Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, jsem studentka Masarykovy univerzity, oboru Mediální studia a žurnalistika a chtěla bych požádat o pomoc při psaní mé bakalářské práce.
Jako téma jsem si vybrala Muže na rodičovské dovolené. Práce bude mimo jiné
obsahovat rozhovory a reportáže právě s otci na rodičovské dovolené.
Myslím, že by má práce mohla veřejnost lépe seznámit právě s tímto tématem.
Chtěla jsem se proto zeptat, zda se ve vaší blízkosti nenachází muži, kteří
by na rodičovské dovolené zůstali místo své partnerky, popřípadě zda by se s
ním/ nimi dalo domluvit na spolupráci. Hodně by mi to pomohlo.
Moc všem děkuji za jakékoliv informace či odezvy.
Manžel byl na mateřské i rodičovské. Ale asi by moc nespolupracoval
. Tak ale snad se ozvou i jiní ![]()
Moc děkuji, že jste se ozvala
. A nechtěla byste mi pomoct „alespoň“ vy? Potřebovala bych na rozhovor i maminku, namísto které rodičovskou nebo mateřskou (ve vašem případě objí
absolvoval manžel…
Pokud nebude vadit, že budu spolupracovat jen já a manžel ne, tak velice ráda pomůžu. Jen vůbec netuším jak ![]()
Docela mě překvapuje, že se nikdo jiný neozval. Určitě je víc takových tatínků ![]()
Taky jsem z toho překvapená…nemile. No pomoc by spočívala v rozhovoru, který bych s Vámi jakožto „pracující“ matkou udělala. jenom jsem se chtěla zeptat odkud jste, nejlepší by totiž byla komunikace z očí do očí, ale přinejhorším by se to snad dalo vymyslet i nějak jinak
.
Snažíme se s manželem o dítě. Aktuálně to vypadá tak, že bych zůstala doma přes mateřskou a na rodicak by nastoupil manžel (podle potřeby, klidně třeba až v roce dítěte).
Hledám zkušenosti těch, co to udělali stejně.
Jak jste fungovali prakticky? Jak to zvládal chlap? Co domácí práce?
Prosím, nepište, že vy byste do toho nikdy nešli a podobně. My jsme rozhodnutí ![]()
Děti už máme, takže víme, co rodičovství obnáší.
A ano, řeším to brzy, ale jsem sama doma, tak na to mám čas.
Nevím co v tom hledáš za složitosti.
pokud to manzel doma s dítětem zvládne, tak je dobrej a je to vyřešený ne? A to musíte vědět jen vy doma. Jak to zvládaji jinde je vám k ničemu. Že to zvládne nějakej Karel z druhýho konce republiky ti z tvého manžela super otce v domácnosti neudělá.
@Cenarius můj chlap to zvládne. O tom nepochybuji.
Jde mi o zkušenosti. Třeba mi někdo napíše něco, co mě nenapadlo. Např. letos jsme měli dítě v nemocnici, šel s ním manžel a byl to velký problém, což by mě dřív nenapadlo. Tak něco takového.
@Anonymní píše:
Jde mi o zkušenosti. Třeba mi někdo napíše něco, co mě nenapadlo. Např. letos jsme měli dítě v nemocnici, šel s ním manžel a byl to velký problém, což by mě dřív nenapadlo. Tak něco takového.
V čem to byl problém?
Tak záleží jak je zvyklý fungovat, jaké bude to dítě ( pokud bude třeba nespavec, tak chlap to ponese hur jak matka, ženské tělo je víc upravené na takové situace), ale pokud jinak ví co a jak kolem dětí, umí si poradit, když budou nemocné, umí navařit, obstará domácí práce (aby ses nestrhla, když dojdeš z práce domů), tak je jedno kdo je doma
můj muž třeba nemá tolik trpělivosti a neumi si zorganizovat práci a zároveň děti, takže mu stačil týden a byl vyřízený, ale věřím, že kdyby musel, tak si zvykne a zvládne to.
V okolí mám takových rodin několik, otec většinou doma od půl roku dítěte, a žádný problém nikdo nezmiňoval.
I jsou doma třeba se dvěma najednou a dokonce mi přijde, že jsou ty děti klidnější a šikovnější, než jejich vrstevníci od „maminek“ (což je dáno asi i tím, že ti muži většinou netráví zbytečně několik hodin denně úklidem a vařením, takže jsou víc v pohodě - a v pohodě rodič = v pohodě dítě). U lékaře jsme byli společně jednou (u zubaře, šlo nás víc rodin dohromady
) a žádný problém nebyl.
@Anonymní píše:
Vůbec nerozumím jaký problém, měla ho nemocnice, dite, chlap?? Jinak myslím si, že čím dřív půjde chlap na rd, tím to bude lepší. Kolem toho roku může být u ditete separační úzkost a co pak? Já jsem začala chodit o víkendech do práce když měl starší rok a půl. První měsíc jakž takž, pak ale nic moc, probrecel celý den, museli mě chodit navštěvovat do práce. A to na mě nebyl fixovany a separacka taky nebyla. Pak uvidíš co kojení, odstriikavani a tak. Ale to přece musíš vědět, když už děti máte ne? Navíc už tvůj chlap byl někdy sám s detma, snad víš co u toho zvládl udělat a tak. Moc nerozumím co za zázrak od nás tady čekáš, že objevíme ![]()
@Anonymní píše:
Snažíme se s manželem o dítě. Aktuálně to vypadá tak, že bych zůstala doma přes mateřskou a na rodicak by nastoupil manžel (podle potřeby, klidně třeba až v roce dítěte).
Prosím, nepište, že vy byste do toho nikdy nešli a podobně. My jsme rozhodnutí
Tak to víš jenom ty
jestli to tvůj manžel zvládne nebo ne. My ho neznáme ![]()
@Anonymní píše:
Prosím, nepište, že vy byste do toho nikdy nešli a podobně. My jsme rozhodnutí
Můj chlap zvládá péči o dítě, ale s tím úklidem a věcmi okolo už to pak tak slavné není, no.. prostě chlap..max uvaří
jinak prcek ho třeba víc poslechne, jak mě. Nevisi mu celé dny na noze.je to jiné
a líp s ním usíná ![]()