Otec na mateřské a zároveň OSVČ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Otec na mateřské, OSVČ?
Zdravím,
mám takovou komplikovanou otázku.
Pár dnů zpátky jsem zjistila, že jsem těhotná - nevadí mi to, naopak, ale problém je v tom, že jsem stále studentem vysoké školy, které ukončím teda v září. Během mého studia na vysoké, jsem měla různé brigády na dohody - hádám, že do mateřské se to asi počítat nebude, že?
Nemám odpracováno povinných min. 180 dnů, abych mohla na mateřskou, tím pádem mám právo jen na rodičovský příspěvek.
Ale otec dítěte už pracuje nějakou dobu na HPP, vydělává docela slušné peníze, ovšem po spočítání nájmu, potřeby pro dítě atd, by toho zůstalo málo, aby se dalo žít slušně.
Na internetu jsem se dočetla, že otec může jít na mateřskou po šestinedělí, což by se dalo udělat - ale mohl by při tom otec pracovat? On může pracovat i z domu, takže by to pro něho problém nebyl. Jak jsem psala, momentálně je na HPP na dobu neurčitou, ale klidně může jít i na OSVČ při své práci. Je tam omezený výdělek nebo ne? Popř. rodičovský příspěvek by taky mohl pobírat?
Děkuji za odpovědi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Taky by mě to zajímalo. Hlavně kdyz by byl na mateřské a dal chodil do práce jako osvc zda to někdo řeší nebo ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@me-ow U tebe je taky teoreticky šance na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud úspěšně dokončíš studium, tak se počítá do potřebných 270 dnů nemocenského pojištění. Pak bys potřebovala splnit ještě druhou podmínku - nastoupit na PPM (v době 6-8 týdnů před porodem) ze zaměstnání (pojištěné činnosti) nebo v ochranné lhůtě - ochranná lhůta je tak dlouhá jako zaměstnání, které skončilo v době těhotenství, max. 180 dnů a ochranná lhůta neplyne ze studia.
Pokud by šel na otec dítěte na PPM, tak může jak píšeš po šestinedělí, pobíral by ji max. 22 týdnů u jednoho dítěte a po tu dobu by v současném prac. poměru čerpal rodičovskou dovolenou. Během pobírání PPM nelze vykonávat tu činnost, ze které na ni vznikl nárok (dané zaměstnání nebo osobně vykonávat SVČ, pokud je nárok uplatňován z ní), ale jinak je možné pracovat bez omezení. Takže pokud by čerpal PPM ze zaměstnání, mohl by pro současného zaměstnavatele vykonávat jinou práci na další prac. smlouvu/dohodu nebo pracovat pro jiného zaměstnavatele nebo pracovat jako OSVČ.
Rodičovský příspěvek taky samozřejmě může čerpat otec dítěte, ale je to jedno, ty můžeš volit stejnou částku jako otec, když doložíš jeho vyměřovací základ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Díky moc za odpověď ![]()
Přítel teda zůstane asi na HPP, na tu bude pobírat mateřskou a zkusí si ve stejné firmě zajistit jinou smlouvu nebo by šel přinejhorším jako OSVČ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit