Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Ahoj. mám problém se svým otcem (pokud se ještě otcem dá nazvat), který se s mamkou rozvedl už když jsem byla miminko, občas jen přišel za mnou na návštěv. Když se mi před 3 lety narodila dcerka a on to zjistil, tak začal chodil častěji. Byl milý, malé vždy něco přinesl, tak jsem měla radost, že si s ním ještě začnu třeba rozumět. Letos v únoru mi zavolal, že by nutně potřeboval půjčit 10.000,–. Prý potřebuje opravit něco na autě a do toho se jim rozbila i lednice. Létal se svou ženou každý rok na dovolenou, tak jsem si říkala, že snad s financemi problémy mít nebude a v pohodě to vrátí. Říkal, že mu v dubnu mají přijít peníze ze zrušené pojistky, tak to do konce dubna vrátí. No já blbá mu to půjčila a jelikož je to „v rodině“, tak jsem s ním nesepsala ani smlouvu. Otec se samozřejmě neozval, telefonní číslo je najednou nedostupné a doma ho nemohu zastihnout nebo neotevírá schválně. Před 10 dny jsem mu napsala doporučený dopis s dodejkou, který se mi vrátila podepsaná, takže žijePsala, jsem mu tam, že chci do týdne zpět peníze, napsala jsem i číslo účtu, kdyby mi to třeba nechtěl donést osobně a stejně nic… Tak jsem nas… Je nějaká šance z něj ty peníze ještě dostat? Nemám sice smlouvu písemnou, ale ústní by prý (snad) měla také platit a navíc u toho byl přítel, když jsem mu ty peníze nesla za dveře. Díky za rady[hmm]
zapomeň ![]()
Připadá mi divné, že by si kvůli 10 000,– změnil telefonní číslo.
Není v tom ještě něco?
Zkoušela jsi kontaktovat ještě někoho, kdo je s ním ve styku, a nebo co za ním zajít osobně, pokud to není daleko?
Co se obrátit na vymahačskou firmu? Pokud jsi si jistá, že se před tebou schovává a peníze ti vrátit nechce.
@Anonymní píše:
Ahoj. mám problém se svým otcem (pokud se ještě otcem dá nazvat), který se s mamkou rozvedl už když jsem byla miminko, občas jen přišel za mnou na návštěv. Když se mi před 3 lety narodila dcerka a on to zjistil, tak začal chodil častěji. Byl milý, malé vždy něco přinesl, tak jsem měla radost, že si s ním ještě začnu třeba rozumět. Letos v únoru mi zavolal, že by nutně potřeboval půjčit 10.000,–. Prý potřebuje opravit něco na autě a do toho se jim rozbila i lednice. Létal se svou ženou každý rok na dovolenou, tak jsem si říkala, že snad s financemi problémy mít nebude a v pohodě to vrátí. Říkal, že mu v dubnu mají přijít peníze ze zrušené pojistky, tak to do konce dubna vrátí. No já blbá mu to půjčila a jelikož je to „v rodině“, tak jsem s ním nesepsala ani smlouvu. Otec se samozřejmě neozval, telefonní číslo je najednou nedostupné a doma ho nemohu zastihnout nebo neotevírá schválně. Před 10 dny jsem mu napsala doporučený dopis s dodejkou, který se mi vrátila podepsaná, takže žijePsala, jsem mu tam, že chci do týdne zpět peníze, napsala jsem i číslo účtu, kdyby mi to třeba nechtěl donést osobně a stejně nic… Tak jsem nas… Je nějaká šance z něj ty peníze ještě dostat? Nemám sice smlouvu písemnou, ale ústní by prý (snad) měla také platit a navíc u toho byl přítel, když jsem mu ty peníze nesla za dveře. Díky za rady[hmm]
Půjčovat prachy bez smlouvy? To chce fištróna
No s penězi se rozluč, ale ber to jako dobré ponaučení do budoucna ![]()
Nikdy nepůjčovat peníze nikomu, z koho je nemáme odvahu nebo možnost vymlátit zpět
Buď ráda, že to bylo „jen“ 10tis.
Pokud na to otec kývne, nech mu podepsat uznání dluhu. Vzory jsou na netu. Pak můžeš podnikat další kroky.
@hanka.br.
Já teda svýmu tátovi ne, ale toho znám celej život. Není to pán, co jsem ho viděla v dětství párkrát na návštěvě a zajímat se o nás začal až před 3 lety.
Zakladatelko:
Peníze z něj budeš dostávat komplikovaně, pokud nemáš nic podepsáno a dávala jsi mu to cash. Ústní smlouva sice taky platí, ale pokud otec, případě jeho žena budou říkat, že je vyloučeno, že by si od tebe peníze půjčovali (a budou argumentovat právě třeba vlastní dobrou finanční situací- a že to nemají zapotřebí), bude to jejich slovo proti vašemu…
Ber to jako drahé ponaučení do života. Musí to mrzet, když tě takhle podrazí vlastní táta.
@hanka.br to sotva. Otec je na tom tak dobře, že si nikdy peníze nepůjčoval a ani půjčovat v životě určitě nebude. K tvojí otázce, kdybych mu měl půjčovat, tak zřejmě bych smlouvu nechtěl(rozhodně ne u tak nízké částky).
Já, ale vycházím ze situace zakladatelky, kdy ho v podstatě vůbec neznala a byl pro ní cizí chlap. A objektivně vzato, když člověk lítá každý rok na drahou dovolenou a nemá na servis auta svědčí o slušné negramotnosti a to by mě taky dost varovalo předtím mu něco půjčit na dobré slovo…
Příspěvek upraven 07.06.15 v 21:40
@Chytrak Jo, chápu. Prostě půjčit v nejbližší rodině peníze bez smlouvy mi skandální nepřijde.
@hanka.br. máš pravdu, ten fištrón tam byl asi přehnaný a ty smajly nadbytečný, sama zakladatelka ví, že asi udělala chybu…
Ja bych to odepsala jako nedobytnou pohledavku, neni to zas tolik penez a za nejake tahanice by mi to nestalo. Otci bych samozrejme uz nikdy nic nepujcila, i kdyby me na kolenou prosil. Mozna se dostal do nejakeho pruseru, to by se dalo pochopit, nejvic by mne vadilo to zapirani se.
Ahoj. mám problém se svým otcem (pokud se ještě otcem dá nazvat), který se s mamkou rozvedl už když jsem byla miminko, občas jen přišel za mnou na návštěv. Když se mi před 3 lety narodila dcerka a on to zjistil, tak začal chodil častěji. Byl milý, malé vždy něco přinesl, tak jsem měla radost, že si s ním ještě začnu třeba rozumět. Letos v únoru mi zavolal, že by nutně potřeboval půjčit 10.000,–. Prý potřebuje opravit něco na autě a do toho se jim rozbila i lednice. Létal se svou ženou každý rok na dovolenou, tak jsem si říkala, že snad s financemi problémy mít nebude a v pohodě to vrátí. Říkal, že mu v dubnu mají přijít peníze ze zrušené pojistky, tak to do konce dubna vrátí. No já blbá mu to půjčila a jelikož je to „v rodině“, tak jsem s ním nesepsala ani smlouvu. Otec se samozřejmě neozval, telefonní číslo je najednou nedostupné a doma ho nemohu zastihnout nebo neotevírá schválně. Před 10 dny jsem mu napsala doporučený dopis s dodejkou, který se mi vrátila podepsaná, takže žije
Psala, jsem mu tam, že chci do týdne zpět peníze, napsala jsem i číslo účtu, kdyby mi to třeba nechtěl donést osobně a stejně nic… Tak jsem nas… Je nějaká šance z něj ty peníze ještě dostat? Nemám sice smlouvu písemnou, ale ústní by prý (snad) měla také platit a navíc u toho byl přítel, když jsem mu ty peníze nesla za dveře. Díky za rady[hmm]