Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, mám na vás dotaz. Mé sestře již nějakou delší dobu neplatí její přítel alimenty na své dvě děti. 2 a 5. On nepracuje ale dělá načerno. Mají dohodu, že jí bude měsíčně posílat 3 tisíce. Pokaždé když má zaplatit tak slibuje, že něco dá ale nepošle nic a ani radši nepřijde. Tady jsem četl na foru, že je nějaká možnost jej nahlásit na sociálce či dát k soudu a u sociálky pak žádat nějaké zvýšení přídavku. Zajímalo by mě totiž jakého a zdamáte nějakou představu o tom kolik to tak cca je. Sestra totiž bydlí v pronajatém bytě a při dnešních cenách už to zvládá tak tak a ty peníze jí chybí. Na úřadech jí slibují jak jí dají tu dávku, tamtu a pak když přijde další měsíc tak jí jen suše sdělují, že jí nic nedají a nebo mín. Navíc nedávno mi kamarád říkal, že udajně jde, že by stát platil alimenty za dlužníka a potom si to nechal vyplatit od něj. Ale to asi neplatí. Nebo ano? Děkuji
Určitě v prvé řadě ať zajde na socku a hodí to na soud. Bude mít soudně určené alimenty a to je vždy lepší než nějaká „dohoda“ když je nebude platit můžou mu je strhávat exekučně ![]()
Jenže on nemá žádný plat. Dělá načerno a jí ty peníze chybí. Mě by zajímalo zda má možnost nějak dostat peníze aby nějak dorovnala tu ztrátu. Někdo totiž tady na foru psal, že to jde.
Stat za dluznika ty penize platit nebude.Me se dluhy vysplhali ke 100 000,–.Tatinek nepracuje, dela na cerno, majetek ani ridicak nema.Ze socialky mu to stahovat nemuzou. Takze neplati z vesela dale a dluhy rostou.Od soudu dostal jen podminku. Jestli to nekdo doplaci to nevim.Ja na socialku nechodila.
Kazdopadně, at napise k soudu, ze po dohodě, kterou mají ji neplati, napsat tam do prilohy vse co zaplatil a nezaplatil a hlavně částky. potom že se dozaduje soudně alimentu. a to ZPĚTNĚ. a ještě at tam nepíše že po něm žádá těch 3000 ale třeba 6000 (částka se tam píše vždy větší). a pak je dulezity jeste dojit na socku a tam se poptat na co ma tva sestra nárok. ale začala bych tím soudem. Znám to z vlastní zkusenosti, že někdy to jinak nejde. I když tenhle stat je tak na nic, protoze je dira v zakoně, a i kdyz je to soudně, tak tomu mizerovi ztaci aby poslal stovku jednou za 3 měsíce a o dite ma zajem
držím palečky
Mám pocit, že tohle je nekonečný a často zbytečný boj. Tolik maminek s tím bojuje. Taky nedostávám od ex ani korunu na syna. Už rok nedal nic, taky nepracuje, živí ho rodiče. A to ještě platím jeho dluhy 6500Kč/měsíčně z rodičáku. Je mi z něj
. Štve mě to, ale přiznám se, že se kvůli tomu neozývám, nevolám mu, nepíšu, o kluka se nezajímá, nejezdí a já jsem za to ráda. Až se ozve, že chce kluka vidět, pak já začnu prudit s penězma.
Já jsem měla štěstí, že mi bývalý posílal peníze složenkou (1.500 Kč na jedno dítě) i když byl nezaměstnaný. Rok platil, pak už ne, tak jsem na něj podala trestní oznámení (až po 3 letech neplacení), a i když stále nepracuje (i když příjmy má) tak se s ním nikdo nebavil a když mohl platit 1500 Kč před tím a byl bez práce, tak může i teď! Prostě jsem měla štěstí, že mi peníze nedával do ruky bez dokladu, ale měla jsem složenky! To stačilo soudu jako důkaz, že je schopný platit.
Holky a co když jsem ve stejné situaci a vím, kde otec na černo dělá, pod jakou firmou? Pomůže mi to k něčemu? Můžu jít třeba na policii a náhlásit ho? Protože on papíry záměrně nepřevezme a soud ho nemůže najít, nevím jak je to možné…že by to bylo tím, že jeho otec je u policii?
Nahlásila jsme bydliště jeho rodičů, kde se zdržuje a stejně nic…co ted? Nejraději bych zažalovala soud, nebo někoho kdo je za to zotpovědný!!
@Anonymní píše:
Holky a co když jsem ve stejné situaci a vím, kde otec na černo dělá, pod jakou firmou? Pomůže mi to k něčemu? Můžu jít třeba na policii a náhlásit ho? Protože on papíry záměrně nepřevezme a soud ho nemůže najít, nevím jak je to možné…že by to bylo tím, že jeho otec je u policii?Nahlásila jsme bydliště jeho rodičů, kde se zdržuje a stejně nic…co ted? Nejraději bych zažalovala soud, nebo někoho kdo je za to zotpovědný!!
Promiň, ale hlavní zodpovědnost je na tobě, TY jsi si s ním pořídila dítě. Jak žalovat soud? zač? Že jsis pořídila dítě s parchantem který si nepřebírá poštu a dělá načerno?
Jako to má soudce vzít dopis, pistoli a donutit ho si převzít poštu? nadávej si jen sobě s jakým zmetkem jsis pořídila dítě, žalovat soud fakt nemůžeš
Udat ho že pracuje na černo můžeš, otázka je, jak to budeš dokazovat
@araw
ty ses ale chytra
![]()
Zakl. bohuzel nenadelas nic. pokud ma zname na policii, tak je to v haji.Vim o cem mluvi, ex je celostatne hledany
a bydli ve vedlejsim meste, ja dokonce vim i kde, posilala jsem tam policii..nic, psala jsem dopis na policii hlavni, taky nic..podala jsem trestni oznameni, taky nic..
jo a ano s tim parchantem jsem si udelala dve deti, ano moje chyba, ale soudy pracuji pro nas.Na me taky poslou exekutora kdyz nezaplatim splatku, nikdo se me nepta kdo mi ty deti udelal.
Tak soud ani policie určitě není zodpovědná za vaše děti, nebo za vaše dluhy…atd. za to si zodpovídáte sami. Takový případů je ale tak strašně moc, že kdyby to měl soud pokaždé až tak detailně řešit je zahrabaný na několik let. Velká nevýhoda je, že jestli je jeho otec u policie, máš podle mě téměř nemožné šance na něm něco vymoct, nebo mu dokázat že někde pracuje na černo…
Všichni víme jak to chodí a „známosti“ hýbou světem…
@blorchi píše:
@arawty ses ale chytra
![]()
Zakl. bohuzel nenadelas nic. pokud ma zname na policii, tak je to v haji.Vim o cem mluvi, ex je celostatne hledany
![]()
a bydli ve vedlejsim meste, ja dokonce vim i kde, posilala jsem tam policii..nic, psala jsem dopis na policii hlavni, taky nic..podala jsem trestni oznameni, taky nic..
jo a ano s tim parchantem jsem si udelala dve deti, ano moje chyba, ale soudy pracuji pro nas.Na me taky poslou exekutora kdyz nezaplatim splatku, nikdo se me nepta kdo mi ty deti udelal.
No očividně jsem chytřejší než ty
Jako sorry, ale ježej se mi chlupy z matek, které si pořídí s takovým chlapem dítě a pak nadávaj na soudy a policajty
Jinak soudy pro „vás“ pracujou, odsouděj neplatiče, odsouděj, podej na něj exekuci, máš na to stejné právo, jako jinej věřitel na tebe ![]()
@Anonymní píše:
Holky a co když jsem ve stejné situaci a vím, kde otec na černo dělá, pod jakou firmou? Pomůže mi to k něčemu? Můžu jít třeba na policii a náhlásit ho? Protože on papíry záměrně nepřevezme a soud ho nemůže najít, nevím jak je to možné…že by to bylo tím, že jeho otec je u policii?Nahlásila jsme bydliště jeho rodičů, kde se zdržuje a stejně nic…co ted? Nejraději bych zažalovala soud, nebo někoho kdo je za to zotpovědný!!
To je dost blbá situace, jediné, co mě napadá, pokud je otec na pracáku a přitom dělá na černo, tak to nahlásit na úřadě práce, pokud znáš jméno firmy, kde dělá, měli by zahájit správní řízení. Jsem v dost podobné situaci, ex se vůbec netají tím, že dělá na černo (ale nevím kde), k soudům chodí vysmátej, výživné pošle jednou za 4 měsíce nějakou směšnou částku abych ho nemohla žalovat ![]()
@araw nO ABY SE ti z toho frajera po letech taky nevylouplo neco jineho, nez si mela
![]()
@araw píše:
Promiň, ale hlavní zodpovědnost je na tobě, TY jsi si s ním pořídila dítě. Jak žalovat soud? zač? Že jsis pořídila dítě s parchantem který si nepřebírá poštu a dělá načerno?Jako to má soudce vzít dopis, pistoli a donutit ho si převzít poštu? nadávej si jen sobě s jakým zmetkem jsis pořídila dítě, žalovat soud fakt nemůžeš
Udat ho že pracuje na černo můžeš, otázka je, jak to budeš dokazovat
Otěhotněla jsem, když mi bylo 18 a neplánovaně. Dítě si nechat pro mě bylo menší zlo než potrat.