Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj všichni,
chtěla bych od vás radu a zkušenosti jestli někdo máte. S manželem oboum je 35 let, chceme stavět baráček - asi na klíč - nemáme ani pozemek ani žádné našetřené penízky… myslíte že je reálně, že banky poskytnou peníze úplně na všechno???
chceme malý byráček cca do 1,5 mega + pozemek, který můžeme mít do 400 000,–
co myslíte, poradíte mi???…prosíííím
@Jája.U za běžných podmínek takovou hypotéku nedostanete. záleží na vašich příjmech, zda můžete zastavit jinou nemovitost apod.
@Jája.U osobní zkušenost - máme hypotéku na 120 % hodnoty nemovitosti (tedy odhadu znalce), takže to jde i nad částku, na kterou je odhad. Ale těch 120 % je maximu, a 100% Ti dají jen 2 banky v čr. Navíc velmi záleží na příjmu. A mmchdm, chce to mít našetřeno bokem, protože platíš vše od odhadů, až po vyřízení, což taky něco stojí. ![]()
@martina.se píše:
@Jája.U osobní zkušenost - máme hypotéku na 120 % hodnoty nemovitosti (tedy odhadu znalce), takže to jde i nad částku, na kterou je odhad. Ale těch 120 % je maximu, a 100% Ti dají jen 2 banky v čr. Navíc velmi záleží na příjmu. A mmchdm, chce to mít našetřeno bokem, protože platíš vše od odhadů, až po vyřízení, což taky něco stojí.
aha,,, vůbec nemám ani šajnu kolik stojí odhadce, já myslela že tohle je už na bance? vůbec nemám potuchy o ničem, všude se píše něco jiného..už jsme docela zoufalí… nic zastavitelnýho… jsme v obec. paneláku
@Jája.U Ten rozpocet je nerealny, za 1,5mil komplet na klic barak nepostavis. Ani miniaturni.
Hypoteka zalezi na vasich prijmech, nicmene pokud je vam 35, uz je to docela vysoky vek, tudiz padaji v uvahu spis kratsi splatnosti a tudiz jsou potreba jeste vyssi prijmy.. Zvlast u 100 a vice procentni hypo..
@martina.se
Marti, a to jste stavěli na klíč? pozemek jste měli?
@Svandu
myslím že 1,5 mega je reálne, na hypo dizkuzi tam psala maminka že za tolik postavili… my nechceme nic nadstandartního
@Jája.U píše:
aha,,, vůbec nemám ani šajnu kolik stojí odhadce, já myslela že tohle je už na bance? vůbec nemám potuchy o ničem, všude se píše něco jiného..už jsme docela zoufalí… nic zastavitelnýho… jsme v obec. paneláku
napíšu u nás, ju. První odhad 4000 tis, druhý 2 tis, zápis na katastr 3000 tis, poplatek bance 5 tis, 4 tis za vyřízení a když počítám drobosti ala ověření asi 50 podpisů a pod, dostali jsme se na cca 30 tis, jen to hvízdlo
všechny tyhle kraviny platíš Ty.. u hypo na 100% počítej s tím, že poplatky jsou mnohem vyšší, jak u té, kde si bereš třeba jen polovinu.
@Svandu
no apsoň jsem tedy na některých diskuz. četla že tam postavili
My zrovna hypotéku na pozemek a stavbu na klíč řešíme, ale je fakt, že máme nějaký vlastní prostředky na pozemek - tak 3/4 ceny pozemku zaplatíme, na zbytek budeme chtít hypo, i když bychom mohli zaplatit celý, ale aby nám taky zbyla dostatečná finanční rezerva pro strýčka příhodu při stavbě, na terénní úpravy, na poplatky za všechno možný papírování apod. Některý banky 100% hypo dávají. Kdybyste před tím mohli něco jinýho zastavit, co by se pak ze zástavy vyvázalo a zastavil se nový dům, tak byste měli lepší startovací podmínky a banky by byly ochotnější, ale myslím, že to není nezbytně nutný. My teda hypo řešíme přes hypoteční makléřku, protože se v tom nevyznáme, a ta o možnosti 100% hypotéky mluvila, takže podle mě to úplně bez šance není. Já bych se obrátila na zkušený hypoteční makléře (pozor ale na všelijaký finanční poradce, některým jde spíš o provizi, chtělo by to určitě konzultaci s víc lidmi, my se taky poptávali několika, než jsme se pro někoho rozhodli).
@martina.se zápis na katastr byl 1000, teď 2000, ale v té smršti je to stejně jedno ![]()
@Jája.U píše:
@martina.se
Marti, a to jste stavěli na klíč? pozemek jste měli?
my nestavěli, jen kupovali. Ale princip té hypo a vyřízení je stejný, ty poplatky a spol tam jsou. mmchdm, též mi přijde 1,5 mega na dům nereálné
to tak možná na hrubou stavbu.
@matkabagristy píše:
@martina.se zápis na katastr byl 1000, teď 2000, ale v té smršti je to stejně jedno
to jo, ale dáváš návrh na vklad pro sebe, pro banku a zvlášť pozemek, zvlášť stavbu
takže za každý papír 1000 kč
tedy né pro banku, ale jako zástavní právo pro banku, že ![]()
@martina.se píše:
to jo, ale dáváš návrh na vklad pro sebe, pro banku a zvlášť pozemek, zvlášť stavbutakže za každý papír 1000 kč
tedy né pro banku, ale jako zástavní právo pro banku, že
tak to joo, já už na to zapomněla jako na porodní bolesti ![]()