Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak nahou tě ale už asi viděl a to samé se před ním před porodem asi taky někdy nahá ukážeš, ne? Takže zase takový překvapení pro něj jak vypadáš to asi nebude
upřímně, mě to bylo úplně jedno jak to vypadá, myslím, že normální chlap to zvládne pokud o to má sám zájem.
Já jsem rodila třikrát sama. Ani jednou mi chlap nechyběl. Nevzpomínám si na situaci kdy by tam byl potřeba
Můj chlap u prvního porodu byl a byl nadšený. Hlavně z toho okamžiku, kdy poprvé viděl vlastní dítě. A to co tomu předcházelo? To bylo ve vteřině zapomenuto. Za mě lepší vlastní chlap než cizí dula. Ale to je hrozně individuální věc. Pokud ho tam nechceš, tak si ho tam raději neber, ať potom nejsi v křeči, že ti někde kouka obří fialová bradavka
.
Muž k porodu nechtěl, já jsem po tom taky netouzila, takže u nás to bylo jasné. Někdo si to neumí bez chlapa představit, někdo si to neumí představit s nim. Někomu tam chlap fakt pomohl (ať už jen přítomnosti, nebo i třeba komunikaci s personálem, uspokojenim nějakých potřeb atd.), někdo řekne, ze tam byl chlap zbytečně/navíc/prekazel… někdo řekne, že je to výdobytek dnešní doby, někdo zase, že by ženský měly rodit jen s chlapem.
Tohle je proste fakt na tom páru, jak vy to cítíte, jaký k tomu mate postoj… pokud chlap chce jít a ty si myslíš, že by tam být neměl…
muze čekat na chodbě a když názor změníš, muze přijít… nebo naopak odejít, kdyby si zjistila, že ti tam fakt vadí a necitis se dobře.
Mně chlap u porodu nijak nechyběl, rodila jsem jen s PA, ale měla jsem rychlý porod a ani nebyl čas na nějaký přemýšlení a vymýšlení ![]()
Za par měsíců nás čeká druhy porod a oba jsme toho názoru, že u toho klidně být může, protože jsme si mysleli, že to bude větší “masakr”, než to ve skutečnosti byl ![]()
Podle mě se do toho ani jeden nespí nutit a nesmí to být mimo jeho komfortní zónu, jinak je to proste blby a nemůže to fungovat… ![]()
Anebo ho sebou vem a když ti tam bude vadit, tak ho pošleš ven. Jedna maminka co se mnou byla na pokoji to tak udělala. Prostě ji u porodu rozptyloval, pořád myslela co asi vidí, a nesoustředila se na porod, byla v křeči. Tak musel chlap za dveře
@pikola píše:
Tak nahou tě ale už asi viděl a to samé se před ním před porodem asi taky někdy nahá ukážeš, ne? Takže zase takový překvapení pro něj jak vypadáš to asi nebudeupřímně, mě to bylo úplně jedno jak to vypadá, myslím, že normální chlap to zvládne pokud o to má sám zájem.
Normální chlap to zvládne ale potom může nastat problém. Madonin komplex…a že to je dost časté.
Muž k porodu chtěl a já neprotestovala. Rekla jsem mu co vše porod obnáší jak to asi vypadá. Rekl že to zvládne a že u narození dcery být prostě chce. Nasledek byl Madonin komplexu trvalo to cca rok
Manžel také k porodu nechtěl, ale pak to nějak samo vyplynulo a byl tam. A nakonec říká, že byl rád. Ale my jsme měli u porodu docela srandu. Samozřejmě, že to nebyla procházka růžovým sadem, ale v rámci možností jsme se s PA i doktorem a manželem smáli. Naopak jsme pak byli smutní, když nemohl pak na pokoj.
@Anonymní píše:
Ahoj všichni,Chtěla bych se obrátit hlavně na mužské osazenstvo tady, ale i ženy samozřejmě
Myslíte si, že přítomnost otce u porodu je dobrá volba?
Jsem v 31. týdnu
Partner sám projevil touhu jít k porodu se mnou. Ale čím více si čtu, viděla jsem dost fotografií ať už v knihách nebo na instagramu (třeba birth_photography) a prostě nevím jestli bych se chtěla partnerovi ukazovat v těchto situacích.Já se musím přiznat, že ač tedy pracuji ve zdravotnictví a viděla jsem lecos. Lidským tělem jsem fascinována, na pitevnu jsem se vyloženě těšila, tak proste ty obrázky kde jsou obří prsa, obří bradavky (pardon) cizích žen, hlavička mezi nohama, všude krev do toho fialové mimi tak se mi to nelíbí vůbec.
Omlouvám se, jestli jsem někoho pohoršila. Vím, že je to přirozené. Ale muži jsou u porodu posledních 20 let a třeba to je chyba. Třeba ne
Nevím
Partnera asi vezmu ale třeba jen na první dobu porodní, nebo podle toho jak se budu (budeme oba) cítitAle třeba nějaký porod zcela nahá na čtyřech a partner u toho to bych rozhodne nechtěla.
Dula mi samozřejmě nevadí, jako žena. Jednu už mám a jsem za to opravdu rádaSnad nejsem jediná s tímto pocitem
A prosím napište své zkušenosti a myšlenky..
Děkuji
Jsi upřímná a rozumná, jako zdravotnice realisticky víš, co porod obnáší a to i vizuálně. A plně chápu, z jakých důvodů tam partnera nechceš. Myslím, že doprovod duly je velmi dobré a moudré řešení. Tvůj muž nebude řešit Madonin komplex a určitě to pochopí. To, že je chlap fajn opora určitě dokáže v dalších situacích. ![]()
Jsem velmi ráda, že jsem manžela u porodu měla. Byl mi obrovskou podporou a kdybych tam byla sama, byla bych vyděšená. Takhle jsem se měla o koho opřít, komu nadávat do rukávu, tisknout ruku při kontrakcích (šly mi do zad…). Po porodu jsem se ho zeptala, jak to vypadalo a on jen, že „divně“.
Každopádně to na nás sexuální, citový, vztahový a já nevím jaký ještě vztah nemělo vliv. Je stejně pozorný a úžasný jako předtím a i když já se necítím po porodu dobře a je mi zatím na prd, tak mi pomáhá, jak jen to jde.
Ale samozřejmě se hodně věcí změnilo, ale pokud se dva milují, umí komunikovat, tak to překonají. ![]()
Edit: Navíc myslím, že kdykoli můžeš partnerovi říct, aby odešel a stejně tak on, kdyby se na to necítil. ![]()
Mám dilema, jestli vzít k porodu muže, nebo dulu-PA, když může jen jeden. Při prvním porodu by se mi bývala dula hodila, protože jsem měla smůlu na naprosto tragickou PA, která všechno jenom řešila léky a aby to všechno bylo honem, honem. Druhý odborný názor od člověka, kterému bych důvěřovala, by se mi býval dost hodil.
Manžel seděl u hlavy a když jsem prodychavala kontrakce tak jsem ho mohla držet za ruku, na nic jiného tam tak nějak nebyl… Oba jsme z toho byli vyděšený, znali jen teorii
Tak ono hlavně záleží jak to cítíte vy dva. Všeobecný názor je různý, takže se stejně nějakého rozhřešení v podobě ano či ne nedočkáš. Můj manžel k porodu moc chtěl, já ho tam taky chtěla, jen jsem mu řekla, že bude stát u hlavy a běda mu jak se pohne
My máme prostě s manželem velmi úzký vztah, jsme spolu už hodně dlouho a mě uklidňuje jen on nebo náš pes
takže volba byla jasná. Jako předporodní doba pro něj byla zvláštní, na třech boxech tam hekaly ženy a tak se smál a říkal, že teď teda neví jestli měl jít, ale jak se narodila dcera tak byl zcela unešen a překvapen jak moc emoční to něj bylo. Jsem taky v 31tt a je přesvědčen, že půjde znovu, pokud se nám podaří mladší dceru někam umístit, aby mohl jít. Mám ale známé, kde to neplechu nadělalo a to ať už tam otec být chtěl nebo byl „donucen“. Předně by ale mělo být respektováno co chce matka, protože ta hlavně musí mít příjemné prostředí. Takže bych to řešila podobně jak popisují holky. Jestli chce jít tak ok, ale když to jednomu z vás bude vadit, tak prostě počká na chodbě…
Ahoj všichni,
Chtěla bych se obrátit hlavně na mužské osazenstvo tady, ale i ženy samozřejmě
Myslíte si, že přítomnost otce u porodu je dobrá volba?
Jsem v 31. týdnu
Partner sám projevil touhu jít k porodu se mnou. Ale čím více si čtu, viděla jsem dost fotografií ať už v knihách nebo na instagramu (třeba birth_photography) a prostě nevím jestli bych se chtěla partnerovi ukazovat v těchto situacích.
Já se musím přiznat, že ač tedy pracuji ve zdravotnictví a viděla jsem lecos. Lidským tělem jsem fascinována, na pitevnu jsem se vyloženě těšila, tak proste ty obrázky kde jsou obří prsa, obří bradavky (pardon) cizích žen, hlavička mezi nohama, všude krev do toho fialové mimi tak se mi to nelíbí vůbec.
Omlouvám se, jestli jsem někoho pohoršila. Vím, že je to přirozené. Ale muži jsou u porodu posledních 20 let a třeba to je chyba. Třeba ne
Nevím
Partnera asi vezmu ale třeba jen na první dobu porodní, nebo podle toho jak se budu (budeme oba) cítit
Ale třeba nějaký porod zcela nahá na čtyřech a partner u toho to bych rozhodne nechtěla.
Dula mi samozřejmě nevadí, jako žena. Jednu už mám a jsem za to opravdu ráda
Snad nejsem jediná s tímto pocitem
A prosím napište své zkušenosti a myšlenky..
Děkuji