Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Nikky31 píše:
Dobrý večer,Prosím o radu a spíše o názor někoho jiného, nezaujatého a třeba se najde někdo, kdo byl ve stejné či podobné situaci.
Mám skoro čtyřletou dceru. Otec v RL není. Rozešli jsme se před narozením dcery.
Když se narodila, tak chtěl být v rodném listě, pak zase ne. Na dceru přispíval pár měsíců.
Jednou za čas se ozve a tím to skončí.
Podotýkám, že je pracující a zajištěný. Alimenty by měl z čeho platit a ne malé, ale ve mně se to pere.
Dcera ho vůbec nezná a neumím si představit, co by bylo kdyby jí třeba najednou chtěl na víkendy… A třeba by to natruc udělal.
Ale jednou je to otec a co když si vzpomene třeba za 5 let?
Co když se se mnou něco stane a má v RL jenom mě?
Takových otázek je mnoho…
Pokud nemá zájem a matka nepotřebuje výživné, bez otce v rodném listu může matka mnohem jednodušeji na druhý pokus vytvořit kompletní rodinu s někým jiným, kdo by toho otce dělat chtěl.
Za mě nezapisovat, pokud se otec aktivně nedomáhá toho otce opravdu dělat.
Jinak když na to přijde, třeba že by jednou chtělo dítě, bylo to potřeba kvůli zdravotní anamnéze, dědictví apod., tak otcovství se dá určit kdykoliv, klidně i po smrti otce.
K otázkám:
Ale jednou je to otec a co když si vzpomene třeba za 5 let?
Bude muset podat žalobu na určení otcovství, můžeš popírat, mezitím zapsat i jiného otce (například), podle situace.
Co když se se mnou něco stane a má v RL jenom mě?
To může být další výhoda otce v rodném listu nemít - pokud tam bude, tak bude mít jako biologický otec přednost před babičkou, Tvou sestrou, novým přítelem… bez ohledu na jejich citovou vazbu.
Takže je rozumnější nechat u někoho spolehlivého podklady k tomu, aby se když tak dalo určit otcovství, kdyby bylo potřeba, ale neodpálit tím péči Tvé rodiny, kdyby se chtěli dcery ujmout.
@Nikky31 píše:
Děkuji Vám za komentáře.
Rozhodně jsem nechtěla, aby to vyznělo, že mi jde pouze o alimenty.
Tři roky to bez nich zvládame. Brzy jsem se sice vracela do práce, ale nejsem první a ani poslední.
Má rodina na mě tlačí, že by měl v rodném listě být.
Ve mě se to velmi pere a upřímně asi pořád čekám na zázrak, že se začne chovat jako táta.
Zapsání do rodného listu z něj otce, jak má být neudělá.
Tak s tím počkej aspoň do dvanácti let dítěte, pak se může vyjadřovat, kde chce být.
A buď si k sobě začnou hledat cestu (otec taky bude starší a může mít zodpovědnější přístup) nebo ne, ale čím starší dítě, tím míň má otec prostor dělat dusno s povinným stykem apod.