Pokud matka sotva vychází a otec si žije na vysoké noze, tak bych mu to vysvětlila, že peníze potřebuju. A zase naopak, kolikrát já jsem se měla lépe než ex, tak jsem holt platila dětem víc.
@Máma Lucie Kdyz neposle, pujdes na soud s bonbonierou a poprosis vyssi soudni urednici o srazky ze mzdy. Ta to sepise, posle do firmy otce a budes mit kazdy mesic alimenty na den presne.
@ulice píše:
My taky platíme alimenty na nevlastní děti i o prázdninách, to je vtipná představa, že by jsme navrhli, že pošleme třeba půlkuExka by na nás okamžitě poslala pět právníků a zahnula nadavkama, urazkama, vydíráním a vyhruzkama
Já se bavím o mých, vlastních dětech, které jezdí na prázdniny k otci. A prostě chápu, že když má děti muž třeba měsíc, tak většinu nákladů nese on a nemám problém se s ním domluvit. Jsem ráda, že se zapojí do péče o děti. Mě holt záleží i na našich vztazích, nejen na tom, kolik pošle.
Další věc je životní úroveň. Pokud matka sotva vychází a otec si žije na vysoké noze, tak bych mu to vysvětlila, že peníze potřebuju. A zase naopak, kolikrát já jsem se měla lépe než ex, tak jsem holt platila dětem víc.
Na životní úrovni jsme na stejno.
Já bych neměla problém s tím kdyby sme se domluvili ale s ním domluva není možná, jak řekne tak musí být. To že do školy budou další výdaje ho taky nijak netankuje, oblečení pro ně do teď nemá, furt vše převážim. V dojezdech se máme střídat taky pro ně nejezdí.
Jsem toho názoru že i když jsme od sebe tak jednou je táta a peníze nedává pro mě, ale pro své děti.
@Máma Lucie píše:Platit musí.
Výjimku u prázdnin v rozsudku nemá. To on je toho názoru že to platit nemusí, a za tím si stojí.
@VitaminC píše:
Řeknu to tak, že znám spoustu rodičů, co si nevychází vstříc, neumí se domluvit, nenávidí se, soudí se. Nedivím se tomu a chápu to, stačí si tady přečíst vaše argumenty.
Víc to nemá smysl rozebírat, nikdy se nepotkáme. Já vím na co jsou alimenty. Ale taky dokážu otci ustoupit, udělat kompromis, vyjít vstříc. Bez ohledu na to, co by mu přikázal soud. On příště zase vyjde vstříc mě, ač nebudu třeba zrovna mít oporu v zákonu.
Ale každý svého štěstí strůjce ![]()
@ulice píše:jasné. A energie, voda, oblečení, koníčky, za ten měsíc je kde? A četlas co jsem psala? Mou, vlastní zkušenost, s otcem mých vlastních dětí?
Rozsudek péči o prázdninách příliš neposuzuje a napálí alimenty bez ohledu na to, jestli dítě má otec v létě týden nebo měsíc.Řeknu to tak, že znám spoustu rodičů, co si nevychází vstříc, neumí se domluvit, nenávidí se, soudí se. Nedivím se tomu a chápu to, stačí si tady přečíst vaše argumenty.
Ale každý svého štěstí strůjce
Víc to nemá smysl rozebírat, nikdy se nepotkáme. Já vím na co jsou alimenty. Ale taky dokážu otci ustoupit, udělat kompromis, vyjít vstříc. Bez ohledu na to, co by mu přikázal soud. On příště zase vyjde vstříc mě, ač nebudu třeba zrovna mít oporu v zákonu.
A nebo taky ne. Cekat nekolik let, az se otci rozsviti, to sorry. Nekomu asi vyhovuje ze sebe delat onuci.
@VitaminC píše:
@Máma Lucie Kdyz neposle, pujdes na soud s bonbonierou a poprosis vyssi soudni urednici o srazky ze mzdy. Ta to sepise, posle do firmy otce a budes mit kazdy mesic alimenty na den presne.
A vztah s otcem svých dětí navždycky zkažený. Tohle udělala sousedka svému ex, když neměl a chtěl poslat později, omluvil se, napsal jí. Nechápu, jak se jí to povedlo, protože on něco poslal, ale ne celou částku, dostal se do problémů a čekal na peníze. Ale našla si nějakého exekutora, přes soud a strhli mu to z platu. On to bral logicky jako podraz, odstřihl jí, nezdraví jí ani jeho rodina, sourozenci, prarodice. Dneska kolikrát ona potřebuje, aby si syna vzal jinak než je v rozsudku, nikdy jí nevyjde vstříc a nezaplatí ani korunu navíc. Předtím platil mimo alimenty i spoustu věcí, kroužky, kola, kopačky pro kluka atd. Znali jsme je dobře oba dva, než se rozvedli. Byl fajn, ale neumí zacházet s penězi a chápu, že se s ním rozvedla, ale mohla s ním mít slušný vztahy a v pohodě vyjít
Ona si v té době žila mnohem lépe než on a ty prachy hned nepotřebovala, mohla mu jednoduše počkat ![]()
@Máma Lucie píše:
Na životní úrovni jsme na stejno.
Já bych neměla problém s tím kdyby sme se domluvili ale s ním domluva není možná, jak řekne tak musí být. To že do školy budou další výdaje ho taky nijak netankuje, oblečení pro ně do teď nemá, furt vše převážim. V dojezdech se máme střídat taky pro ně nejezdí.
Jsem toho názoru že i když jsme od sebe tak jednou je táta a peníze nedává pro mě, ale pro své děti.
Vy ho znáte. Ale právě protože je takový, je dost rizikové s ním nastavit ještě horší vztahy
Já bych zkusila ustoupit s tím, že právo na to nemá, ale vyjdu mu vstříc, protože se musíme domlouvat na kompromisech. Emailem mu to vysvětlit po dobrem, že já zase potřebují, aby ustoupil on v určité věci…
Chápu, že ne vždycky to jde. Ale tady se šmahem všem doporučí, že platit musí a tečka a nikdo nekouká dál.
Ty vztahy se pokazí jednou a může to být navždy.