Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Krásný den, možná se tu najde maminka která by mě mohla poradit.
Mám krásnou dcerku 7měsíců od 3 měsíce těhotenství jsem se vrátila zpět do čech z Řecka kde jsem žila 6 let, otcem dcerky je Řek.
Pořád sliboval že přijede a napíšeme ho jako otce do RL ale jak vidím skutek utek, tak na to chci jít soudní cestou.
Nemáte prosím některá zkušenosti jak to chodí a co nás čeká? moc děkuji za odpověď
@Janička Evička No ja bych to možná nechala jak to je… aby jsi se jednou nemusela bát, že ti dceru odveze do řecka.
A uvědomuješ si, že v okamžiku, kdy ho necháš zapsat do RL, mu vzniknou rodičovská práva? Jen aby se s tebou nezačal o malou třeba soudit… rozmysli si dopředu, jestli ti to stojí za ta rizika
@Alušáček píše:
@Janička Evička No ja bych to možná nechala jak to je… aby jsi se jednou nemusela bát, že ti dceru odveze do řecka.
Take bych to nechala byt.
@Alušáček
ano slyšela jsem už hodně názorů jestli to udělat nebo ne.
Otce znám dlouho a vím jaký je, styku s dcerou mu bránit nebudu, po vánocích samy jedeme za dědou dcerky aby ji poznal, nevím jestli tam bude i otec, jelikož je řidič kamiónu tak si nemyslím že by mě dceru vzalvzal, a hlavně bydlí s tatou dědou malý a ten by to nedopustil ale samozřejmě stát se může vše.
Děkuji za upozornění jste hodná, zajímá mě spíš jak to chodí
@SussieS
ano uvědomuji si to popsala jsem situaci blíže v druhém komentáři
Holky jste hodné ale já to nechci nechat být, a chci to udělat, momentálně pobiram příspěvek na bydlení a hmotnou nouzy, o tu však od roku 2017 přijdu když nebude otec zapsán v RL ano i toto je důvod protože co si budem povídat jsem sama a podporu rodiny moc nemám a každá korunka je dobrá, ale ja nevím jestli jsem naivní ale přijde mě to správné aby měla v RL otce
@Janička Evička obrat se na úřad mezinárodní ochrany dětí, sídlí v Brně. Tam Ti pomohou. Dceru do Řecka odvézt nemůže, pokud s ni od narození zijes tady v ČR, ma tu obvyklé bydliště a podle Haagske úmluvy o vsem budou rozhodovat soudy tady, nikdo jí z prostredi vytrhavat nebude.
@Jana206 moc moc děkuji za odpověď samozřejmě s úřadem komunikuji a v pondělí jdu na soud, jen jsem chtela vědět jaký to má postup a co nás s dcerkou čeká
@Janička Evička píše:
Krásný den, možná se tu najde maminka která by mě mohla poradit.
Mám krásnou dcerku 7měsíců od 3 měsíce těhotenství jsem se vrátila zpět do čech z Řecka kde jsem žila 6 let, otcem dcerky je Řek.
Pořád sliboval že přijede a napíšeme ho jako otce do RL ale jak vidím skutek utek, tak na to chci jít soudní cestou.
Nemáte prosím některá zkušenosti jak to chodí a co nás čeká? moc děkuji za odpověď
Podej si na soud klasickou žádost o určení otcovství, oni už to všechno zařídí, opatrovníkem v řízení bude Mezinárodní úřad pro ochranu dětí. Otce můžou vyslechnout v jeho vlasti, aby nemusel jezdit sem. Pokud bude otcovství popírat, soud nařídí testy DNA.
@bejbyn
moc děkuji za odpověď a když dojde na testy dna co potom?
@Janička Evička píše:
@bejbyn
moc děkuji za odpověď a když dojde na testy dna co potom?
Pak podle výsledku ho jako otce označí nebo ne.
@bejbyn
otcem je tím jsem si jistá, potom by mělo nastat stanovení výživného že ano??
Budu muset chodit k soudu??a kde zde v místě bydliště a nebo do brna?
Promiňte mám moc otázek ale chci být na vše připravená
@Janička Evička píše:
@bejbyn
otcem je tím jsem si jistá, potom by mělo nastat stanovení výživného že ano??Budu muset chodit k soudu??a kde zde v místě bydliště a nebo do brna?
Promiňte mám moc otázek ale chci být na vše připravená
To už je jiné řízení, takže až bude určeno otcovství, podáš si o svěření dítěte do tvé péče a stanovení výživného. Žádosti(o otcovství i výživné) se podávají v místě tvého bydliště. Bude stanoveno jednání, na které se musíš dostavit, aby tě mohli vyslechnout. U toho prvního se tě budou ptát, kde jste se s přítelem seznámili, jak dlouho se znáte, jestli jsi měla styk jen s ním a tak.To druhé už bude jednodušší, podají si žádost k zaměstnavateli, kolik otec vydělává a z toho určí alimenty.Jen to bude nějakou dobu trvat, než si to takhle mezi sebou vyřídí, může se to táhnout i rok, tak ať tě to nepřekvapí.
@bejbyn
v řecku hodně praktikují že dělají na černo, takže s těma alimentama moc nevím no uvidím pravda je že tohle je daleko…
Ale moc vám děkuji za rady…
Ještě se zeptám vyjádření k otcovství by mu mělo přijít v řeckem jazyce že?
A když se nedostaví k vyjádření ani k testům dna?