Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Snažíme se o miminko od loňského srpna. Několik měsíců jsem byla sledovaná na gynekologii, nasazený Clostilbegyt + Ovitrelle, ale často jsem nedostala menstruaci a musela ji vyvolávat. Diagnostikované PCOS.
Teď chodím do IVF centra, žádost na pojišťovnu už podaná. Podle krve i vyšetření mám vše v pořádku (hodně vajíček, štítná žláza OK), partner má spermiogram také dobrý (jen menší procento tvarových odchylek).
Nově mi dali Letrozol (Clostilbegyt mi neseděl), po něm narostly 2 folikuly (18 a 22 mm), dostala jsem 2× Ovitrelle a doporučený styk.
Doktor mi ale neřekl, že je tu vyšší šance na dvojčata, což mě dost děsí, protože je nechci. Teď mám 10 dnů počkat a udělat si test, věk 36 let cron. nemoc do toho proto nechci dvě
A na co se vlastně ptáš?
Ano, pokud rostou 2 folikuly, mírně se zvyšuje šance na dvojčata, ale fakt to není tak že je mít budeš. A upřímně, kdyby ti doktor řekl že je větší riziko dvojčat, tak byste se nesnažili?
Teď ti stejně nezbývá nic než čekat jestli se zadařilo, tak ti budu držet pěsti na // na testu a jen jedno miminko.
Já mám za sebou už 3 IVF a dítě žádné, kdyby se nám povedla dvojčata, byla bych v sedmém nebi i přes to že vím že je to mnohem rizikovější než jednočetné těhotenství ![]()
Spise me zajímá zda má někdo zkušenost kde jsou 2 folikul a byli zteho dvojcata s kombinací léků etruzol
@Adelka0011 Pokaždé když je dvojitá ovulace, tak je vyšší šance na dvojčata, ale pokud se vám už dlouho nedaří, tak vám to jen celkově zvyšuje šanci na otěhotnění. Přeci jen, musí se potkat zdravé vajíčko se zdravou spermií a embryo se pak musí úspěšně uchytit a se dvěma vajíčky si prostě zvyšuješ pravděpodobnost že jedno z nich klapne… no a nebo taky můžou klapnout obě, ale jak říkám tomu neporučíš a nic s tím taky neuděláš.
A léky ti jen podpořily tu ovulací, to že vůbec je a ještě k tomu dvojitá je jen zásluhou těch léků. Jsou ale lidi kteří mají dvojitou ovulaci úplně přirozeně. Na nic víc ty léky už vliv nemají.
Úplně tě chápu … tohle by mě taky rozhodilo, kdyby mi to doktor neřekl 😅
jsou tam dva folikuly, takže nějaká šance na dvojčata tam je… ale fakt to není tak, že bys měla „skoro jistotu“. Většina holek i s dvěma vajíčky má nakonec jedno mimčo. Ty procenta jsou spíš pořád docela malé.
Spíš bych to brala tak, že se vám ten cyklus hezky povedl – tělo zareagovalo, folikuly vyrostly, ovulace proběhla… což je u PCOS vlastně velkej krok dopředu 💛.
Teď už s tím stejně nic neuděláš, takže se zkus nezbláznit z těch scénářů v hlavě
my jsme toto naštěstí v Pronatalu řešit nemuseli vše nám vždy vysvětlili a řekli, talzejsem věděla přesně co a jak a díky nohu za to… takove nervy bych nechtela mít ![]()
Držím palce, ať vše dopadne, tak jak si přeješ:)