Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj. Nevím co dál. Mám svěřené děti do mé péče, s tím, že se na styku domluvíme, ale otec dhodu nedodržuje. Vždy se domluvíme, kdy si přijde a kdy syna vrátí. Pro syna sy chodí včas a já mu ho vždy dám, jak jsme se dohodli, ale už ho nevrací jak má. Dohodli jsme se, že vrátí chlapce v šest, v šest napsal SMS, že ho vrátí v sedm a nakonec volal, že nemá čas a že mi ho veze jeho bratr.Ted to udělal zase.Vzal si syna v pátek v jednu, s tím, že ho vrátí večer a nebo v soboru ráno, protože v sobotu nemá čas. Večer napsal, že ho zavolá v sobotu ráno, v sobotu zase volal, že ho chce do neděle, přitom mi tvrdil, že nemá čas. Když má dítě, dělá si co chce a já nikdy nevím, kde chlapec je a kdy se vrátí. Synovi je pět let.Co stím.
@Sheelle zase na druhou stranu tazatelka si diky tomu nemuze v klidu ani nic naplanovat, kdyz vlastne nevi kdy ji ex syna vrati. Já jsem takto několikrát rušila brigádu.
@věrka 24
Tak pokud vrátí syna o hodinu později, dala bych si kafe a byla bych ráda, že mám nečekaně hoďku pro sebe. Kdyby ho vrátil pozdě a něco by vám to narušilo - třeba byste měli v pátek večer odjet na dovolenou a on ho přivezl až v sobotu ráno - upozornila bych na to otce předem. Pokud by ho i tak vrátil později, řekla bych mu, že pokud by to takhle šlo i nadále, požádám o soudní stanovení styku s dítětem striktně od - do. A pokud by to tak šlo i nadále, podala bych žádost na soud.
Jinak ale, jestli se jedná jen o to, že ho občas vrátí později a jestli je u něj syn spokojený, nedělala bych z toho kovbojku.
@Ráďa81 píše:
@Sheelle zase na druhou stranu tazatelka si diky tomu nemuze v klidu ani nic naplanovat, kdyz vlastne nevi kdy ji ex syna vrati. Já jsem takto několikrát rušila brigádu.
Když ho vrací později, asi si nebude muset kvůli tomu rušit brigádu, ne? Tou dobou by ho měla mít ona.
@Petula111 píše:
Když ho vrací později, asi si nebude muset kvůli tomu rušit brigádu, ne? Tou dobou by ho měla mít ona.
Máme spolu tři děti. 18,14,chlapci otce nenávidí, protože nás týral, zní to hrozne, ale je to tak. O nejmladšího syna nejevil pět let zájem, choval se k němu jako k sourozencm a ted najednou dělá hodného tatínka.
@věrka 24 píše:
Máme spolu tři děti. 18,14,chlapci otce nenávidí, protože nás týral, zní to hrozne, ale je to tak. O nejmladšího syna nejevil pět let zájem, choval se k němu jako k sourozencm a ted najednou dělá hodného tatínka.
Tak pak ale nechápu, proč jsi přistoupila na úpravu styku s dítětem „dohodou“, proč sis nenechala stanovit soudně přesný čas? Tam se to pak dá snadno vymáhat. Já teda bohužel nevím, jak přesně se to dělá, ale určitě bych v tvém případě trvala na úpravě - aby měl od soudu stanoveno např. středa 14-18 hodin a každá druhá sobota 8-18 hodin. Zeptej se na ospodu, jak se o to žádá.
@Petula111 tak já to myslela všeobecně ona má třeba již plán a on ho tím narušuje.
popsala jsem svou zkušenost, kdy si malého buď nevezme, nebo si ho vezme později a pak malého vrací kdy se mu zlíbí, nemůžeš si pak naplánovat ani jakýkoliv program
@Petula111 nevím jak to měla @věrka 24, ale mě třeba u soudu prvně řekli, že se máme domluvit, pokud by to nefungovalo máme to řešit přes ospd a pak teprve ani když to by nefungovalo, tak řešit styk soudně
@Petula111 píše:
Tak pak ale nechápu, proč jsi přistoupila na úpravu styku s dítětem „dohodou“, proč sis nenechala stanovit soudně přesný čas? Tam se to pak dá snadno vymáhat. Já teda bohužel nevím, jak přesně se to dělá, ale určitě bych v tvém případě trvala na úpravě - aby měl od soudu stanoveno např. středa 14-18 hodin a každá druhá sobota 8-18 hodin. Zeptej se na ospodu, jak se o to žádá.
Vím jak se o to žádá, jenže on měl u soudu právníka a dělal chudáčka. Soudkyni říkal, že nemá čas, že nemá pravidelnou práci. Ona se do něj dost navážela, ale já jsem myslela, že se trochu změní, ale ona je v tom hodně tchýně, která ho nabádá, ale asi nechám udělat styk soudem a at si čas udělá, já přece nebudu skákat podle něj. Když má čas, tak chce dítě, když ho nemá vrazí ho mě a přijde si, až má zase čas
@Ráďa81 Jo, to chápu, ale z původního příspěvku to vypadalo, že má jen jedno dítě a otec ho občas vrátí později. Momentálně - dneska - se mi předsava, že si někdo vezme v pátek odpoledne moje děti a vrátí je neplánovaně místo v pátek večer až v neděli - jeví jako naprosto fantastická, úžasná, ideální ![]()
@Petula111 ono když je to jednou za čas, tak se to dá přežít, ale jestli je to po každé, tak se nedivím, že se to nelíbí
@věrka 24 A je celou dobu s ním, nebo ho „šupne“ babičce nebo dědovi a schválně ti ho nevrací podle domluvy? Nebo toho má opravdu tolik? Jak daleko ti ho vozí, že nemá čas ti ho předat tak, jak má?
Pokud je opravdu S NÍM, tak si myslím, že je jedno, jestli ti ho doveze v 6 nebo v 7. Tohle mi zavání tím, že s ním vůbec není, je někde jinde a pak se nedostane k tomu ho včas vyzvednout a předat.
@Aries6 píše:
@věrka 24 A je celou dobu s ním, nebo ho „šupne“ babičce nebo dědovi a schválně ti ho nevrací podle domluvy? Nebo toho má opravdu tolik? Jak daleko ti ho vozí, že nemá čas ti ho předat tak, jak má?
Pokud je opravdu S NÍM, tak si myslím, že je jedno, jestli ti ho doveze v 6 nebo v 7. Tohle mi zavání tím, že s ním vůbec není, je někde jinde a pak se nedostane k tomu ho včas vyzvednout a předat.
Je s ním u tchýně a tam všichni malého navádí, malý pak přijde domů, vykládá mi, že sem zlobivá maminka a že byt není můj, ale že je to jeho byt.atd