Otec dítěte chce dělat problémy - soudní svěření dítěte

Anonymní
12.7.23 15:07

Otec dítěte chce dělat problémy

Dobrý den 😊 chtěla bych jen poradit jestli k něčemu je soudní svěření dítěte do mé péče nebo to na situaci nic nezmění a jen bych to tímto zhoršila.
Bývalý partner mě opustil v době kdy jsem byla těhotná. Synovi jsou teď 3.
Do teď máme sepsanou jen mimosoudní dohodu, že mám syna v péči já.
Po 3 letech jsem si našla partnera a bývalý se rozhodl mi teď všechno komplikovat.
Například…
Mám rodinu v zahraničí mimo EU je jasné, že bych se synem za rodinou někdy chtěla. Ještě ho neviděli, ale bývalý se rozhodl mi to zakázat a nedat mi souhlas k odcestování. Za mě je to jen z trucu, protože jsem si dovolila nebýt celý život sama. Do této doby neměl problém s tím, že bych tam někdy se synem letěla na dovolenou.
Dalším příkladem je bydlení. Momentálně jsme ve stejném městě, ale do budoucna bych chtěla za přítelem, který bydlí 15 minut autem od města, kde teď žijeme. Nemyslím si, že je to extra dálka, ale i s tímto má problém. Zakázat mi to asi nemůže, nebo může? Každopádně mě nebaví s ním řešit takové věci, které za mě nejsou tak hrozné. Neřeknu nic kdybych s nim chtěla 300km daleko.
Každý mě tlačí do soudního svěření do péče, že to teď bude horší a horší, když někoho mám, ale za mě bych to tímto jen zhoršila. Nebo by jste do toho šly? Má to nějaké výhody?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66571
12.7.23 15:08
@Anonymní píše:
Dobrý den 😊 chtěla bych jen poradit jestli k něčemu je soudní svěření dítěte do mé péče nebo to na situaci nic nezmění a jen bych to tímto zhoršila.
Po 3 letech jsem si našla partnera a bývalý se rozhodl mi teď všechno komplikovat.
Například…
Mám rodinu v zahraničí mimo EU je jasné, že bych se synem za rodinou někdy chtěla. Ještě ho neviděli, ale bývalý se rozhodl mi to zakázat a nedat mi souhlas k odcestování. Za mě je to jen z trucu, protože jsem si dovolila nebýt celý život sama. Do této doby neměl problém s tím, že bych tam někdy se synem letěla na dovolenou.
Dalším příkladem je bydlení. Momentálně jsme ve stejném městě, ale do budoucna bych chtěla za přítelem, který bydlí 15 minut autem od města, kde teď žijeme. Nemyslím si, že je to extra dálka, ale i s tímto má problém. Zakázat mi to asi nemůže, nebo může? Každopádně mě nebaví s ním řešit takové věci, které za mě nejsou tak hrozné. Neřeknu nic kdybych s nim chtěla 300km daleko.
Každý mě tlačí do soudního svěření do péče, že to teď bude horší a horší, když někoho mám, ale za mě bych to tímto jen zhoršila. Nebo by jste do toho šly? Má to nějaké výhody?

tak pokud se nejste schopni dohodnout, tak jedině soudně. Co jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80457
12.7.23 15:12
@Anonymní píše:
Například…

zakázat ti odstěhovat se 15 minut autem asi nemůže,
a odletět na dovolenou také ne - nemůžeš se bez jeho svolení odstěhovat 200 km

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
12.7.23 15:13
@Anonymní píše:
Například…

Tak zalezi co on si bude chtit v tom soudnim rozhodnuti protlacit, taky muze chtit veci jinak, co kdyz bude chtit stridavku…jinak mi prijde, ze mu vse moc zvonis, ja bych mu rekla, ze jedu na dovcu po cesku, na co potrebujes jeho souhlas s odcestovanim, to bys musela mit, kdyby zavolal PCR, zes mu unesla dite…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.23 15:14
@vokishka píše:
tak pokud se nejste schopni dohodnout, tak jedině soudně. Co jiného.

My jsme se do teď na všem docela v klidu domlouvali.
Ale do teď jsem bydlela ve stejném městě a svůj život mu docela podrizovala. Měl možnost kdykoliv za synem dojít.
Mimosoudně máme sice sepsané dny kdy si syna bere, ale zároveň věděl, že mi muže jen tak říct, prijdu později nebo nepřijdu vůbec a nic s tím stejně neudělám. Nechtěla jsem zbytečné problémy, tak jsem to neřešila.
Ale teď mam pocit, že už to asi bude třeba, ale změní se tím něco, že to bude soudně?

• Citovat
  • Upravit
66571
12.7.23 15:17
@Anonymní píše:
My jsme se do teď na všem docela v klidu domlouvali.
Ale do teď jsem bydlela ve stejném městě a svůj život mu docela podrizovala. Měl možnost kdykoliv za synem dojít.
Mimosoudně máme sice sepsané dny kdy si syna bere, ale zároveň věděl, že mi muže jen tak říct, prijdu později nebo nepřijdu vůbec a nic s tím stejně neudělám. Nechtěla jsem zbytečné problémy, tak jsem to neřešila.
Ale teď mam pocit, že už to asi bude třeba, ale změní se tím něco, že to bude soudně?

tak změní se to, že co bude psané, bude dané. A že mu můžeš dovolit návštěvy mimo napsanou dobu, ale nemusíš. A bude daná doba třeba o prázdninách, a ty pojedeš prostě na dovolenou, bez toho, že by někdo řešil, kam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.23 15:18
@Marcicek84 píše:
Tak zalezi co on si bude chtit v tom soudnim rozhodnuti protlacit, taky muze chtit veci jinak, co kdyz bude chtit stridavku…jinak mi prijde, ze mu vse moc zvonis, ja bych mu rekla, ze jedu na dovcu po cesku, na co potrebujes jeho souhlas s odcestovanim, to bys musela mit, kdyby zavolal PCR, zes mu unesla dite…

No rekl mi, že si zjistil, že když se jedna o zemi mimo EU, tak potřebuju jeho souhlas. Jestli to je nebo není pravda to netuším.
Jde mi o to, že to teprve začíná a nevím s čím vším za mnou ještě může přijít. Doufám že momentálně jen kolem sebe kope a uklidní se to, ale už teď jsem z toho úplně na nervy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.23 15:19
@vokishka píše:
tak změní se to, že co bude psané, bude dané. A že mu můžeš dovolit návštěvy mimo napsanou dobu, ale nemusíš. A bude daná doba třeba o prázdninách, a ty pojedeš prostě na dovolenou, bez toho, že by někdo řešil, kam.

Aha. Tak to zní rozumně a víc bez nervů :D

• Citovat
  • Upravit
2489
12.7.23 15:22

A když se s Tebou rozešel v těhotenství, tak má jeho příjmení a je zapsán v rodném listě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.23 15:29
@lucije28 píše:
A když se s Tebou rozešel v těhotenství, tak má jeho příjmení a je zapsán v rodném listě?

Ano má.
O syna měl zájem už od narození. Tenkrát se do někoho zamiloval a nechtěl dál být se mnou.

• Citovat
  • Upravit
81531
12.7.23 15:38
@Anonymní píše:
Například…

Tak zakázat nemůže… Problém je, že ty potřebuješ povolení. Svěřwní do péče na to nemá vliv. Nicméně pokud ti souhlas nedá, máš dvě možnosti - prostě se na souhlas vybodnout, přestěhovat se bez něj. Sice to není uplně v souladu se zákonem, ale předpokládám, že ikdyby se on vyzmítal to řešit soudne, tak ti to soud pokryje. A nebo bud aktivní a zažádej soud o nahražení souhlasu otce. Uved vzdálenost, do návrhu napiš, že ke styku syna dopravíš ty. A přijde mi to tutovka. Rovnou bych přiložila i návrh o nahražení souhlasu otce s vycestováním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81531
12.7.23 15:39
@vokishka píše:
tak změní se to, že co bude psané, bude dané. A že mu můžeš dovolit návštěvy mimo napsanou dobu, ale nemusíš. A bude daná doba třeba o prázdninách, a ty pojedeš prostě na dovolenou, bez toho, že by někdo řešil, kam.

Nevyřeší. Pokud daná země něvyžaduje souhlas, tak ho nepotřebuje ani ted. Pokoud souhlas vyžaduje, tak jí soudní svěření dítěte do péče bude v konkrétní zemi k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66571
12.7.23 15:42
@Lama Lama píše:
Nevyřeší. Pokud daná země něvyžaduje souhlas, tak ho nepotřebuje ani ted. Pokoud souhlas vyžaduje, tak jí soudní svěření dítěte do péče bude v konkrétní zemi k ničemu.

tak pokud dostane soudně ověřený souhlas s vycestováním, myslím povolení od soudu, tak může, ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81531
12.7.23 15:42
@vokishka píše:
tak pokud dostane soudně ověřený souhlas s vycestováním, myslím povolení od soudu, tak může, ne.

Ano, ale ty jsi psala o svěření do péče a stanovení styku. To situaci neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
12.7.23 15:44
@Anonymní píše:
Mám rodinu v zahraničí mimo EU … bývalý se rozhodl mi to zakázat a nedat mi souhlas k odcestování.

Nevyšiluj. Zakázat Ti to nemůže. Ale ani není jeho povinností dát ke krátkodobému odcestování dítěte souhlas! To může způsobit problémy (zdržení) při cestě mimo schengenský prostor.

do budoucna bych chtěla za přítelem, který bydlí 15 minut autem od města … Zakázat mi to asi nemůže, nebo může?

To Ti nemůže zakázat Tvůj ex, ale máš to zakázáno přímo zákonem. Nemáš právo měnit bydliště dítěte bez souhlasu obou rodičů. Nesouhlas lze nahradit rozhodnutím soudu. Nebo bydliště změň, a počkej zda on se obrátí na soud.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna