Jak ošetřit půjčení peněz?

4346
4.6.15 09:07

Jak ošetřit půjčení peněz?

Ahoj :kytka:
Můj otec si chce koupit chatu a já s manželem mu na to půjčíme polovinu peněz, druhou polovinu si bude řešit úvěrem.
A teď k mému dotazu - jak půjčku ošetřit? Stačí zajít k notáři, kde podepíšeme půjčku se splátkovým kalendářem?
Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2874
4.6.15 09:36

Určitě notářky zápis, notář už zajisté vše potřebné, včetně splátkového kalendáře a další náležitostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
4.6.15 10:25

@Koty
Mamka to takhle měla s půjčkou od babičky, přes notáře. On tu smlouvu připravil podle toho, co mu zadaly. Bylo to dobré, jasné jak pro babičku, tak pro mamku i zbytek rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24165
4.6.15 10:40

Tak já jsem měla půjčené peníze od strýce. Smlouvu jsme měli podepsanou mezi sebou, ale měl ji od právníka. Měli jsme tak krom základních informaci (jména, adresy, kolik peněz je půjčeno apod.) i informace s jakým úrokem se půjčují (tj. kolik se vrátí na konci) i splátkový kalendář (tedy řečeno do kdy se celý obnos splatí, a také že bude měsíčně placeno tolik a tolik).

S mamkou jsem pak dělala něco podobného, i když ona nechtěla.

Ale u obouch půjček jsem nepředpokládala, že je nebudu splácet a případné doplacení by šlo (v případě, že se mi něco stane) z ostatních věcí.

Pokud bych se bála, že by mi po smrti dlužníka nebyl dluh splacen, zašla bych určitě k notáři či právníkovi a poradila se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
4.6.15 12:19

Moc děkuju za reakce, k notáři určitě zajdeme a doladíme zbytek :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
4.6.15 12:23

@Koty Nedávno jsem to řešila s právníkem a prý je úplně dostačující při půjčce, která je převodem z účtu na účet, tak do předmětu napsat „půjčka a její splatnost“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.6.15 12:25

@Koty Smenka. Jednoduche a vymahatelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
4.6.15 15:10

@Zuzlounek Díky, tohle mě nenapadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
10.6.15 18:18

Notářským zápisem si zajistíte platnost smlouvy, ale žádné zajištění peněz. Směnka urychlí případný spor, také ale není žádným zajišťěním. Smysluplné zajištění je jištění ručitelem nebo nemovitostí. Pokud někdo kupuje celou nemovitost na dluh, je to mimořádně rizikové chování, kterého by bylo nejlepší se neúčastnit, zvlášť, pokud jde o rodinu a zbytnou nemovitost. Pokud máte hazard v krvi, polovinu chaty kupte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel