Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky. Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte některá podobné zkušenosti. Včera porodila moje kamarádka na Obilňáku v Brně holčičku. Přístup na por. sále prý v pohodě, ale jedna věc mě dost zarazila a to, že nechtěli aby tam zůstal její manžel na 1. dobu porodní, že ho zavolají až malá půjde na svět. Když je teda „přemluvili“, aby tam mohl zůstat, tak jim PA řekla, aby o tom pomlčeli že tam byl celou dobu, že se to nesmí. Tím mě naprosto vyrazila dech. Já mám termín za měsíc, mám sice rodit v Bohunicích, ale jestli bude stop stav jako teď, tak mi nic jiného jak Obilňák asi nezbyde a s manželem u porodu prostě počítám. Proto prosím maminy, které jste rodily na Obilňáku, napište mě své zkušenosti. Díky
No a není to spíš jenom nedorozumění? Třeba tam byly i jiné maminky… třeba v Praze na Bulovce partner může být během první doby přítomen jen za předpokladu, že nebude narušovat soukromí ostatních maminek - takže jsou-li na přípravně dvě maminky současně, má smůlu..
Anabellko, jedna znama rodila na Obilnaku (z Bohunic ji tam poslali, ze meli plno) a taky s ni nemohl byt manzel uz od zacatku, bylo to loni v zime. Moje kamoska rodila tenhle tyden u Milosrdnych a manzel s ni byl celou dobou, od zacatku a pak jeste asi 3 hodiny po porodu.
Jenomže tam je pro každou maminu samostatný porodní box od začátku až do konce. A ségra tam byla předloni a švagr tam s ní byl celou dobu. Proto jsem z toho dost zmatená, jestli jsou to nějaké novinky či co…
Já teda rodila v německu proto že mám německé občanství ale otec také mohl být u porodu až chvilku před tlačením.Druhé dítě jsem již odrodila v ČR ale to už nestačil dorazit tatínek
Já dodnes nepochopila co znamená že nesmí být na první dobu porodní, protože nikdy k tomu nikdo neřekl zda byl při ní v přípravně nebo na sále… U nás na přípravu taky nesmí, až pak na sál.
Anabelko,neuvažovala jsi o porodu mimo Prahu?Třebas taková porodka v Havl Brodě má vše co potřebuješ i novorozeneckou Jip,oddělení pro miminka co to potřebují,dobře se o tebe i malé postarají a tatínek u porodu není problém po celou dobu.Pražské porodky mi takovímto přístupem k rodícím maminkám pěkně pijí krev.Nemají na to nárok.Když si to necháte líbit nic se nezmění.
Medvídku,Anabellka se ptá na porodnice v Brně
Jinak..i porodnice ve Zlíně je skvěle zařízená na tatínky u porodu, ale myslím,že i tohle info jí nic neřeší ![]()
tak ja se musim zastat Apolinare … pred 6ti lety mohl byt manzel se mnou celou dobu (krome pripravy, ale to mi prijde i logicke - tedy nebyl se mnou jen pri uvodnim monitoru, klystyru a holeni - pak uz ho normalne pustili, kdyz uz jsem byla na sale) … ted jsem mela cisare, takze az kdyz jsem lezela a malou vyndavali, to uz byl se mnou
filad píše:
tak ja se musim zastat Apolinare … pred 6ti lety mohl byt manzel se mnou celou dobu (krome pripravy, ale to mi prijde i logicke - tedy nebyl se mnou jen pri uvodnim monitoru, klystyru a holeni - pak uz ho normalne pustili, kdyz uz jsem byla na sale) … ted jsem mela cisare, takze az kdyz jsem lezela a malou vyndavali, to uz byl se mnou
v Praze může být manžel u CS? ![]()
Tak ja jsem rodila na obilnaku pred necelymi 4mesici a manzel tam s nama byl celou prvni dobu porodni, porod teda koncil akutnim cisarem a po porodu byl manzel u prvniho osetrovani malyho a taky si ho pak sel nahoru pochovat na novorozenecky. Platil za to 500 Kc, takze me prijde ta informace jako fama. Ale nejjistejsi je si tam zavolat a zeptat se primo.
já rodila u Milosrdných a manžel byl se mnou celou dobu. jakmile mi začly kontrakce tak tam byl se mnou.. většinou má každá rodička svůj box..takže v poho.
chodila tam za mnou PA a aj manžovi říkala jak mi má třeba ulevit a pomoct.
já si na milouše stěžovat nemůžu..
byl se mnou až do konce a i pak tam se mnou zůstal ty 2 hodky..
takže to na obilnáku nějak nechápu ![]()
Ono určitě záleží na uspořádání pokojů či boxů.Rodila jsem před 17-ti lety.Byla hekárna,malinkatá místnost,4 lůžka,jen ulička na to aby se prošlo.Žádné vybavení.Zpočátku jsme tam byly čtyři s bolestma,docela síla.A až ty tři odrodily,mohl přijít manžel k porodu.Říkali,že to řeší tak,že když na hekárně je volno,tak manžel může k první době porodní.Ještě byla možnost,pokud by býval jeden volný pokoj,tak tam také uložili rodičku s partnerem.Ale ten volný nebyl.A jelikož byl jen jeden sál,se dvěma lůžky,tak mohl v případě,že na druhém nikdo nerodil.Nám se podařilo že paní byla na sále už po porodu,jen odpočívala,dali k ní plentu,ona dala svolení,že manžel se mnou na sál může.Ale myslím,že porodnice jsou dnes vybavené mnohem lépe.
Taky jsem zaslechla, ze pri prvni dobe porodni nekdy partner nemuze byt pritomen,ale asi to zalezi na vybavenosti ruznych porodnic..jestli je tam spolecna hekarna nebo tak..
Já bych chtěla mít taky manžela hlvaně u sebe při první době porodní…
na sále už je mi to pak jedno…nevíte jak to chodí v novým městě?
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.